Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Coroczna "niespodziankowa" nowość Mätrixa to w tym roku saksońska przepiękność - BR19 - określana w Niemczech mianem Dumy Saksonii (niem. Sachsenstolz). W rzeczywistości jednak takie miano nosi również jej siostra - saksońska BR18. https://www.trix.de/de/lp/25/ueberraschungsmodell-2025
Guetzold zrobił już kiedyś rewelacyjny model tej lokomotywy, ale nowy właściciel masy upadłościowej tej spółki (firma Fischer...) do tej pory nie wznowił niestety jego produkcji. Szkoda bo w mojej kolekcji brak tego parowozu w wersji DRG ep. II.
Skład użyty w tym modelu Inlandera jest oparty na składzie 6 wagonów i zawiera:
1 x QPB wagon Elektryczny
1 x LAR/LSC obsada konduktorska
3 x LAL/LBL standard
1 x LAL/LBL wagon końcowy
A tu można zobaczyć je w skali 1/1: The Inlander (YT). Wagony z wnętrzem. No i oczywiście skoro to QR to wszystko toczy się po torze 1067mm (3 feet 6 inches).
Pojawił się "Berliner" - ACME 55317, 55318, 55319.
Dla "nieznawców" - Berliner to taki czeski odpowiednik naszego BWE. Tylko, że ładniejszy, czystyszy, cichszy, wygodniejszy, dłuższy, no i znacznie częściej kursujący... Ale czego innego można się spodziewać po Gottland'zie, vel Czeskim Raju Aaa, no i jeszcze - szybszy.
A tu ciekawostka od REE - info o modelu francuskiej legendy - parowozu 232.U. Jeżeli dobrze pamiętam, to z uwagi na gigantyczne koszty projektu i konstrukcji firma ogłosiła zrzutkę. https://www.232-u-1-ree.com/blog/2746011_la-232-u-1-ree-modeles-fin-de-conception
Ciekawskie oczy wypatrzą system dynamicznego dymu oraz czujnik Halla i magnesiki na osi
I co wynika z faktu, że lokomotywy te prowadzą wymienione pociągi? Ja na własnej skórze kilka razy przekonałem się, że lubią się "psuć" w drodze z Berlina do Gdyni, ostatnio nawet w lipcu tego roku...
co wynika z faktu, że lokomotywy te prowadzą wymienione pociągi? Ja na własnej skórze kilka razy przekonałem się, że lubią się "psuć" w drodze z Berlina do Gdyni, ostatnio nawet w lipcu tego roku...
A co wynika z faktu, że lokomotywy te "lubią się psuć"? Z pierwszego z faktów wynika, że można próbować zestawić realny modelowy skład (nie wiem, jak jest z wagonami). A czy z drugiego faktu ma wynikać, że nie warto kupować tego modelu?
Tak mi kolega dał trochę do myślenia. I jak mam na strychu rozłożone "kółko" 33m długości. I to kółko przejeżdżam w 1,5 minuty. Chodzę na strych z 2 razy w tygodniu po około godzinie. To przy założeniu że jeżdżę cały czas jedną lokomotywą, to w rok ona przejeżdża ponad 130 km. Trochę jest tych kilometrów.
PS. I się nie zepsuła
A co wynika z faktu, że lokomotywy te "lubią się psuć"? Z pierwszego z faktów wynika, że można próbować zestawić realny modelowy skład (nie wiem, jak jest z wagonami). A czy z drugiego faktu ma wynikać, że nie warto kupować tego modelu?
Jeszcze nie widziałem modelu lokomotywy, z którą nie można by "zestawić realnego modelowego składu" - wystarczy odrobina fantazji. A że wrzuca się informację, że ta lokomotywa prowadzi również pociągi do i z Niemiec - dorzuciłem i swoją. Zbierającym "Vectrony" życzę dużo wytrwałości i pieniążków na kolejne ich "malowania"...
I co wynika z faktu, że lokomotywy te prowadzą wymienione pociągi? Ja na własnej skórze kilka razy przekonałem się, że lubią się "psuć" w drodze z Berlina do Gdyni, ostatnio nawet w lipcu tego roku...
Te Vectrony tak się lubią psuć, że Siemens nie może nadążyć z ich produkcją... A "gupie manażery" kolejowych spółek i tak ciągle je domawiają...
Żeby spalinowe Gamy też się tak psuły.
W moim przypadku była to wina lokomotywy ponieważ ta już dnia poprzedniego "zepsuła" się w Berlinie mając prowadzić "Gedanię" do Gdyni Gł. a PKP IC następnego dnia podstawiło skład zastępczy jedynie do Poznania ale do BWE dodało niejako drugi skład do Berlina. Ale faktem jest, że DB ma problemy z przejezdnością odcinka Berlin Hbf - Frankfurt/O z uwagi duże prace jakie tam od dawna się wykonuje. Ale to już na marginesie...