• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Nie zmienia to faktu, że nie uczyniła tego ze względu na zainteresowanie naszym rynkiem... to po prostu "wyszło przy okazji"... wszak modele parowozów tej konstrukcji wykonali przede wszystkim na potrzeby rynku niemieckiego... gdyby nie on to BRAWA nie wyprodukowałaby modelu typowo polskiego parowozu, który był eksploatowany m.in. w Niemczech i Austrii, co też było absolutną podstawą do wdrożenia go do produkcji.
Była też wersja w rosyjska. Z innymi drzwiami dymnicy i górnym reflektorem. Пт31-84

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Hmmmm......ciekawe czym zakoczy cenowo ROBO. Tak patrzę na ceny w PLN to PIKO 104Af ze stacji Zagórz 1/2 klasa i dopiero co zapowiedziany ROBO to te same wagony (no chyba, ze pomiędzy Va i deklarowaną przez piko Vb wystąpiły jakieś różnice ) ale oczywiście z przewagą ROBO w zakresie wykonania. PIKO podaje 279PLN. Jeżeli ROBO wytrzyma i nie podniesie cen z końcówki roku to może być ciekawie bo wybór jest jasny i w tym momencie wypust PIKO staje się niesprzedawalny w praktyce. (Oczywiście w uproszczeniu pewnym )

Lxd2-240

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 18 4
Hmmmm......ciekawe czym zakoczy cenowo ROBO. Tak patrzę na ceny w PLN to PIKO 104Af ze stacji Zagórz 1/2 klasa i dopiero co zapowiedziany ROBO to te same wagony (no chyba, ze pomiędzy Va i deklarowaną przez piko Vb wystąpiły jakieś różnice ) ale oczywiście z przewagą ROBO w zakresie wykonania. PIKO podaje 279PLN. Jeżeli ROBO wytrzyma i nie podniesie cen z końcówki roku to może być ciekawie bo wybór jest jasny i w tym momencie wypust PIKO staje się niesprzedawalny w praktyce. (Oczywiście w uproszczeniu pewnym )
Piko napewno wygra pod względem dostępności modeli bo nie ukrywajmy ,że Robo wypuszcza niższe nakłady swoich wagonów.

el14

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 17 0
Dla mnie ceny z tego polskiego katalogu Piko ogólnie robią smutne wrażenie. Np. jeszcze nie tak całkiem dawno siódemka to było ok~600 zł, teraz robi się ponad 800 zł, czyli grubo ponad 1000 za loka z dźwiękiem. Widać, ze Piko zrobiło ogrom dobrego dla modeli kolejek w Polsce, ale widać też monopol na rynku. Kibel z dźwiękiem jakieś 2000 zł, a to jak lok i 2 wagony (a jeśli przy tej cenie wnętrze będzie na poziomie Ygreków...).

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Dla mnie ceny z tego polskiego katalogu Piko ogólnie robią smutne wrażenie. Np. jeszcze nie tak całkiem dawno siódemka to było ok~600 zł, teraz robi się ponad 800 zł, czyli grubo ponad 1000 za loka z dźwiękiem. Widać, ze Piko zrobiło ogrom dobrego dla modeli kolejek w Polsce, ale widać też monopol na rynku. Kibel z dźwiękiem jakieś 2000 zł, a to jak lok i 2 wagony (a jeśli przy tej cenie wnętrze będzie na poziomie Ygreków...).
Ja swego czasu placilem za Bonanzy z Nysy 195 PLN w LokoModel.

Nowy wypust Roco WARS/Mitropa DR cenowo to okolo 65 Euro zaleznie od VAT. Poziom ACME. LS, REE itd. Modele specjalnie nie wyrozniaja sie od typowej jakosci. W kazdym razie osprzet ponizej pod wagonem prezedntuje sie przyzwoicie, ale du..py nie urywa. Za to wnetrze, to Schicht cyrka lata 70-te. Oswietlenie - konstrukcja gory ramy obudowy pozwala zalozyc waska listwe. Na uzycie bardziej specjalistycznej nie ma miejsca. Ewentualnie trzeba sporo poprzerabiac.

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 4 2
Szkoda , że Piko nie wyda żadnej spalinówki dla zbieraczy czwartej epoki w tym roku, nie wspominając o nowych konstrukcjach wagonów. Wydali w 2020 ładne węglarki DB Eaos z czwartej epoki , wydawało mi się można by je bezkonfliktowo przystosować na PKP IV względem autentyczności ? Po cichu liczyłem też na Gagarina ST 44 klasyka całego zielonego. A tu znowu jak nie V to VI epoka. Konstrukcyjnie model będzie już trzeci rok na rynku, mogli się lepiej postarać . Klientela 40+ może czuć się niedopieszczona

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.681 65 3
Wydali w 2020 ładne węglarki DB Eaos z czwartej epoki , wydawało mi się można by je bezkonfliktowo przystosować na PKP IV względem autentyczności ?
Węglarki te to Eaos106 DB ten typ wagonu na PKP nie był eksploatowany. Owszem powstał prototyp takiego wagonu w Polsce 404W jednak nie podjęto produkcji seryjnej. Tak więc w epoce IV dalo by się z tego projektu zrobić model jedynego wagonu tego typu. Owszem widziałem w latach 80 tych taki wagon w malowaniu PMP-PW w kolorze brązowym ale nie wiem czy to był ma pewno ten prototyp 404W czy coś pozyskane z zagranicy.

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 4 2
Węglarki te to Eaos106 DB ten typ wagonu na PKP nie był eksploatowany. Owszem powstał prototyp takiego wagonu w Polsce 404W jednak nie podjęto produkcji seryjnej. Tak więc w epoce IV dalo by się z tego projektu zrobić model jedynego wagonu tego typu. Owszem widziałem w latach 80 tych taki wagon w malowaniu PMP-PW w kolorze brązowym ale nie wiem czy to był ma pewno ten prototyp 404W czy coś pozyskane z zagranicy.
Szkoda. Myślałem ,że czeka nas rychła konwersja fajnych wagonów

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.784 37 1
te wagony obecnie są na numerach PL ale jako prywatne (np. modele Rivarossi jako RailPolska, PCC czy PTK Zabrze) , ale PKP CARGO nie ma takich

Ostatnio edytowane:

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
277 4 2
Piko wydaje fikcyjne węglarki Eas-x w serii Hobby nr 58725, już czwarta edycja.

Ale w zasadzie, dlaczego nie użyć węglarek z oznaczeniami kolei DR, które w ramach wymiany mogły jeździć na polskich torach?
Te hobby niezbyt mnie interesują . Być może się skuszę na te dwa zestawy 58381 i 58380 bo są naprawdę fajne. Piko mnie nieco zawiodło w temacie nowości PKP z czwartej epoki na ten rok to muszę się zadowolić składem DB , trzymając się czwartej epoki a pieniądze i tak dostaną :)

Ostatnio edytowane:

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.320 18 0
Teraz na poważnie. Kilku delikwentów dostało urlop na bliżej określony czas. Część postów została przeniesiona.

Dyskusja nie dotycząca nowości, a szczególnie obejmująca posty z wycieczkami osobistymi, nie jest tematem tego wątku.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 39
Tabor 18
Tabor 521