• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Na kolei w PRLu

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.211 36 0
W poszukiwaniu zdjęć o tematyce kolejowej z okresu PRLu, natrafiłem również na bardzo ciekawe fotografie otoczenia infrastruktury kolejowej. Zdjęcia te są prawdziwą skarbnicą inspiracji dla budowniczych makiet kolejowych. Można na nich znaleźć wiele szczegółów i klimatów wprost do odtworzenia w naszym miniaturowym świecie. Może ktoś z szanownych kolegów zechce się podzielić innymi fotografiami z takiego zakresu.

Stacja Trzebinia
20160323_091800.jpg

20160323_092413.jpg

20160323_092611.jpg

20160323_092510.jpg

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 69 32
Miodne fotki , takie klimaty pozostają w pamięci na całe zycie.Nawet i jakiś staruszek Pwi32 się załapał, i złomiarzy jakby mniej wówczas było! co za czasy:)

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
482 69 32
Samochód Wołga? Lata 70-te? Litery na tablicy rejestracyjnej.... TA?? woj. tarnowskie ? B...Bochnia, Borzęcin, Brzesko?

Ostatnio edytowane:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
W poszukiwaniu zdjęć o tematyce kolejowej z okresu PRLu, natrafiłem również na bardzo ciekawe fotografie otoczenia infrastruktury kolejowej. Zdjęcia te są prawdziwą skarbnicą inspiracji dla budowniczych makiet kolejowych. Można na nich znaleźć wiele szczegółów i klimatów wprost do odtworzenia w naszym miniaturowym świecie. Może ktoś z szanownych kolegów zechce się podzielić innymi fotografiami z takiego zakresu.
Stacja Trzebinia
Skąd te zdjęcia? Jakieś domowe archiwum?
Oj najeździłem się na trasie Katowice - Kraków. Galicyjska część miała swój urok. Trzebinia i Krzeszowice szczególnie. Oprócz tego, że 70 80tych ruch pociągów był chyba niewyobrażalny z dzisiejszej perspektywy, to te stacje miał swoje zakłady i bocznice. W Trzebini pamiętam zawsze tłum ludzi na peronie, oraz wiele wagonów T-G na bocznych torach stacji.
Na oko bym powiedział, że to koniec 70tych - ale też do końca 80tych. Na pierwszym zdjęciu groźny sokista.
Swojski bałaganik prowincjonalnej stacji - takie szczegóły umykają z pamięci. Te pracujące magazyny :). Co do porzuconego "złomu", to z jednej strony poza totalnymi brynolami ludzie mogli zawsze znaleźć jakąś pracę, a i jak Zbyszek opisywał sprzedaż elementów ewidentnie kolejowych na punkcie skupu złomu mogła mieć poważne konsekwencje, więc bardziej opłacaly się inne lewizny.

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Z gazety z roku 1957, czyli "głęboki" PRL. Podpis pod zdjęciem następujący: ...niejedna dziewczynka zapragnie może zostać pracownikiem ruchu PKP. :O :)
Myślę, że "dziewczynka" swoim lizakiem może poruszyć nie jeden pociąg.
PKP 1957.jpg

OP
OP
Heniek_Star

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.211 36 0
@404W zdjęcia cały czas gromadzę przeglądając wiele stron internetowych, fb czy fizycznie szukam po bibliotece lub archiwum. Niestety na to ostatnie mało bardzo czasu.
@sluzbowo ktoś odstawił kawał benedyktyńskiej roboty. Dzięki za tą stronę. Przyda się do rejestracji modeli samochodowych :)

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Dzisiaj znalazłem jeszcze ciekawe zdjęcie z Krzeszowic. Wokół magazynów sporo się kiedyś działo ;)

Zobacz załącznik 438817
Ożesz !!! Przecież to ruskie węglarki !!! :rolleyes: o_O
Tak kiedyś wokół magazynów i na placach ładunkowych się działo. ten magazyn pewnie wyburzyli kolo połowy 90tych. jego akurat nie, ale pamiętam dewastację takiego w Zabierzowie [chyba kolo poł. 90tych].

Ostatnio edytowane: