• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa "Na zamkniętej linii"

KamilZ

Użytkownik
Reakcje
170 0 0
Cześć,
w tym wątku będę przedstawiał Wam postępy prac przy budowie mojej domowej makiety, którą nazwałem "Na zamkniętej linii".

Ideą makiety "Na zamkniętej linii" jest ukazanie fragmentu, zamkniętego dla ruchu kolejowego szlaku, jakich wiele znajduje się w naszym kraju. Diorama będzie przedstawiać skrzyżowanie torów kolejowych z lokalną drogą gruntową. Torowisko jak i jego otoczenie ma być zarośnięte a istniejące jeszcze elementy infrastruktury kolejowej, zaniedbane i zardzewiałe.

Do zobrazowania pomysłu wykorzystałem istniejący przejazd kolejowy na linii nr 214 w ok. 1+200 km w miejscowości Somonino, zachowując jego ukształtowanie terenu. Zmianami co do oryginału jest przesuniecie Tarczy Ostrzegawczej Semafora wjazdowego "A", dodanie latarni oświetleniowych na słupach ŻN-10 oraz przeniesienie drzew za przejazd kolejowy.
Poniżej przedstawiam projekt makiety, oparty na mapie sytuacyjno-wysokościowej, omawianego przejazdu.
Na_zamknietej_linii.jpg

Sama diorama ma wymiary 50 x 60 cm i będzie zachowana w klimacie V epoki. Zakładam, że na makiecie będzie sierpień 2005, jakieś 10 lat po zamknięciu linii dla ruchu kolejowego.
Na początek przedstawiam wam postępy pracy przy kształtowaniu skrzynki i rzeźby terenu.
Skrzynkę pod makietę wykonałem ze sklejki oraz płyty MDF, która wyciąłem laserowo wg. mojego projektu na podstawie danych wysokościowych z geoportalu i mapy zasadniczej.
1.jpg

Następnie dodałem konstrukcję pod przyszłą drogę a brzegi skrzynki pomalowałem na czarno.
2.jpg

Rzeźbę terenu wykonałem z pianki poliuretanowej którą pokryłem masą szpachlową.
3.jpg

4.jpg

Na koniec pokryłem całość terenu przesianą ziemią - wysuszona glina albo less, ciężko stwierdzić.
5.jpg

W kolejnych postach relacja z dalszych prac nad terenem oraz elementami które przedstawiłem na projekcie.
Zapraszam do komentowania.

OP
OP
KamilZ

KamilZ

Użytkownik
Reakcje
170 0 0
Dziś kolejna porcja zdjęć - wskaźniki kolejowe i znaki drogowe:
1. Krzyże św. Andrzeja - zamocowane tradycyjnie na szynie kolejowej
andrz.jpg

2. Wskaźniki W9
w9.jpg

3. Betonowe słupki prowadzące
344532937_223000517034086_55914534579271597_n.jpg

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
KamilZ

A wykonujesz na zamówienie wydruk 3D przejazdu z płyty ale jako całość.
Mam namyśli że zewnętrzne płyty oraz wewnętrzna jest jedna. to znaczy zaprezentowałeś ich 6 a mnie interesują 3.

Pozdrawiam

OP
OP
KamilZ

KamilZ

Użytkownik
Reakcje
170 0 0
Przyszedł czas na trochę testów i budowę kolejnych elementów:
1. Malowanie i waloryzacja torów plus przymiarka z tłuczniem
received_967528277723701.jpeg

2. Tor w pustynnym krajobrazie
received_1436586173783416.jpeg

received_632881375402944.jpeg

3. Przymiarki z trawą
received_269933652230663.jpeg

4. Prace nad wyblaknieciem słupków
received_1293030651564816.jpeg

5. Malowanie płotu betonowego
received_220878120693323.jpeg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.738 443 99
Przyszedł czas na trochę testów i budowę kolejnych elementów:
1. Malowanie i waloryzacja torów plus przymiarka z tłuczniem Zobacz załącznik 977108
Mam pytanie jeśli można..... co to za tłuczeń (producent i nr art.)? Podoba mi się.

