• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

mrugające lampki

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.139 33 0
Mam pytanko. Czy da się tanim kosztem zrobić tani moduł który będzie powodował np mruganie diody (tak jak na dachu karetki), z tymże chodzi mi o to, aby sie go dało podpiąc do 16 V zmiennego :!:

Jeśli ktoś cos takiego umie zrobić lum wie jak zrobić to niech da znać.

Dzienks.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.139 33 0
MarcinL napisał(a):
Można kupić migające diody, mam taką zieloną i czerwoną.
Tak ale diody to już mam wmontowane w tarczę apozatym to sa pewnie 3 mm a nie SMD. Pozatym jedna lampka sie ma raz świecić na stałe a raz na mrugająco w zaleności od nastawów na stacji :)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.139 33 0
kozak napisał(a):
to podlacz migajaca w szereg z ta w tarczy i bedzie migac pieknie :D
Hmm trzeba to sprawdzić :!: To mam jeszcze 2 pytanka. Czy w zależnosci od tego ile podłączę tych diód w szereg to będa mi szybciej lub wolniej migać :?: A drugie pytanko brzmi ile taka dioda może kosztować +- :?:

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A nie lepiej kupić taką lampkę migającą takie jak są przy rowerze ,rozebrać lampkę wyjąć tą płytkę z diodami ,potem tylko podłączyć do baterii lub prądu jak kto woli. I już się ma migające diody.
Przykład takiej lampki

Załączniki

Patryk.K

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale jak ktoś ma już lampkę to nie musi kupywać oddzielnych diód ,montować ,lutować ,testować itd. tylko z lampki płytkę sobie wyciągnie na której jest 5 i więcej diód ,podłączy do baterii i po sprawie.

Reakcje
0 0 0
Niebyłbym taki pewien, diode z lampki tak samo trzeba wylutować, do tego dochodza kable do przylutowania. Pozatym po co trzymac pod makietą zbędną elektronike jak wystarczy jedna dioda za 30groszy?

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.139 33 0
Narazie się wstzymuję z kupowaniem diód mrugających, bo z tego co wiem CYRRUS ma mi pomóc. Mówił mi ostatnio że już jakiś układzik się mu rodzi w głowie :)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Ale taka LED mrugajaca kosztuje na pewno mniej niż jakikolwiek układ - i zł, i pracy :)
Tylko trzeba uważać żeby kupic jednokolorową mrugajacą, ostatnio kupiłem dwukolorowa która świeciła na zmiane czerwono-zielono i oczywiscie podłączona w szereg zwykła LED świeciła zwyczajnie.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.139 33 0
ciekma napisał(a):
Tylko trzeba uważać żeby kupic jednokolorową mrugajacą, ostatnio kupiłem dwukolorowa która świeciła na zmiane czerwono-zielono i oczywiscie podłączona w szereg zwykła LED świeciła zwyczajnie.
Dzienks za ostrzeżenie :)

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.565 3 0
Nie polecam stosowania diod migających, a to dla tego, że przeważnie częstotliwość wbudowanego w nią generatora jest dość duża. Po prostu brzydko to wygląda, jest neco zależne od prądu płynącego przez diodę, a do tego nie ma możliwości regulacji częstotliwości migania. Jeśli ktoś zna się nieco na elektronice, to proponuję wykorzystanie układu z kostką NE555 Bardzo duże możliwości jeśli chodzi o sterowanie LED przy powalającej prostocie układu i minimalnej liczbie elementów ;)

Pozdrawiam

PS: Koszt wykonania całego generatora nie przekracza 2zł

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja zamiast lampek rowerowych zaproponuje ten zestaw do samodzielnego montażu http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=5559 (jedyny problem to trzeba by obniżyć napięcie zasilania bo układ jest na 4,5V) Układ zapala diody tworząc efekt przemieszczającego się światła (świeci zawsze tylko jedna dioda) Zestaw zawiera szczegółowy opis działania i montażu. Są wypisane elementy odpowiadające za szybkość mrugania także bez problemu można pokombinować samemu. Jest jeszcze układ z regulacją prędkości składający się z 8 diod http://www.nowyelektronik.pl/opisy/opis.php?nr=4859 zasilany 12V efekt pływającego światła znany z filmu Knight Rider :razz:

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.565 3 0
Przypomniałem sobie coś :D Układ imitujący pracę "koguta" błyskowego!!!
Prosty - trzy elementy!!! (Dla zmiennego cztery) Sprawdzony w praktyce. Ciekawostka - zdaniem "fachowców" z jednego z portali elektronicznych, układ nie ma prawa działać :)

Zasada działania:
...opiera się na przebiciu złącza tranzystora spolaryzowanego odwrotnie.
Po podłączeniu napięcia kondensator ładuje się przez rezystor, (co wyznacza stałą czasową) Kiedy napięcie na kondensatorze przekroczy wartość ok 5V następuje przebicie złącza tranzystora i rozładowanie kondensatora przez diodę LED. Cały cykl zaczyna się od początku.

Wskazówki:
1. Tranzystor jakikolwiek byle npn!
2. Zmiana częstotliwości przez zmianę rezystancji, lub pojemności!
3. Układ startuje dopiero po chwili!

Pozdrawiam.

Załączniki

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.565 3 0
A no można, ale czy lat, to nie wiem :) Prąd jest na tyle mały, że nie powoduje trwałego uszkodzenia tranzystora.
Wykonałem kiedyś ten układ (prototyp) jako oświetlenie ozdobne (błyskające diody LED w kasetonach sufitowych) Nakręcił bym filmik, ale nie mam czym :(

Cały temat można zobaczyć TU:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic399108.html

Nie sugerujcie się pierwszą fotką, tam jest błąd, o czym z resztą napisałem w tamtym temacie.
No i akurat nie wiem, czy "niezalogowani" mogą obejrzeć załączniki?

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
378 1 0
Moje posty o mrygaczu zostały na FM..
A więc: zmajstrowałem kiedyś taki układzik przerywający napięcie zmienne z transformatora w rytmie 60/minutę. Obciążalność spokojnie wystarcza na zasilenie wszystkich mrugających semaforów na stacji, na próbach przeżył bez przegrzania mruganie przez cały dzień żarówką 24V-40W. Wewnątrz zawiera: 78L12SMD, 555SMD, BT136 jako końcówkę mocy, MOC3021 jako stopień sterujący. Zainteresowanym samodzielnym wykonaniem mogę przesłać kompletny projekt w Eagle'u. A i parę gotowych zmontowanych u mnie zalega.