Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Dalszy ciąg cyklu ORWO CZUWA, wciąż północna DOKP.
Pierwsze zdjęcie na rozbiegówce to chyba Olsztyn, proszę miejscowych o korektę.
Drugie to na pewno Olsztyn Zachodni, tor do Malborka jeszcze nie zelektryfikowany.
Na stacji Olsztyn zobaczyłem parowóz, więc poszedłem do lokomotywowni.
Ciekawostka - stały tam ET21, na zdjęciu widać czarno na białym [Lok Olsztyn DOKP Północna]
Na budce Ty42 widać westernizację po uchyleniu żelaznej kurtyny.
Z Olsztyna przenosimy się do Szczytna - uciekł mi pociąg i nie zaliczyłem pewnej bocznej linii, zagadka której?
Nawiasem mówiąc model takiego pociągu chyba da się już zrobić albo będzie się dało, z produktów seryjnych Robo i Piko.
PS. na powyższych zdjęciach jest jeszcze jedna ciekawostka.
Oczywiście chodziło mi o SP47, w rzeczywistości robiąc jej zdjęcie chyba nawet nie zwróciłem uwagi na ET21, jest to ciekawy epizod - zostały skądś oddelegowane na nowo zelektryfikowany węzeł, ale chyba stały głównie w rezerwie.
Ale karli semafor też ciekawy, być może to sprawka sieci trakcyjnej.
Jeszcze z północnych okolic - Olecko, pociąg przyjeżdżający z Ełku, widać kikut semafora łącznicy przed Oleckiem.
W stronę Ełku dalekobieżny, bodajże Suwałki-Łódź Kaliska? Sprawdzę później w rozkładzie jazdy.
O Olecku to jeszcze będzie bo się tam działo.
Raczej nie, obok widać semafor normalnej wysokości. To może być sprawa widzialności semafora z powodu wiaty peronowej. Dawno już nie byłem w Olsztynie i nie pamiętam dokładnie stacji, czy to jest blisko peronu?
W tamtym okresie (lata 80, 90 te) oprócz ZNTK Lubań naprawy elektrowozów robił tez ZNTK Oleśnica i ZNLE Gliwice, ale lokomotywy serii ET21 były naprawiane tylko w ZNTK Lubań
"Karpaty", z pewnością kawał historii. Teraz mi się przypomniało, że kiedyś był też pociąg do Burgas jak się nie mylę. Przez Rybnik na pewno. Nie pamiętam skąd była ta relacja, pamiętam tylko, że na haku były EU07 chyba wrocławskie. Chyba..... Może coś więcej wiecie na ten temat?