• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości firmy Dapol (wielkość 00)

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
693 4 0
daromoro napisał(a):
Wybitnie brakuje tu wątku w temacie wielkości OO (skala 1/76).
To do admina trzeba wysłać postulat o utworzenie 'Działu' dotyczącego tej skali bo wątki w ramach 'Działów' się tworzy choć nie wiem czy 'Dział' to prawidłowe określenie ale się nie znam. Tu jest zamarły 'dział' o modelach w skali 1:64, które wg mnie są idealne pod względem wymiarów, szczególnie wziąwszy pod uwagę wymiary makiety, no ale drogowa sygnalizacja świetlna w Egipcie niby jest ale się nie przyjęła i ta skala podzieliła jej los :)

Ale jak już admin taki 'Dział' utworzy to broń Boże aby tam pojawił się wątek o brytyjskich parowozach ! Na nie się nie da patrzeć :p;)

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.343 32 10
Wybitnie brakuje tu wątku w temacie wielkości OO (skala 1/76)
Dlaczemu?
Moim zdaniem nie ma na taki temat potrzeby: modele w tej skali są niedostępne na rynku polskim. Jeśli ktoś jest zainteresowany kolejnictwem brytyjskim, to pewnie będzie miał wystarczającą znajomość języka, żeby korzystać z materiałów angielskich.
Wątek zupełnie zbędny, jeśli zajawką ma być wzmianka o nowym malowaniu jednego z modeli, w sytuacji gdzie nowości są setki, w tym wiele nowych konstrukcji.
Jeśli kolekcjonujesz 00, lepiej załóż autorski wątek i się pochwal.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
A może utworzyć dodatkowy dział poświęcony innym skalom, w Polsce rzadko spotykanym, jak właśnie 00 ("zero zero", nie: OO, tytuł tego wątku poprawiłem), lub 1:148 (chyba jest coś takiego?), czy 1:150 i tam zamieszczać wątki o takich modelach?

Jaco3011

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 52 0
No w sumie można przerobić dział S na dział "inne/średnie", w tym:
1:50
00/EM/P4 (1:76)
J - japońskie H0 (1:80)
TT3 - skala 3mm z różnymi rozstawami (1:101,6)
Brytyjskie "N" (1:148)
Japońskie/azjatyckie "N" (1:150)
Skala 2mm (1:152)
do tego dochodzą skale "pancerne" 1:56, 1:72, 1:100, 1:144
Od 1:48 w górę idą do działu "0 i większe", od 1:220 w dół idą do działu Z i mniejsze.

OP
OP
daromaro

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.769 126 86
Ja bym dział S (1/64) zostawił.
Napisałem OO bo na "całym" Świecie tak to zapisują. Podobnie jak HO a nie h0. Cóż... nic się nie poradzi na ignorację niedouczonych tłumów.

Te skale co wymienił @Jaco3011 u nas kompletnie nie maja sensu bycia a "pancerne" to juz wogóle. A na upartego można je "upchnąć" w już istniejące. 1/148, 1/150, 1/152 to spokojnie pod N mogą egzystować. Nie mieszajmy za dużo.

Postulowałem i postuluje utworzyć dział 00 i nic ponad to.

Ostatnio edytowane:

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
738 10 1
Miłośnikom modeli brytyjskich (i irlandzkich) bardzo polecam https://www.accurascale.com/en-eu. Modele najwyższej jakości, ogromna ilość detali, elementy fototrawione, w cenach... hmmm... istotnie niższych niż podobnej klasy modele sprzedawane w Polsce. Ale szczególnie warto zwrócić uwagę na figurki (przykład: https://www.accurascale.com/en-eu/c...ow/products/class-37-crew-driver-secondman-br) - drukowane w full-colour 3D, kiedyś rozmawialismy tu na forum o tej technologii, zdjęcia figurek robią wrazenie. Inna rzecz na którą warto zwrócić uwagę to wymienne zestawy kołowe na jeden ze standardów 18mm, lepiej oddających skalę OO (ze względu na to, że większośc brytyjskich stron modelarskich używa oznaczenie OO, ja też pozwolę sobie zachowac ich standard zapisu, podobnie jak "full-colour" :D) no i całą gamę sprzęgów magnetycznych, zgodnych z gniazdem NEM, ale też pięknych, działających sprzęgów śrubowych.