• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2025

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.792 615 30

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.230 58 2
Coroczna "niespodziankowa" nowość Mätrixa to w tym roku saksońska przepiękność - BR19 - określana w Niemczech mianem Dumy Saksonii (niem. Sachsenstolz). W rzeczywistości jednak takie miano nosi również jej siostra - saksońska BR18.
https://www.trix.de/de/lp/25/ueberraschungsmodell-2025
Guetzold zrobił już kiedyś rewelacyjny model tej lokomotywy, ale nowy właściciel masy upadłościowej tej spółki (firma Fischer...) do tej pory nie wznowił niestety jego produkcji. Szkoda bo w mojej kolekcji brak tego parowozu w wersji DRG ep. II.

OP
OP
daromaro

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.410 158 86
Taki mały set wagonów na 12 mm z kolei Australijskich: Ready To Run Queensland Rail Inlander 6 car set HO/HOn3.5 Scale Tyson's Trains.

Skład użyty w tym modelu Inlandera jest oparty na składzie 6 wagonów i zawiera:
1 x QPB wagon Elektryczny
1 x LAR/LSC obsada konduktorska
3 x LAL/LBL standard
1 x LAL/LBL wagon końcowy

A tu można zobaczyć je w skali 1/1: The Inlander (YT). Wagony z wnętrzem.
No i oczywiście skoro to QR to wszystko toczy się po torze 1067mm (3 feet 6 inches).

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.230 58 2
Pojawił się "Berliner" - ACME 55317, 55318, 55319.
Dla "nieznawców" - Berliner to taki czeski odpowiednik naszego BWE. Tylko, że ładniejszy, czystyszy, cichszy, wygodniejszy, dłuższy, no i znacznie częściej kursujący... Ale czego innego można się spodziewać po Gottland'zie, vel Czeskim Raju ;) Aaa, no i jeszcze - szybszy.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.984 422 7
I co wynika z faktu, że lokomotywy te prowadzą wymienione pociągi? Ja na własnej skórze kilka razy przekonałem się, że lubią się "psuć" w drodze z Berlina do Gdyni, ostatnio nawet w lipcu tego roku...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.792 615 30
co wynika z faktu, że lokomotywy te prowadzą wymienione pociągi? Ja na własnej skórze kilka razy przekonałem się, że lubią się "psuć" w drodze z Berlina do Gdyni, ostatnio nawet w lipcu tego roku...
A co wynika z faktu, że lokomotywy te "lubią się psuć"? Z pierwszego z faktów wynika, że można próbować zestawić realny modelowy skład (nie wiem, jak jest z wagonami). A czy z drugiego faktu ma wynikać, że nie warto kupować tego modelu? :p

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 8 0
i po cholerę jechałeś modelem tak daleko ????
Tak mi kolega dał trochę do myślenia. I jak mam na strychu rozłożone "kółko" 33m długości. I to kółko przejeżdżam w 1,5 minuty. Chodzę na strych z 2 razy w tygodniu po około godzinie. To przy założeniu że jeżdżę cały czas jedną lokomotywą, to w rok ona przejeżdża ponad 130 km. Trochę jest tych kilometrów.
PS. I się nie zepsuła ;)

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.984 422 7
A co wynika z faktu, że lokomotywy te "lubią się psuć"? Z pierwszego z faktów wynika, że można próbować zestawić realny modelowy skład (nie wiem, jak jest z wagonami). A czy z drugiego faktu ma wynikać, że nie warto kupować tego modelu? :p
Jeszcze nie widziałem modelu lokomotywy, z którą nie można by "zestawić realnego modelowego składu" - wystarczy odrobina fantazji. A że wrzuca się informację, że ta lokomotywa prowadzi również pociągi do i z Niemiec - dorzuciłem i swoją. Zbierającym "Vectrony" życzę dużo wytrwałości i pieniążków na kolejne ich "malowania":p...

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.230 58 2
I co wynika z faktu, że lokomotywy te prowadzą wymienione pociągi? Ja na własnej skórze kilka razy przekonałem się, że lubią się "psuć" w drodze z Berlina do Gdyni, ostatnio nawet w lipcu tego roku...
Te Vectrony tak się lubią psuć, że Siemens nie może nadążyć z ich produkcją... A "gupie manażery" kolejowych spółek i tak ciągle je domawiają...
Żeby spalinowe Gamy też się tak psuły.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.984 422 7
Pytanie czy to wina lokomotyw, czy może infrastruktury?
W moim przypadku była to wina lokomotywy ponieważ ta już dnia poprzedniego "zepsuła" się w Berlinie mając prowadzić "Gedanię" do Gdyni Gł. a PKP IC następnego dnia podstawiło skład zastępczy jedynie do Poznania ale do BWE dodało niejako drugi skład do Berlina. Ale faktem jest, że DB ma problemy z przejezdnością odcinka Berlin Hbf - Frankfurt/O z uwagi duże prace jakie tam od dawna się wykonuje. Ale to już na marginesie...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187