• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Na temat torów

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.540 10 0
znaczy ja do dotychczas używałem zwrotnic piko i tam nie trzeba dawać polaryzacji krzyżownicy i wtedy wystarczy a nie wiem jak jest przy innych zwrotkach przy tiligu to to trzeba a roco to nie wiem

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Wg mnie, polaryzuj krzyżownice i odeślij te siłowniki Slave. Jak zapłaciłeś za mastera to warto takie mieć bo z nimi polaryzacja jest łatwa i przyjemna. Bez tego będzie rzeźba...

Reakcje
0 0 0
dominik-goc napisał(a):
Spokojnie spokojnie :)

Ja przyznam się bez bicia że jestem początkujący i przebrnąłem już przez stare Piko U. Zacząłem tanio ale nie chcę od razu na najdroższe się przerzucać.
Nie będę bowiem kasą szastał - chcę powoli przechodzić na "wyższe poziomy" aby w razie czego nie kupić czegoś na marne.
Kolega WM-Model słusznie wyżej zauważył - przy takim podejściu już szastasz kasą :D
...bo jak masz zamiar zmienić "powoli" na coraz lepsze, to wydasz kasę na --- gorsze, trochę lepsze i najlepsze.... a tak byś wydał RAZ A DOBRZE - na najlepsze.... :LOL:

Reakcje
0 0 0
KuKu napisał(a):
maciekk, a polaryzujesz krzyżownice ?
Przy tych SLAVE nie ma takiej opcji. Przełączyć rozjazd się i owszem da, ale zapomnij o polaryzacji krzyżownicy. Problemy z taborem, który zasilany jest z ciasnego pola gwarantowane (np. BR80)...

Reakcje
0 0 0
dominik-goc napisał(a):
Przyszedł u mnie dzień gdy postanowiłem już kończyć zabawę z poczciwymi Piko U (co zrobiłem w ponad miesiąc w dziale "Relacje")

Nie mam już ochoty bawić się w takie coś i planuję przejście na poważne tory.

Osobiście myślę coś takiego: podkłady osobno, szyny osobno i końcówki podkładów na końcówki modułów.
Takie coś to już są tory odzwierciedlające niemal w 100% rzeczywistość...
np. http://www.hobby-ecke.de/html/gleisbau.html :

Przykład torów tej firmy (wysokość szyny --- tutaj H0 DKW 7° 1:9 Code 70/83):

dominik-goc napisał(a):
pS.Zapomniałem dopisać że posiadam już trochę torów Piko A-Gleis i może coś dopasować do nich?
Żartujesz?
Chcesz wydać masę kasy na profesjonalne tory i łączyć je z tym badziewiem?

Załączniki

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale mi "pojechaliście" ;) Aż mi wstyd.

track-and-train, siłowniki SLAVE już odesłane i czekam na wymianę.

ciekma, teraz już wszystko wiem.

UNIVERS, no dobra zaszastałem trochę kasą ale jak robić już robić to porządnie :) Niektórzy mówią "jak się bawić to się bawić" :p
Piko odłożyłem już na bok.

Pozdrawiam

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam kolejny raz.

Napiszę najkrócej jak mogę.
Dziś dostałem paczkę z Tilliga, składałem zwrotnice i w między czasie przyjechał drugi kurier, przywiózł mi siłowniki do centralnego (tym razem tylko MASTERy). Z tym teraz mam problem.

Jest tam pięc przewodów: niebieski, brązowy, biały, zielony i czarny. Które polaryzuja krzyżownice a które idą do zasilania?

Czy mogę stosować "zwykłą" klawiaturę do rozjazdów czy muszę robić pulpit?

Zamieszczam foto:

Najlepiej by dla mnie było jakby mi ktoś jasno wytłumaczył co do czego podłączyć. Czytałem w ŚK ale nie ma opisanych tam poszczególnych przewodów i schemat jest czarno biały.

I może jakiś sprawdzony przez kogoś patent na przeniesienie siły na zwrotnice i jej przesuw?

Pozdrawiam

Załączniki

track-and-train

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
zielony + niebieski = zasilanie
czarny do krzyżownicy
brązowy do jednego toru
biały do drugiego toru

tak powinno być ok, oczywiście sprawdź bo zmęczony po dniu pracy jestem i mogłem coś pokręcić

Reakcje
0 0 0
dominik-goc napisał(a):
I może jakiś sprawdzony przez kogoś patent na przeniesienie siły na zwrotnice i jej przesuw?

Pozdrawiam
1) http://www.pzmk.org.pl/files/rozjazdy%20%284%29.pdf
2) http://www.pzmk.org.pl/files/rozjazdy%20%285%29.pdf

W drugim linku na końcu masz schemat z siłownikiem MASTER. Widać że 3 przewody idą do polaryzacji, a te dwa przewody idące "poza" rysunek to zasilane silnika.

Tutaj zresztą lepiej widać co i jak :arrow: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... azd%C3%B3w