• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szutrowanie Nieudane tłuczniowanie..

ths

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Asim

1. Zauważ, że im bardziej gęsty wikol, tym bardziej lśniąca jest powierzchnia "placka kleju" po wyschnięciu. Zrób sobie taki test - weź wodę wikolową o róznych proporcjach kleju do wody, powiedzny od 1 porcja : 2 wody; 1:3, 1:4, etc - potem zakraplaj te różne mieszanki na fiolię lub pleksi i zobacz jak ci to wysycha - na matowo czy na błyszcząco. Wypróbuj też rózne marki wikolu.

2. Jak zakrraplasz szuterek to nie przesadzaj z ilością wody wikolowej. lepiej jest zakroplić dwa razy ale mniej.
Pozdro

Reakcje
0 0 0
Ja kładę tor, tłuczeń, maluję szyny aerografem. Że się porozpryskuje :?: W skali 1:1 podkłady są również w mniejszym lub większym stopniu upaćkane rdzą z szyn. Wiele osób stosuje dodatkowo pudry dla osiągnięcia lepszego efektu.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.972 45 3
Sebo napisał(a):
Po dobie (najwcześniej) mleko wikolowe znów pomiędzy przestrzenie
Moim zdaniem tu tkwi błąd. Ja robię metodą LL ale dwukrotnie korzystam z tego samego wikolu (nierozcieńczonego). Wszystko wychodzi idealnie.

OP
OP
S

Sebo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dobra, przetestowalem kilka metod, wiec podziele sie doswiadczeniami..

dwie metody ktore dla mnie okazaly sie najlepsze i przy okazji najmniej czasochlonne..
pierwsza to poprostu zasypanie torow szutrem, uksztaltowanie go, klej natomiast to mieszanina wikolu i wody, (nie mam pojecia w jakich proporcjach, nigdy tego nie sprawdzalem) tak, aby powstalo bardzo rzadkie mleko wikolowe, niemalze po prostu lekko zabarwiona woda, do tego dodaje lub nie krople ludwika (klej rozrabiam w pudeleczku po robakach sr. 7 cm), nie zauwazylem, zeby jakos specjalnie zmieniala wlasciwosci kleju. klej do strzykawy i starannie zakraplam na szuter.

druga metoda specjalnie od pierwszej sie nie rozni, po uksztaltowaniu szutru spryskuje to wszystko woda, a klej uzywam nieco bardziej gesty.

efekty w obu przypadkach zadowalajace.

mam jeszcze pytanko:
czym pudrowac tory? mialem zamiar uzyc naturalnej rdzy w roznych odcieniach, sa jakies specjalne pudry?

Reakcje
0 0 0
Tu niestety się z Tobą nie zgodzę. Proporcje "wody klejowej" może nie mają szczególnego znaczenia na makiecie stacjonarnej natomiast przy modułach które dostają w kość jest to podstawa.
Na jednym z modułów zbyt mocno rozcieńczyłem klej. Po kilku imprezach w niektórych miejscach zauważyłem ubytki tłucznia.

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam

no wlasnie wczoraj sprobowalem eksperymentow z wikolem na starych torach Marklina zeby pocwiczyc , wstaje rano (wg szkoly LL) i to co sie moim oczom ukazalo. nie wiem wynika ze za gesty tak klej tak? dac ludwik czy rozcienczyc woda?
a moze jednak druga metoda najpierw szuter potem strzykawka?? ale to chyba malo ekonomiczne,

spojrzcie sami czy to widok normalny po dniu schniecia :|

a co zrobic ze skosem korka, tez pokryc klejem czy co???

dzieki za pomoc

pozdro

marcin

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
973 82 5
marcin_sobota napisał(a):
Witam
..... wstaje rano (wg szkoly LL)
:D :twisted: :twisted:
Klej musi być lekko rozwodniony i na tym etapie wystarczy. Teraz tłuczeń na sucho, rozprowadzić twardym pędzlem, spryskać wodą- ja psikam butlą po perfumie, jest mała i można dokładniej operować wokoło toru. Odczekujemy ok.15 minut. Następnie wikol + woda 1:1, zakraplaczem, ja osobiście wolę małym pędzlem, dwa razy w odstępach tak ok. dwu godzinnych.
Możesz spać, aż się wyśpisz, niech to schnie ok. doby.

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ja mam swoja technike, z której jestem zadowolony. Mianowicie rozcieńczam wikol ( na 100 ml wikolu dolewam 15 ml wody) i zalewam przestrzeń miedzy podkładami tak aby wikol był ponizej górnej krawędzi podkładów. nastepnie zasypuje małą ilościa szutru i lekko ugniatam i modeluje. Moze i jest to troche praco chłonne ale efekt mnie zadowala

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
373 17 0
Skosy korka zasypać.
Na przyszłośc stosować zwykły korek na przykład z castoramy i ciąć go na prosto nie na skos - kupowanie tego korka "modelarskiego" to niepotrzebna strata kasy. Mi na skośnie ucietym korku szuter gorzej się formuje.
Co do metod układania nawierzchni i szutrowania to osobiście proponowałbym zdecydowanie mniej pracochłonną dającą dobre efekty która wygląda następująco:
1. Układamy tor w założony ukłd torowy (precyzyjnie) i kleimy go do korka kropelką tak co 5-ty podkład.
2. Patynujemy szyny (my robiliśmy to aerografem, przy okazji przybrudzaja się podkłady)
3. zasypujemy bez zadnego wstepnego wikolowania okienka i bankiety wybranym szutrem i formujemy go w docelowy kształt. Wikol wylany jak na zdjęciach powyżej utrudnia ładne ułozenie szutru.
4. Kawałek układu torowego który chcemy wikolować (max jakieś 90cm na raz) spryskujemy jakimś spryskiwaczem wodą. Wersji z płynem do mycia naczyń nie próbowałem, ale celem jest faktycznie zmniejszenie napięcia powierzchniowego a płyn do naczyń do tego własnie służy.
5. Mokry szuter traktowałem bardzo mocno rozcieńczonym wikolem ze strzykawki z igłą.

Mamy na koncie zaszutrowanie w sumie ok 60mb toru. i próbowaliśmy wielu róznych technik - ta została "zatwierdzona" jak optymalna w niej wykonaliśmy większość naszej pracy.

Informacyjnie: Minusem zastosowania roztworu wikolu w stosunku do kleju fallera jest zmiana koloru szutru po wikolowaniu, która przy fallerze nie ma miejsca.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
973 82 5
Te skosy korkowe po prostu zasyp tłuczniem. Ja robię taki zwancig-pierwszą warstwę sypię drobniutki tłuczeń-taką pospółkę, na to drugą już właściwą.
Osobiście mój tłuczeń mi się bardzo podoba. Tłuczeń własnej roboty, koszty zerowe. :p

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Przy metodzie na sucho starcza woreczek szutru Polaka ~9zl na jakies 2-3 moduly. Wiec argument ze zalewanie 2x wikolem toru to wielka oszcz szutru jest smieszny -czas tez pieniadz. Owszem przy koncu modulu warto porzadnie zalac. Zamiast wikolu polecam Soudal, nie bieleje na zimnie