• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości Brekina

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
525 18 0
No właśnie nie. A gdzie wywietrzniki dachowe? Przetłoczenie pomiędzy zderzakami czy na przedniej ścianie? Wszystkie okna prostokątne miały przesuwne górne elementy (z wyjątkiem drzwi)...
Czy dobrze widzę, że zastosowane w modelu koła mają ten sam wymiar co autobus?
Przynajmniej klapa pieca ma prawidłowe otwieranie.

KubaL

Użytkownik
Reakcje
32 9 3
Nie jestem pewien co do okien ale w internecie sporo jest zdjęć przyczep gdzie nie wszyskie okna mają przesuwane górne elementy, co do kół to faktycznie są za autobusu i to jest błąd w przyczepie w rzeczywistości były mniejsze.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.715 24 0
No to małe porównanie wcześniej wydanego autobusu solo z obecnie wydanym "PKS-em" z przyczepką:

ALA_2021_08.jpg

Różnica, jak widać, za...bista!
Ja tam pamiętam takie PKS-y, jak ten jaśniejszy model, choć góra raczej powinna być biała (taka "brudna" biała, ale biała!), a nie kremowa. Natomiast takie ciemno niebieskie, to też się trafiały, ale mocno sporadycznie i na pewno nie jest to typowe malowanie.
Ciekawe skąd producent modelu brał wzór?!

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.870 70 0
No to małe porównanie wcześniej wydanego autobusu solo z obecnie wydanym "PKS-em" z przyczepką:

Zobacz załącznik 840937

Różnica, jak widać, za...bista!
Ja tam pamiętam takie PKS-y, jak ten jaśniejszy model, choć góra raczej powinna być biała (taka "brudna" biała, ale biała!), a nie kremowa. Natomiast takie ciemno niebieskie, to też się trafiały, ale mocno sporadycznie i na pewno nie jest to typowe malowanie.
Ciekawe skąd producent modelu brał wzór?!
O ile mnie pamięć nie myli, to wydaje mi się że tak malowano ostatnie ogórki zjeżdżające z lini produkcyjnej.
Na fotce dworzec PKS w Zgorzelcu, jest tam jakiś ciemny, tylko że to 014 lux.
Może jakiś enerdowski fotograf z tamtych lat podesłał brekinie zdjęcia:niepewny:
Model często jest opisywany "Brekina/LokoMotyw", może @Sachsen coś powie ?
Dworzec_autobusowy_ul_Dabrowskiego_Jozefa_Zgorzelec_6234166.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.800 392 20
No to są niezrozumiałe meandry biznesu produkcji modeli. Niezrozumiałe jest dla mnie, że projektant pomylił się w obliczeniach i zaprojektował węższe drzwi, za duże koła... :eek: Potem ktoś nie sprawdził i to zatwierdził, zrobili formy i poszło... Podobnie z kolorami. Ktoś wymyślił taki, albo komuś może się taki podobał i zrobili... A że brak tych modeli na rynku, to modelarze/kolekcjonerzy kupią, a jakże, z błędami ale wezmą... o_O Bo jak nie ma dobrze odwzorowanego to, jak mówi stare powiedzenie "na bezrybiu i rak rybą". ;)
Notabene narzekam, ale też kupiłem i czekam na dostawę. :oops:

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Faktycznie z tymi drzwiami to dali d... Koła to wiadomo - po co robić nową formę jak można zaoszczędzić. W ogóle ten model jest moim zdaniem znacznie poniżej możliwości firmy, ale tez kupiłem, no bo lepszego jeszcze długo nie będzie...
Maciek sądzisz, że ktoś tam sprawdza i koryguje błędy? Nie sądzę, projektant projektuje i dawaj na produkcję, szkoda czasu na takie drobiazgi.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.715 24 0
Naście lat temu, jak wypuścili model żurawia ADK 6.3, to napisałem do nich z taką uwagą, że lina jest nawinięta odwrotnie niż w oryginale i tak, to by nie miało prawa działać. To mi odpisali, że nikt im dotąd nie zwrócił na to uwagi i że mam rację, uwzględnią to w kolejnych edycjach. No i faktycznie, następne wypusty miały już tą linę prawidłowo nawiniętą. Niedawno ponownie puścili te żurawie. Lina ... znowu odwrotnie nawinięta! Łapy opadają ... :rolleyes:

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.309 216 0
No i faktycznie, następne wypusty miały już tą linę prawidłowo nawiniętą. Niedawno ponownie puścili te żurawie. Lina ... znowu odwrotnie nawinięta! Łapy opadają ...
Niestety to znak dzisiejszych czasów, korporacji (zarządzanych przez księgowych, a nie wyszkolonych menadżerów) nastawionych tylko na zysk, gdzie jakość to się jakoś ogarnie. Widać to ostatnio wszędzie. Covid dołożył swoje. Ostatnio obserwuję całkowite załamanie się poziomu serwisu wszelakiego rodzaju, po prostu tragedia.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
7.324 5 0
Mimo "baboli" też kupiłem zgorzeleckiego ogórka. Pokazałem rodzicom i obydwoje stwierdzili, że niebieski zbyt ciemny jest. Sądzę jednak, że Brekina musiała mieć fotograficzną podkładkę na wybór akurat takiego odcienia niebieskości. Jak Sławek @SD napisał, mogła występować cała gama niebieskich kolorów, malowali tym co akurat mieli.

jestrabh

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.031 40 1
I jak sobie przypominam to dokładnie tak było. Niebieski kolor na autobusach PKS miał różne odcienie. Coś tak egzotycznego jak RAL nie istniało, a malowane było tym co się udało zaopatrzeniowcom zdobyć.