• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2018

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.738 60 9
Modele samochodów kosztują ok. 40-50 zł.
Nie wiem czy to są modele samochodów, w tej kwestii powinien się wypowiedzieć kolega Mafo, bo to on jest w tej dziedzinie fachowcem. Model modelowi nie równy.
W zeszłym tygodniu w środę ze względu na to, że od fabryki Roco dzieli mnie 13km postanowiłem udać się w owym kierunku w celu zakupienia 2szt wózków do Falns Cargo oczywiście części tylko dostępne przez stronę producenta i...i wyobrażałem sobie to wszystko inaczej, ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że w ich firmowym sklepie o ile można to nazwać sklepem, który mieści się w biurowcu firmy Roco, autka lub modele autek audi lub mercedesa były w workach foliowych, gdzie cena za sztukę samochodzika wynosiła 1,3€.
Nie mam pojęcia jak się to ma do tych fiatów, może fiaciki są lepszej jakości.
Chyba powinienem jeszcze raz podjechać i zrobić fotkę lub zakupić kilka sztuk.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.198 504 30
Miałem na myśli przeciętne modele samochodów osobowych, dostępne w sklepach modelarskich. Ich cena najczęściej oscyluje w granicach ok. 8-12 euro. Bywają modele tańsze i droższe od tych widełek, ale większość modeli się w nich mieści. Swoją drogą ciekawe co Roco sprzedaje po 1,30. Te Fiaty 127 na zdjęciach wyglądają nieźle.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20
Nie wiem czy to są modele samochodów, w tej kwestii powinien się wypowiedzieć kolega Mafo, bo to on jest w tej dziedzinie fachowcem. Model modelowi nie równy.
Z chęcią się wypowiem o jakości tych Fiatów, tylko najpierw chciałbym mieć takiego jednego, to wtedy można coś będzie powiedzieć o jakości. Roco swego czasu słynęło z wykonywania bardzo dobrych jakościowo modeli samochodów.
A to, że model modelowi nierówny to wiadomo od dawna. Dlatego uważam, że ocena jakiegokolwiek modelu na podstawie zdjęć czy wizualizacji jest totalnie bez sensu.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.738 60 9
Z chęcią się wypowiem o jakości tych Fiatów, tylko najpierw chciałbym mieć takiego jednego, to wtedy można coś będzie powiedzieć o jakości. Roco swego czasu słynęło z wykonywania bardzo dobrych jakościowo modeli samochodów.
A to, że model modelowi nierówny to wiadomo od dawna. Dlatego uważam, że ocena jakiegokolwiek modelu na podstawie zdjęć czy wizualizacji jest totalnie bez sensu.
Zgadza się, dlatego powołałem się na Ciebie, bo Twoja wiedza na temat modeli samochodów jest zdecydowanie większa niż niejednego z nas.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.376 111 11
Wściekłe te kolory na Fiatach 127. Mój Tato miał 127 kiedy był jeszcze w Polsce, był brudno-żółty. Chyba jedyny inny fabryczny kolor dostępny w Polsce takiego Fiata był biały. W ogóle bardzo trudno było znaleść taki samochód, nawet z drugiej ręki (nasz był kupiony od kolegi). Powiedział też że ten był jeszcze oryginalny włoskiej produkcji, karoserie mogła rdza zeżreć, a nienagannie pracujący silnik wstawiało się do innego samochodu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.449 442 99
Kupiłem, zamiast kłonic są ...kliny pod koła do wklejenia :)
Zamiast fiatów i klinów pod koła, mogli dać inny towar i kłonice... :)
Taka ciekawostka przy okazji tego wagonu z okresu II wojny światowej...

FB_IMG_1543489176107.jpg

Co prawda na modelu są nadruki ZNTK Ostróda i lata 75, 79, ale ma ktoś zdjęcia tego typu platformy na PKP z reala z epoki IVb?
Ja nic nie znalazłem.

Ostatnio edytowane:

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20

TheArturro

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 2 0
Trochę nie na temat, więc przepraszam, ale ciekawi mnie czy jest jakaś stała data, kiedy ukazują się oficjalne informacje o nowościach na następny rok? Np. drugi-trzeci tydzień grudnia lub zaraz po Bożym Narodzeniu?

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.150 18 0
Trochę nie na temat, więc przepraszam, ale ciekawi mnie czy jest jakaś stała data, kiedy ukazują się oficjalne informacje o nowościach na następny rok? Np. drugi-trzeci tydzień grudnia lub zaraz po Bożym Narodzeniu?
Generalnie ostatnie lata pokazały, że PIKO wypuszcza informację o nowościach na kolejny rok jako pierwsze w ostatnim tygodniu grudnia, a od pierwszego tygodnia stycznia robią to aż do Norymbergi (przełom stycznia i lutego) kolejni producenci.

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20
Zgadza się, dlatego powołałem się na Ciebie, bo Twoja wiedza na temat modeli samochodów jest zdecydowanie większa niż niejednego z nas.
Dotarły do mnie rocowskie Fiaty 127 i według mnie, patrząc ten model nie gołym okiem, to wygląda całkiem fajnie. Można powiedzieć, że Roco zrobiło tu dobrą robotę. Natomiast oglądając w powiększeniu już tak kolorowo nie jest. Największą „łyżką dziegciu” jest napis na tylnej klapie wzięty prosto z Fiata 126. Resztę można obejrzeć w moim temacie Moje osobówki - mafo.
Zapewne pod moimi zdjęciami pojawią się i inne komentarze kolegów z działu samochodowego zatem zapraszam chętnych do lektury… :)

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 56 5
Już to napisałem Maćkowi na zielonym ,ale o ile sam znaczek w tej formie występował w wersji eksportowej PF 126 to tu wygląda trochę podejrzanie . Znalazłem fotkę z katalogu i wygląda to inaczej ,ale też mi tu czegoś brakuje ....
127 p 03.jpg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.240 30 1
Bo do pełni szczęścia ( o ile dobrze pamiętam ) to brakuje na wyżej pokazanym zdjęciu właśnie napisu Fiat.
Podobny choć nie do końca jest na modelu,który pokazał Maciek z tym,że tam nie ma 127. Winno być FIAT 127
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane:

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20
Bo do pełni szczęścia ( o ile dobrze pamiętam ) to brakuje na wyżej pokazanym zdjęciu właśnie napisu Polski Fiat.
Taki jest na modelu,który pokazał Maciek z tym,że tam nie ma 127.
Pozdrawiam
Nie masz racji Zbyszku. Na Fiacie 127 nie było napisu POLSKI. Fiat 127 był produkowany jako produkt włoski. Znalazłem w czeluściach internetu znaczki z tylnej klapy takiego Fiata i wyglądały tak:

Fiat 127 logo 01.jpg
Fiat 127 logo 02.jpg
Fiat 127 logo 03.jpg

Napis Polski Fiat pochodzi z przodu Fiata 126p i wyglądał tak:

emblemat-polski-fiat-126p-497343937.jpg

mafo

Zespół forum
Reakcje
25.420 387 20
Nie będę się kłócił co do słowa "polski", ale na zdjęciu wstawionym przez kolegę KoVaL wyraźnie widać 127p.
Być może i z takim napisem jak w katalogu też były, nie będę się sprzeczał, bo nie pamiętam. Jedno jest pewne, że napis dany przez firmę Roco jest ewidentnie wzięty z przodu Fiata 126 i to z wersji późniejszych.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 315
Tabor 35