• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? ...na początek do N'ki...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 81 12
Jak w temacie..., od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przejściem z analogu na DCC... Na początku myślałem nad Digikijsem ( czy jak go się pisze), ale splajtował...YamoRC jako alternatywa może by była ok, ale dostępność w PL ( z różnych powodów nie robię zakupów poza krajem)...
Z21, niby fajnie ale koszty nielicząc do tego dekoderów i innych kodów etc...
Na stronie MM wygrzebałem Lenz'a 60120, czyli SET 101 ( https://www.modelmania.eu/zestaw-sterowania-set010-203075 )...
I tu pytanie: czy zakup tego ma sens?
Tłumaczenie maszynowe jest trochę ...mało mówiące, więc szkoda pisać.
Nadmienię, że interesuje mnie tylko jazda + oświetlenie loka ( i ewentualnie oświetlenie wagonów, o ile jest w wagonie zainstalowane). Rozjazdy i semafory zdecydowanie sterowane analogowo...
Tak, doczytałem, że obsługuje tylko cztery loki na raz, ale w zasadzie więcej.mi do szczęścia nie trzeba ( a w razie czego będzie oddzielne sterowanie na wąski tor jaki mam w budowie)...

Dzięki z góry za opinie i pozdrawiam,...

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 1 1
Jak w temacie..., od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przejściem z analogu na DCC... Na początku myślałem nad Digikijsem ( czy jak go się pisze), ale splajtował...YamoRC jako alternatywa może by była ok, ale dostępność w PL ( z różnych powodów nie robię zakupów poza krajem)...
Z21, niby fajnie ale koszty nielicząc do tego dekoderów i innych kodów etc...
Na stronie MM wygrzebałem Lenz'a 60120, czyli SET 101 ( https://www.modelmania.eu/zestaw-sterowania-set010-203075 )...
I tu pytanie: czy zakup tego ma sens?
Tłumaczenie maszynowe jest trochę ...mało mówiące, więc szkoda pisać.
Nadmienię, że interesuje mnie tylko jazda + oświetlenie loka ( i ewentualnie oświetlenie wagonów, o ile jest w wagonie zainstalowane). Rozjazdy i semafory zdecydowanie sterowane analogowo...
Tak, doczytałem, że obsługuje tylko cztery loki na raz, ale w zasadzie więcej.mi do szczęścia nie trzeba ( a w razie czego będzie oddzielne sterowanie na wąski tor jaki mam w budowie)...

Dzięki z góry za opinie i pozdrawiam,...
Niech się kolega nie zastanawia, nad przejściem z analogu na DCC.
Jako laik w świecie DCC, mogę powiedzieć krótko, zabawa bez porównania z analogiem, też się wahałem, teraz przyznam że to był ogromny błąd ;)

Na początek ja bym koledze proponował taki "sprzęt"
20240420_102626.jpg
20240420_102648.jpg

jak dla mnie praktycznie bez ograniczeń, i stosunek ceny do jakości
Rewelacja.
Mogę dodać że jest dziecinnie prosta obsługa.
Ja nieznający się na DCC, uruchomiłem lokomotywę może po 5 minutach.
Aplikacja również super, syn jest nią zachwycony.
Screenshot_20240420_102109_RB Railroad Control.jpg
Screenshot_20240420_102121_RB Railroad Control.jpg
Screenshot_20240420_102142_RB Railroad Control.jpg

Jak kolegę z czasem by zainteresowało stworzyć system w pełni zautomatyzowany, nic nie stoi na przeszkodzie, zdjęcie powyżej.
A tak mniej więcej cenowo to wychodziło w lutym, nie wiem jak teraz.
Screenshot_20240420_103320_Chrome.jpg

Kontakt z Railbox-em świetny, inni mogli by się uczyć od nich, już nie wspomnę o tym że ciągle jest coś ulepszane.
To nie jest w żadnym przypadku reklama:)
Choć troszkę tak wygląda, tak przynajmniej wyglądają moje odczucia co do tego sprzętu.
Oczywiście aby nie było zbyt pięknie, troszkę trzeba się pobawić Cv-ami
Aby lok dobrze jeździł, ale ja to traktuję jako kolejną zabawę.
Już widzę falę krytyki:p