Chciałem Cię pochwalić za rzeczowe podejście do tematu i czystą, przemyślaną robotę.

Rodzi się też zapytanie..... gdy już skończysz tą 'skrzynkę' to masz zamiar traktować ją jak ruchomą domową dioramę, do której z boku dorobisz jakieś skrzynki techniczne, czy ma to być statyczna do gabloty (a może jako pojedynczy segment-moduł na spotkania w większym gronie)?

OP
OP
KamilZ

KamilZ

Użytkownik
Reakcje
170 0 0
Mam pytanie jeśli można..... co to za tłuczeń (producent i nr art.)? Podoba mi się.

Chciałem Cię pochwalić za rzeczowe podejście do tematu i czystą, przemyślaną robotę.

Rodzi się też zapytanie..... gdy już skończysz tą 'skrzynkę' to masz zamiar traktować ją jak ruchomą domową dioramę, do której z boku dorobisz jakieś skrzynki techniczne, czy ma to być statyczna do gabloty (a może jako pojedynczy segment-moduł na spotkania w większym gronie)?
Podsypka to Polák 5222 SZUTER TT MALAFYR.
Makieta będzie statyczna na półkę do domu, nie planuje podłączać prądu do torów, w końcu to ma być zamknięta linia kolejowa, może czasem postawi się tam jakaś stonka z jednym wagonem osobowym albo dwiema weglarkami do zdjęcia. Jedynie co będzie pod prądem to oświetlenie latarni.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Podciągnij prąd do torów, nawet jako luźne kabelki pod spodem. Może postawisz kiedyś wagon z oświetleniem. Może kiedyś użyjesz jako tor do programowania lokomotyw.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.564 19 9
Czy dobrze widzę, że jako imitacje krzewów użyłeś mchy?
Jesli tak, to odradzam. Mchy tego typu relatywnie szybko płowieją i kruszą się. Jest teraz tyle syntetycznych, dobrych jakościowo materiałów na zieleń, że szkoda wklejać w makietę coś, co za jakiś czas będziesz musiał wymieniać.

OP
OP
KamilZ

KamilZ

Użytkownik
Reakcje
170 0 0
Dzięki za poradę, resztę krzaków i drzew planuje zrobić ze sznurka albo z drutów. Zobaczymy jak się będzie mech sprawował, suszył się od września i nie stracił koloru.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.738 443 99
Czy dobrze widzę, że jako imitacje krzewów użyłeś mchy?
Jesli tak, to odradzam. Mchy tego typu relatywnie szybko płowieją i kruszą się. Jest teraz tyle syntetycznych, dobrych jakościowo materiałów na zieleń, że szkoda wklejać w makietę coś, co za jakiś czas będziesz musiał wymieniać.
Popieram. Mchy były kiedyś używane bo nic innego nie było /Lewin Leski/.... ale...
Dzięki za poradę, resztę krzaków i drzew planuje zrobić ze sznurka albo z drutów. Zobaczymy jak się będzie mech sprawował, suszył się od września i nie stracił koloru.
Na makiecie Leszka Lewińskiego "Lewin Leski" mchy służą do dziś. A makieta tamta ma z 1000 lat. Nie wiem jak to możliwe, może zabezpieczone są poprzez psiuknięcie jakimś matowym lakierem w sprayu?

Oczywiście nie zachęcam do ich stosowania. Taką uwagę tylko chciałem poczynić.

A co do tego sadzenia zieleni to mam pytanie... czy ja dobrze widzę, że sypiesz te trawki z ręki bez użycia elektro-trawo-sadzarki? Generalnie fajnie to wygląda (dobór kolorystyki, przejścia). Zauważyłem jednak, że poszczególne źdźbła w zasadzie leżą. To dobra baza do dalszych poczynań z elektro-trawo-sadzeniem. Gdybyś teraz użył tego sprzętu i podosadzał tu i tam trawek stojących, podejrzewam, że fajniej by wyglądało.

Podałbyś numery katalogowe użytych źdźbeł i producenta?

Ostatnio edytowane: