• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Najpiękniejsze, najstarsze i najmniejsze dworce kolejowe PKP

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
675 9 1
Pamiątka po Wujku,z ,,kolejowego,, albumu, a tak się składa,że niedaleko mieszkam... A przy okazji: w Borowie działa potężny kamieniołom,a ze stacji odchodziły 2 tory,bocznica,gdzie do węglarek urobek ładowano z koleb wąskotorowych grawitacyjnie:było kilka km torów,dwie lokomotywownie (jedna miała 4 kanały,istnieją do dziś) jezdziliśmy z kolegami z pracy ze Smienami i Tripletami do Borowa pofocić i przy okazji pojezdzić WLs50 ze sprzęgłem przerobionym na nożne...Majstersztyk wąskotorówka,jak ta w Grabach (Grabina Śląska),poszukam na dniach fotek to poskanuje i wrzuce,jakośc żadna ale piękna historia :)

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Odświeżę temat, bo udało mi się zeskanować parę starych slajdów. Dwie małe stacyjki (obecnie przystanki osobowe) w okolicach Kwidzyna, rok 1984: Brachlewo i Rakowiec Pomorski:

004a.jpg
005a.jpg
007a.jpg
001a.jpg
002a.jpg

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Zdecydowanie Brachlewo jest przefantastyczne:) ....
Boże - tylko przenieść to na makietę - ta sceneria zieleni, ten budyneczek, perony , komórka na węgiel, kibelek no i obłędne klomby............Achhhhh. marzenie:p

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.721 141 0
daniel loko napisał(a):
Zdecydowanie Brachlewo jest przefantastyczne:) ....
Boże - tylko przenieść to na makietę - ta sceneria zieleni, ten budyneczek, perony , komórka na węgiel, kibelek no i obłędne klomby............Achhhhh. marzenie:p
Jest super! I to na jednotorówce!
Daniel... z tego będzie następna relacja?

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
A kto wie , kto wie:rolleyes: :p
Fotkę oczywiście sobie zapisałem, budynku raczej sam nie wykonam ,ale będę szukał podobnego, by uzyskać potem zbliżony klimat.....
Na razie to szykują się dwie niespodzianki nad którymi obecnie pracuję, potem może coś większego ,ale tego tematu na pewno nie popuszczę....:D.
Mało tego - pierwszy sobie rezerwuję TEN klimacik do wykonania.......;)....

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Jak się Wam tak bardzo podoba (mnie zresztą też), to jeszcze dwie fotki:

006.jpg
003.jpg

Szukałem swego czasu podobnego dworca w modelu, ale niczego takiego nie znalazłem. Ten budynek jest jednak trochę nietypowy, w przeciwieństwie do stacji w Rakowcu.

Brachlewo było kiedyś stacją, gdy robiłem te zdjęcia, były jeszcze ruiny nastawni wykonawczej, architektonicznie zbliżonej stylem do budyneczku z szaletami, widocznymi na moich fotkach.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.007 16 0
Dworzec Chełmża kujawsko-pomorskie:

Jak tam byłem ostatnio to stan wiele się nie zmienił, kasa biletowa jest zamknięta, wszystko jest zdewastowane. Stąd odjeżdż i przyjeżdża skład Bydgoszcz-Chełmża-Bydgoszcz obslugiwany przez Arrive i jeszcze kogoś i jakiś badziew jezdzi do Grudziądza chyba. Lokomotywownie rozebrano dawno temu, została wieza

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Railways-wypadałoby podać źródło tych zdjęć, a jest tam do poczytania, oj jest. Tym bardziej, że Piotr lyck, jest również użytkownikiem tego forum.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
278 35 1
Tu także kilka starych fotografii tej stacji:
http://dolny-slask.org.pl/526835,Lubsko,Przystanek_kolejowy_Lubsko_d_stacja.html
http://dolny-slask.org.pl/3510716,Lubsko,Dworzec_Maly_Lubsko_Poludniowy.html
Zawsze można dołożyć kilka nowych zdjęć.
I jeszcze jeden klimacik (przystanek osobowy):
http://dcs-193-111-38-249.atmcdn.pl...y=33/50&srcw=1/1&srch=17/20&dstw=640&dsth=360
albo przeładunek z wąskotorówki folwarcznej na wąskotorówkę szerszą:
http://www.google.pl/imgres?sa=X&bi...tbnh=193&tbnw=125&start=0&ndsp=30&tx=44&ty=75