• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Na czym położyć elektrowóz na dachu (i niczego nie zniszczyć)?

BaFe

Użytkownik
Reakcje
61 5 0
Tak jak w tytule. Możecie mi podpowiedzieć jakieś chałupnicze rozwiązania jak zabezpieczyć pantografy i inne elementy modelu na dachu podczas takiej operacji? Ja wiem że są jakieś specjalne "korytka" z gąbki do takich prac, ale na tą chwilę niczym takim nie dysponuje. Szczególnie boję się o model Schlesienów bo PIKO to chyba łatwiej przetrwa taką czynność.

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
57 2 0
Gąbka tapicerska, byle nie najcieńsza. 2 płyty HDF możesz skleić w kształt litery L, na to położyć gąbkę. Gdzieś kiedyś nawet widziałem takiego gotowca za parę złotych, notabene dedykowane jako stanowisko do obsługi modeli kolejowych. Jedynie malowanie odpada, chyba że zabezpieczysz stojak folią.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.991 55 2
Jeżeli Kolega ma również model EU07 firmy Piko, to można na czas napraw użyć opakowania tego modelu.
Wystarczy wyjać przezroczystą plastikową wkładkę, w której umieszczony jest elektrowóz, otworzyć i odwrócić ją tak by jej górna część (ta dotykająca dach EU07) leżała na stole. Można wtedy wsadzić w nią odwrócony kołami do góry model. I nic się nie ułamie, nie wykrzywi.
Moim zdaniem to najbezpieczniejszy sposób :)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 511 107
Jeżeli Kolega ma również model EU07 firmy Piko, to można na czas napraw użyć opakowania tego modelu.
Wystarczy wyjać przezroczystą plastikową wkładkę, w której umieszczony jest elektrowóz, otworzyć i odwrócić ją tak by jej górna część (ta dotykająca dach EU07) leżała na stole. Można wtedy wsadzić w nią odwrócony kołami do góry model. I nic się nie ułamie, nie wykrzywi.
Moim zdaniem to najbezpieczniejszy sposób :)
Dokladnie, ja.tak robię z parowozami.

OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
61 5 0
Niestety mam tylko Schlesiena. Znalazłem w "przydasiach" niewielkie styropianowe "korytko" po jakimś opakowaniu mebla czy czegoś. Może to się nada? Tylko styropian jest twardszy od pianki, ale przecież w to też pakuje się modele jeszcze czasem.

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
381 1 0
Styropian jest jednak twardy, należałoby go tak powycinać żeby model opierał się miejscami sztywnymi a nie osprzętem.
A nie lepiej postawić na rolkach, podać zasilanie i wtedy pucować koła ?
Albo zdjąć budę.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.977 62 10
Czytam i nie wierzę, że to dzieje się naprawdę. Siedem osób wykręciło się w problem, który można bardzo łatwo rozwiązać. Jakby ludzie na świecie mieli takie problemy, to świat byłby banalny. Zastanówcie się Panowie w co Wy brniecie.
Tu na forum był już podobny temat, który zajął kilka stron i dotyczył bodajże wkrętów do drewna.
Szkoda słów.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.916 418 7
Czytam i nie wierzę, że to dzieje się naprawdę. Siedem osób wykręciło się w problem, który można bardzo łatwo rozwiązać. Jakby ludzie na świecie mieli takie problemy, to świat byłby banalny. Zastanówcie się Panowie w co Wy brniecie.
Tu na forum był już podobny temat, który zajął kilka stron i dotyczył bodajże wkrętów do drewna.
Szkoda słów.
Bo "Ejaj" nie widzi tematu i koniec ;)
Kiedyś było imadło i po sprawie...

Reakcje
114 75 9
Temat wkrętów na skrzynki, pamiętam :facepalm: czy nawiercać ile jak głęboko i szeroko, gwintować, a może lepiej nie, a także czy kleić i zabezpieczać przed robalami i wilgocią. To był dopiero wkręt, tutaj to jest pikuś nie problem :oops:
BaFe piszesz o możliwym zrobieniu szkód, śrubki dociskamy bezwiednie odkręcając i dokręcając. Pomyśl co może się wydarzyć przez nawet mały docisk na dachu loko, potem np. lusterka i inne drobne elementy boczne.
Te "zgarniacze" o nich już gdzieś czytałem, że są za nisko. I tu właśnie szukaj rozwiązania.
A tak bez kombinowania, to najlepszym wyborem do czyszczenia obręczy kół będą rolki, bo uniwersalne i do każdej loko masz podane napięcie. Co innego czyszczenie blaszek.

Ostatnio edytowane:

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
57 2 0
@BaFe wygrzebałem swój wynalazek:

20250812_074450.jpg

złożone z dwóch części, bo ograniczeniem była wielkość pola roboczego w drukarce 3D. Całość ma 32cm jeśli dobrze pamiętam. W każdym razie z jednej strony jest stanowisko pochylone pod kątem, z drugiej jest śluza przeznaczona właśnie do pracy z wózkami. Pomiędzy są 4 korytka na drobne przydasie lub elementy modelu. Rzeźbię na tym dwa lata, sprawdza się bardzo dobrze. Czasami gąbkę uda mi się upaprać farbą albo smarami to ją wymieniam - kosztuje grosze.

@xTOMOx tak, doczyści.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.215 141 86
Taki "Stojak serwisowy" [(Model Railway Loco Servicing Cradle Small Adjustable Train Berth Stand) 93,50 zł/18,99 GBP] jest dostępny na brytyjskim eBay.
s-l400.jpg

Jest jeszcze taki typ. Ten jest o tyle fajniejszy, że jeszcze można sobie kąt pracy ustawić

s-l400(1).jpg

Jak ktoś ma zdolności projektowe i drukarkę 3D to sobie sam zrobi. Można też elementy wyciąć na laserze. Bez drukarki i lasera też można sobie zrobić.

Źródło zdjęć: eBayUK.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
B

BaFe

Użytkownik
Reakcje
61 5 0
Temat wkrętów na skrzynki, pamiętam :facepalm: czy nawiercać ile jak głęboko i szeroko, gwintować, a może lepiej nie, a także czy kleić i zabezpieczać przed robalami i wilgocią. To był dopiero wkręt, tutaj to jest pikuś nie problem :oops:
BaFe piszesz o możliwym zrobieniu szkód, śrubki dociskamy bezwiednie odkręcając i dokręcając. Pomyśl co może się wydarzyć przez nawet mały docisk na dachu loko, potem np. lusterka i inne drobne elementy boczne.
Te "zgarniacze" o nich już gdzieś czytałem, że są za nisko. I tu właśnie szukaj rozwiązania.
A tak bez kombinowania, to najlepszym wyborem do czyszczenia obręczy kół będą rolki, bo uniwersalne i do każdej loko masz podane napięcie. Co innego czyszczenie blaszek.

A co to za rolki? Plan był faktycznie taki żeby położyć lokomotywę na czymś miękkim jak gąbka tapicerska. Dać prąd z zasilacza i wacikiem z IPA czy nawet mocniejszym spiritem czyścić kółka, a przy okazji doczepić te cholerne oderwane zgarniacze w EU07.

Swoją drogą szukałem prostego "domowego" sposobu na taką operację nie jakieś kupne wynalazki. Mam mało modeli i w sumie nieczęsto jeżdżą.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 0
Mam pytanie 27
Mam pytanie 1
Mam pytanie 22
Mam pytanie 6