• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości A&S

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Z tego co widzę nie było wątku o poświęconego produkcji A&S. A oprócz Starów (tu warte uwagi są chłodnia, HDS i pożarniczy Star 244) od jakiegoś czas w ofercie jest spora rodzina Żuków w skali H0 i TT. Tak konkretnie to są Żuki A 06B, A07, A11B, A13, A16B - brygadowy, A17 izoterma, A18 i A151 pożarniczy). Bardzo przyjemnie się składają - jedynie szyby mogły by być lepsze. Na zdjęciach kilka, które złożyłem (no jeszcze detali brakuje).

Żuk A16B-m.jpg

żuk strazak i izoterma.jpg

Ostatnio edytowane:

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
862 1 0
Mam nieodparte wrażenie że geometra przodu jest zbytnio kanciasta oraz szyby wyglądają mało zachęcająco. Ale warto wiedzieć co jest potencjalnie dostępne na rynku.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Mam nieodparte wrażenie że geometra przodu jest zbytnio kanciasta oraz szyby wyglądają mało zachęcająco. Ale warto wiedzieć co jest potencjalnie dostępne na rynku.
Co do szyb masz rację - trzeba sobie będzie samemu dociąć z lepszego materiału. Na szczęście są proste, a nie wygięte jak w Nysie.
Geometria jest moim zdaniem ok, delikatne wyokrąglenia krawędzi z oryginału będą w takiej skali wyglądać ostrzej, ale porównywałem zdjęcia prawdziwego Żuka z modelem i myslę, że to chyba jedno z wierniejszych odwzorowań. Dodatkowo konkurencja, czyli GPM oferuje blaszki z detalami do Żuków.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Od jesieni w ofercie A&S są też nowe modele Starów 200 - chłodnia z agregatem Mielec MS3 i skrzyniowy z HDS. Obowiązkowa pozycja na module czy makiecie z IV epoki i z początków V :) Moje na razie bez detali typu lusterka, bo na bank bym je wyłamał :)

01-Star200.jpg

02-Star200HDS.jpg

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Dzięki za pozytywną opinię.
Myślę, że jeszcze "kilka" projektów wypuszczę.
Poniżej wklejam kilka zrobionych na gotowo przeze mnie. Głównie to skala TT.

Załączniki

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
W przypadku żuka 100%,w przypadku stara kabinę dostałem i ile się dało to przerobilem a reszta moja.
Generalnie cały asortyment 3D u Sławka na sklepie to moje projekty.

Takiego steyera jak masz w awatarze tez mam w planie ;)

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Tu żuczki prawie ukończone. Zostało pomalować koguty, dolepić czarne blachy, lustra i wycieraczki.
Skala TT bo ja tetetkowicz jestem.
Ale właśnie dla jednego z kolegów robię stara 244 w h0 na zamówienie. Będzie trochę inny niż wszystkie;)

Załączniki

kozaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
825 2 0
Takiego steyera jak masz w awatarze tez mam w planie
A w jakiej wersji planujesz?

Jeśli chodzi o produkty A&S to Żuk jest dla mnie rewelacyjny. Dawno nie miałem tyle przyjemności ze sklejenia modelu jak w tym przypadku.

Natomiast w Starze 244/Jelczu 005 w moim osobistym odczuciu poszedłeś trochę zbyt bardzo na skróty szczególnie jeśli chodzi o dach zabudowy. Sugerowałem Sławkowi, że warto by było to poprawić ale nie był zainteresowany.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Patrzę na te modele i coś mi w nich nie gra. Star ma dziwną kabinę. Chciałem kupić, ale... jakoś mi nie leży. Podobnie z żukiem. Pod szybą przednią załamanie jest nie w tym co trzeba miejscu. Dach też ma inną geometrię. Ogólnie fajnie, że zestawy powstają, choć wymagają krytycznego oka i kilku korekt.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Oprócz pojazdów są i inne duperelki

Załączniki

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Patrzę na te modele i coś mi w nich nie gra. Star ma dziwną kabinę. Chciałem kupić, ale... jakoś mi nie leży. Podobnie z żukiem. Pod szybą przednią załamanie jest nie w tym co trzeba miejscu. Dach też ma inną geometrię. Ogólnie fajnie, że zestawy powstają, choć wymagają krytycznego oka i kilku korekt.
Tak, masz racje jeśli chodzi o kabinę stara. Nie jest idealna ale tak jak pisałem wyżej kabina nie jest moja.
Jeśli chodzi o żuka to dach ma dobra geometrię. Mozesz mi wierzyć ub nie. Jeśli chodzi o zlamanie na masce (bo o to chyba Ci chodzi) jest pewnego rodzaju kompromisem. Żeby bylo widać przetłoczenie blach musisz zrobic w projekcie szczelinę o odpowiedniej grubości.

Załączniki

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
A w jakiej wersji planujesz?

Jeśli chodzi o produkty A&S to Żuk jest dla mnie rewelacyjny. Dawno nie miałem tyle przyjemności ze sklejenia modelu jak w tym przypadku.

Natomiast w Starze 244/Jelczu 005 w moim osobistym odczuciu poszedłeś trochę zbyt bardzo na skróty szczególnie jeśli chodzi o dach zabudowy. Sugerowałem Sławkowi, że warto by było to poprawić ale nie był zainteresowany.
Pewnie jak zawsze... W kilku :)
Natomiast z tym dachem zabudowy to nie bardzo wiem co masz na myśli?
Rozwiń a najlepiej wrzuć jakieś fotki poglądowe.