• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo Nastawnia Faller'a

OP
OP
K

Krzyhoop

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zrobię więcej fotek, ale w świetle dziennym :] Tak właściwie to ciężko stwierdzić, która strona to front:) Schody jeszcze nie przyklejone, w zasadzie to umocuję je dopiero po przytwierdzeniu budynku do makiety. Chodzi mi o ogólne wrażenia z patyny cegieł. Czy wygląda to przyzwoicie?

P

Paweł Piotr

Gość
Tzw. front nastawni to ta ściana, którą budynek jest zwrócony do torów - w ścianie tej umieszcza się okna (wykusze, podesty, balkony) z których obsługa nastawni obserwuje swój okręg nastawczy oraz ruch pociągów i manewrów. W zależności od konstrukcji budynku również w bocznych ścianach najczęściej są okna do obserwacji wzdłuż torów w kierunku szlaku czy stacji.
Pozdrawiam

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.345 32 10
Krzyhoop napisał(a):
ale jaki to ma związek z oceną patyny? ;)
Taki że była prośba o zdjęcie ściany frontowej, a ponieważ nie wiedziałeś która to - zostało to wyjaśnione. Zauważ że od frontu są tory i dymiące pojazdy, więc i patyna ciut inna.
Na tym co widać dotychczas to płaskie powierzchnie są dziwnie bardziej brudne niż wewnętrzne załomy, typowo zbierające brud, brakuje też pierwszego etapu - cieniowania indywidualnych cegieł

bronson

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
jeśli ja mogę coś powiedzieć to uważam że fugi między cegłami jakieś takie za białe.. jak by ktoś na cekol cegły kleił...
zaprawa między cegłami ma siwo-brązowy kolor... taki piaskowy... najczęściej w starych budynkach... dodatkowo przybrudzony/ przykopcony...

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
bronson napisał(a):
jeśli ja mogę coś powiedzieć to uważam że fugi między cegłami jakieś takie za białe.. jak by ktoś na cekol cegły kleił...
zaprawa między cegłami ma siwo-brązowy kolor... taki piaskowy... najczęściej w starych budynkach... dodatkowo przybrudzony/ przykopcony...
Jakby to był świeżo murowany budynek to ta biel by się nie rzucała tak w oczy ale przy tak postarzałych z upływem czasu cegłach raczej nie możliwe że fuga nie wchłonęła tego co cegły :razz: Może jakaś ciemna pastela wtarta w fugę zniweluje ten problem?

OP
OP
K

Krzyhoop

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A może w ramach oszczędności nastawnia była budowana z cegieł z odzysku :razz: Żartuję oczywiście ;) Postaram się poprawić te niedociągnięcia - przybrudzę fugi i wszelkie zakamarki w murach. Dodam tylko, że jest to mój pierwszy patynowany budynek.

P

Paweł Piotr

Gość
Krzyhoop napisał(a):
Dodam tylko, że jest to mój pierwszy patynowany budynek.
Należy przyznać, że jak na pierwszą taką pracę, to rezultat jest bardzo obiecujący - widać, że wiesz o co chodzi. W szczegółach to kwestia dopracowania warsztatu (dobór odpowiednich materiałów i narzędzi) - ale tego się nie da nauczyć z książek, najlepszą nauką jest własne doświadczenie.
Patyna na budynkach jest wynikiem bardzo wielu czynników (wiek budynku, jego aktualny stan techniczny, przebyte remonty i renowacje, bieżąca eksploatacja, miejsce usytuowania w sensie geograficznym - inaczej wygląda patyna na budownictwie na Górnym Śląsku, inaczej w Wielkopolsce - związane to jest z zanieczyszczeniem środowiska i powietrza, itp., itp.).
Każda patyna będzie dobra jak ją będziesz potrafił uzasadnić.
Życzę powodzenia w dalszych pracach.
Pozdrawiam

OP
OP
K

Krzyhoop

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co do prac jakie wykonałem to :

1. Skleiłem skorupę budynku, po czym rozcieńczonym białym humbrolem pomalowałem całość w taki sposób by rozrzedzona farba powlewała się do fug.

2. Po wyschnięciu twardym , półsuchym pędzlem pomalowałem całość humbrolem nr 100.

3. Potem to już tylko czarna plakatówka wcierana na sucho.

Dziękuję za słowa uznania. Chodziło mi właśnie o to aby ktoś doświadczony wypowiedział się, czy mam dalej trwonić czas i pieniądze na to hobby- czy może się po prostu nie nadaję :smile: Dzięki i pozdrawiam!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 5