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.118 81 12
Niech się kolega nie zastanawia, nad przejściem z analogu na DCC.
Jako laik w świecie DCC, mogę powiedzieć krótko, zabawa bez porównania z analogiem, też się wahałem, teraz przyznam że to był ogromny błąd ;)

Na początek ja bym koledze proponował taki "sprzęt"
Zobacz załącznik 1048405 Zobacz załącznik 1048406
jak dla mnie praktycznie bez ograniczeń, i stosunek ceny do jakości
Rewelacja.
Mogę dodać że jest dziecinnie prosta obsługa.
Ja nieznający się na DCC, uruchomiłem lokomotywę może po 5 minutach.
Aplikacja również super, syn jest nią zachwycony.
Zobacz załącznik 1048407 Zobacz załącznik 1048408 Zobacz załącznik 1048409
Jak kolegę z czasem by zainteresowało stworzyć system w pełni zautomatyzowany, nic nie stoi na przeszkodzie, zdjęcie powyżej.
A tak mniej więcej cenowo to wychodziło w lutym, nie wiem jak teraz.
Zobacz załącznik 1048410
Kontakt z Railbox-em świetny, inni mogli by się uczyć od nich, już nie wspomnę o tym że ciągle jest coś ulepszane.
To nie jest w żadnym przypadku reklama:)
Choć troszkę tak wygląda, tak przynajmniej wyglądają moje odczucia co do tego sprzętu.
Oczywiście aby nie było zbyt pięknie, troszkę trzeba się pobawić Cv-ami
Aby lok dobrze jeździł, ale ja to traktuję jako kolejną zabawę.
Już widzę falę krytyki:p
Dzięki za info ... Railbox gdzieś mi się też przewijał, ale w tym gąszczu więcej szczegółów niewychwyciłem.
Z tego co widzę, to centralka.jest z wifi a obsługa z poziomu apki na telefon...
To nawet o tyle lepiej, że odpada kabel o który łatwo bylo by się zaplatać i "zrobić sobie kuku"...

Pozdr,...

ps. co do tego zastanawiania się...to nie kwestia czy, tylko na jakim systemie...

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 1 1
Dzięki za info ... Railbox gdzieś mi się też przewijał, ale w tym gąszczu więcej szczegółów niewychwyciłem.
Z tego co widzę, to centralka.jest z wifi a obsługa z poziomu apki na telefon...
To nawet o tyle lepiej, że odpada kabel o który łatwo bylo by się zaplatać i "zrobić sobie kuku"...

Pozdr,...

ps. co do tego zastanawiania się...to nie kwestia czy, tylko na jakim systemie...
Tak, nowsz wersja ma wifi wbudowane, po części to był jeden z powodów kupna.
Również zależało mi aby ograniczyć "kabelki i puchy" do minimum.
W tym przypadku, to potrzebny tylko "kabel" zasilający centralkę i zasilanie torów.
No może jeszcze ładowarkę do telefonu w razie "W" mieć w pogotowiu:)

Co do zastanawiania sie , to podejrzewałem że chodzi o system, ale jakoś tak się rozpisałem;)

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.407 145 0
Lenz jest passee, choćby dlatego, że to xpressnet :)

Wszelako da się za 8 dulców kupić wersję amerykańską - przesyłka droższa ;)

no i gdzieś mi się ostatnio przewinęła Multimause w zestawie
wiem gdzie pytać, ale nie znam stanu urządzenia i ceny.
Ale ja nie lubię Roco DCC po tym jak mi zjarał ileś tam dekoderów:mad:

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.106 40 1
Centralka RB jest rzeczywiście niezła, w pełni funkcjonalna i rozwijana.
Sterować można przez Wi-Fi appką w telefonie, ale też MultiMausem jak ktoś lubi (a ja lubię:)).
Zasilacz dobry, markowy, nawet używany od laptopa można dopasować.
Starszy zestaw MultiMaus'a ze wzmacniaczem Roco 10764 też się nada na początek wyśmienicie.
Ale niestety nie ma Wi-Fi i nie odczytuje CV z dekoderów.
MM Roco 10765.jpg
Ja takiego używam i nie specjalnie narzekam. (jedynie na brak odczytu CV)
Dekoder jednak od RB się nie nadaje, jest po prostu za duży do N.
Tu trzeba poszukać specjalnego, malutkiego do N. Na przykład taki dźwiękowiec od ESU LS 5 Nano. TU LINK.
Lub inne z dźwiękiem, lub bez: TU LINK.

