• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2018 w N

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.447 22 0
Trix na swoim profilu FB pochwalił się zdjęciami form z zestawu 15698 z adnotacją, że jak wszystko będzie dobrze spasowane, to zacznie się produkcja.
Na zdjęciach są formy stodoły RZD oraz sypialnego Mitropy. Nie pokazali formy naszego Warsu ;)

Mam nadzieję, że produkcja zacznie się szybciej, a wysyłka będzie wcześniej, niż w sierpniu :D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.458 552 30
To nie jest "stodoła" SŻD/RŻD, tylko wagon sypialny typu Y produkcji NRD, jakiego model produkuje od dawna Tillig w H0. Takie wagony, poza SŻD/RŻD, miały również koleje czechosłowackie (jest też taki model Tilliga), stąd być może czeski typ okien, jak zauważył jeden z komentujących. "Stodołami" nazywano wagony SŻD o skrajni radzieckiej, wykraczającej poza skrajnię UIC i te wagony nie mogły jeździć na Zachód.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.458 552 30
Nie pokazali formy naszego Warsu ;)
Warsa nie pokazali bo go nie będzie....haha :)
Na razie pokazali tylko kawałek formy wagonu sypialnego Y produkcji NRD w dwóch wersjach: "normalnej", używanej przez wszystkie koleje wschodnioeuropejskie i ryflowanej dla SŻD i ČSD. Nigdzie nie ma mowy o Mitropie czy Warsie, więc nie twórzcie mitow. Cytat ze strony:
Die heißersehnten osteuropäischen Schlafwagen biegen nun auf die "Zielgerade" ein.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.447 22 0
@pado - będzie, będzie, nie pękaj ;)

To nie jest "stodoła" SŻD/RŻD, tylko wagon sypialny typu Y produkcji NRD, jakiego model produkuje od dawna Tillig w H0. Takie wagony, poza SŻD/RŻD, miały również koleje czechosłowackie (Jest też taki model Tilliga), stąd być może czeski typ okien, jak zauważył jeden z komentujących. "Stodołami" nazywano wagony SŻD o skrajni radzieckiej, wykraczającej poza skrajnię UIC i te wagony nie mogły jeździć na Zachód.
Kurczę, za późno :( Nie skoryguję już wpisu. Faktycznie nie wiem, co mnie podkusiło, by jawnego Y-greka nazwać stodołą... Być może to, że dla mnie wszystkie radzieckie ryflowane wagony takimi były, a szczególnie te z okratowanymi oknami "zakryte na zimu" ;) Na naukę jednak nigdy nie jest za późno. Dziękuję za korektę! Ale za to RŻD to przepraszam wszystkich dookoła i się samoubiję, bo nawet w opisie zestawu jest SŻD... :cry:

Co do formy, porównałem zdjęcie ze strony z tym: KLIK, i po układzie urządzeń wyraźnie wychodzi Mitropa, a nie nasz Wars, tym bardziej, że to jedyne wypusty sypialne Trixa w N na ten rok (zestaw 15698). Tu przyznam, że akurat jakoś nie zwróciłem uwagi na ten komentarz o czeskim typie okien. Takie ciekawe zdjęcie znalazłem na jakiejś duńskiej stronie:

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.458 552 30
Ja tylko widzę różnicę w podwoziu, a to można zmienić, więc nie wykluczałbym innych wersji. A te trzy modele w ostatnim linku to też Minitrix? Więc Wars już jest w N? Nie jestem na bieżąco z N.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.447 22 0
^^ Faktycznie, różnica wyłącznie w podwoziu, więc wychodzi na to, że wystarczy jedna buda dla tego zestawu pod DR i PKP.

To wszystko co wkleiłem tyczy się właśnie tego planowanego do wydania w tym roku zestawu. Niestety Trix się spóźnił z jego wydaniem w 2017, choć prototypy (nie wiem, czy jeżdżące) były pokazane w Norymberdze już w lutym 2017, a sam zestaw miał trafić na rynek 28 grudnia ub. r. Jak widać, dopiero kończą formy.

Pomyłka nastąpiła również w moim poprzednim poście, bo zapomniałem o wypustach dlaCzechów, ale tu będą CD, a nie CSD, choć może później wydadzą je dla nich w IV/V epoce. Nasze są tu: KLIK. Termin wydania ten sam. Oba tak samo opóźnione. Co najśmieszniejsze - patrząc na zdjęcia z zestawu czeskiego, wydaje mi się, że jest to zdjęcie formy tego wagonu, co to nam się SŻD wydawał ;) Po prostu moja czujność została uśpiona po tym, jak to Menzels-Lokschuppen zalinkowało zdjęcia z podpisem, że to do naszego zestawu :)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.458 552 30
Co najśmieszniejsze - patrząc na zdjęcia z zestawu czeskiego, wydaje mi się, że jest to zdjęcie formy tego wagonu, co to nam się SŻD wydawał
Chyba dobrze się koledze techno wydaje, ale nic w tym dziwnego. Pisałem już:
Takie wagony, poza SŻD/RŻD, miały również koleje czechosłowackie (jest też taki model Tilliga)
kawałek formy wagonu sypialnego Y produkcji NRD w dwóch wersjach: "normalnej", używanej przez wszystkie koleje wschodnioeuropejskie i ryflowanej dla SŻD i ČSD
W tym zestawie ČD są dwa wagony zwykłe i jeden ryflowany, ten na dole, co widać także po innych drzwiach. Wagony, nazwijmy je typu SŻD, miały drzwi jednoczęściowe, otwierane do środka, nie łamane, jak inne wagony.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.447 22 0
Menzels-Lokschuppen wraz z REE-MODELES wpadli na pomysł wydania sześcioosiowych platform kontenerowych PKP Cargo (ep. VI) z pociągu do Chin :)

Źródło: http://www.1zu160.net/neues/news.php?id=4015

Co prawda raczej będzie to nowość 2019, ale pozwalam sobie podkręcić wątek ;) Tylko 100 egzemplarzy.
REE-Modeles puściło katalog na 2018. Brak polskiej platformy wcale nie wskazuje, że jej nie ma, bo to wypust specjalny dla wspomnianego powyżej sklepu.

PS. Taka nowość - widział ktoś już takie sprzęgi do N ? ;)

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.447 22 0
Macie i oglądajcie w ingliszu ;)Trix na 2018

Na razie z powiązanymi z Polską - tylko i wyłącznie wagon PCC Rokita nr 15706 (epoka VI) Stacja Brzeg Dolny (zarząd PL-PCCR) w cenie 39,99 euro;)
Wagon już się pojawił i na pewno zauważyłem zdjęcie wyprodukowanego wagonu tu: KLIK.

PS. Fleischmann z nowymi talbotami miał się pojawić w 18-tym tygodniu roku, ale aktualnie data ich wydania jest w 25 tygodniu (czyli następnym). Kto wie, może to już ostateczny termin, bo po raz pierwszy przesunęli wydanie od razu o tydzień na początku poprzedzającego, a nie na końcu ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.023 79 12
Wziął...obejrzał...i reakcja mniej więcej taka:eek:...:mad::mad:...:ROFL::ROFL::ROFL: ( za dużo ładnych zabawek, za mało wynalazku fenicjan...).
Techno, przyczyniłeś się do lekkiego rozstroju nerwowego;)

Pozdrawiam,

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.447 22 0
Z czystego kronikarskiego obowiązku. Talboty Fleischmanna wstępnie planowane na 30 tydzień roku (ale nie ma co się martwić - wersja H0 od Roco tak samo opóźniona ;)), natomiast planowany na 2017 opóźniony sypialny niebieski WARS od Trixa z sierpnia 2018 przesunięty na grudzień 2018 :sleep:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.867 62 10
Z czystego kronikarskiego obowiązku. Talboty Fleischmanna wstępnie planowane na 30 tydzień roku (ale nie ma co się martwić - wersja H0 od Roco tak samo opóźniona
Dziś dostałem mail, że moje długo wyczekiwane, piękne niebieskie PKP Cargo w H0 przyszły. Czekam na przesyłkę, powinna być pojutrze.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 54
Tabor 8
Tabor 24
W
Tabor 62
W
Tabor 166