Ostatnio edytowane:

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
353 0 0
W przypadku N-ki uważałbym z użyciem ROCO'wskiego 10764. Nie ma on regulacji napięcia wyjściowego (które jest dodatkowo bardzo zależne od obciążenia) i w przypadku użycia ROCO'wskich zasilaczy niestety często daje dużo większe niż deklarowane napięcie w tory.
Niestety już paru użytkowników N-ki przekonało się, że jest to czasem zabójcze do dekoderów.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.407 145 0
Potwierdzam. Kilka moich dekoderów za pomocą Roco przeszło do fazy "dym". Z innymi centralkami, tylko wtedy gdy źle coś polutowałem :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.106 40 1
W przypadku N-ki uważałbym z użyciem ROCO'wskiego 10764. Nie ma on regulacji napięcia wyjściowego (które jest dodatkowo bardzo zależne od obciążenia) i w przypadku użycia ROCO'wskich zasilaczy niestety często daje dużo większe niż deklarowane napięcie w tory.
Niestety już paru użytkowników N-ki przekonało się, że jest to czasem zabójcze do dekoderów.
Fakt, ze z N nie mam żadnego doświadczenia.
Zasilacze Roco są dwa. Generalnie oględnie pisząc do H0 pierwszy 10725 lepszy, drugi 10850 gorszy.
zasilacze roco 10725 i 10850.jpg
Wzmacniacz "czarna skrzynka" Roco 10764 faktycznie tak wygląda jak kolega PiotrK opisał wyżej, ale...
Ja używam go w H0 i zasilam to mocnym, stabilnym, markowym zasilaczem od laptopa HP 18,5V 6,5A 120W.
używany zasilacz HP.jpg
Poprzedni, który miałem rockowski 10850 był niestabilny i w końcu padł, musiałem wymienić.
stary zasilacz roco.jpg
W rocowskim z wyjściowych 14,4V podczas załączania kolejnych lokomotyw napięcie w torach spadało do jakichś 7,8V i rozłączało zasilanie.
zasilacz roco.jpg
Po zmianie zasilacza na HP w torach mam niezależnie od ilości uruchomionych lokomotyw itd. cały czas stabilne napięcie 15,6V (+-0,1V).
zasilacz HP.jpg

Więc mając na uwadze powyższe, wydaje mi się, że zestawienie, które używam jak poniżej, nie powinno robić niczego złego również w N.
zestaw roco z HP.jpg

Ostatnio edytowane:

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
353 0 0
Wiadomo, że problemy z ROCO są związane z dołączanymi zasilaczami.
Więc mając na uwadze powyższe, wydaje mi się, że zestawienie, które używam jak poniżej, nie powinno robić niczego złego również w N.
Twój zestaw nie powinien sprawiać kłopotu, ale ten który pokazałeś we wcześniejszym poście już takiej gwarancji nie daje.
"Początkujący" swą zabawę z DCC najprawdopodobniej kupił by standardowy zestaw i nie raczej nie zaczynał by od szukania innego zasilacza.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.106 40 1
Przyznaję masz rację, że przytoczona przeze mnie fotografia zestawu Roco
MM Roco 10764.jpg
może nie była fortunna w tym przypadku ze skalą N, ale miała tylko na celu pokazać możliwość użycia przez pytającego Kolegę zestawu Roco MultiMaus ze wzmacniaczem 10764. Zasilacz niejako był nieistotny.
Nie wiedziałem, że ten zasilacz może powodować takie problemy w N.
Dopiero później za Waszą sprawą kwestia zasilacza weszła na tapetę. To dlatego następnie opisałem mój przypadek z zasilaczem.
Dobrze, że zwróciliście na to uwagę i dobrze, że opisany jest mój przypadek. Zainteresowani będą mieli wiedzę i świadomość wyboru.
Tak, że konkludując.
(Nie tylko) do skali N:
ŹLE(n) MM Roco 10764.jpg ŹLE(n) zestaw roco dcc.jpg DOBRZE(y) zestaw roco z HP.jpg

Ostatnio edytowane: