• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

MRC Accessory decoder

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Witam,

kupiłem właśnie dekoder akcesoriów MRC.
Mam centralke ROCO z multimouse i w zaden sposób nie moge uruchomic tego dekodera.

Wg instrukcji powinien miec glowny adres fabrycznie ustawiony na 1. Kiedy wlacze w multimouse tryb rozjazdow, dekoder reaguje tylko na adresy 5,6,7,8, to znaczy cala reakcja to mignięcie czerwona diodą, która ma zamontowaną. Na zadnym z wyjść nie pojawia się nic.

Próbowałem też programować go, zapisując do CV1 lub CV513 wartość 1 (aby zmienic adresy na 1,,2,3,4) nadal nic się nie zmienia, dioda ciagle reaguje na poprzednie adresy.

Czy ktos moze ma ten dekoder i wie jak go uruchomic, czy jest on po prostu niesprawny ?

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi.

xdamian

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Roco coś pokiełbasiło z adresowaniem akcesoriów via mm. u mnie po nadaniu adresu jeden też reaguje na polecenia wysyłane na adres od 5.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Tak, tylko żeby ta reakcja niosla za soba jeszcze jakas akcje, poza mignieciem diody na dekoderze. Niestety MM nie ma możliwosci odczytu zmiennych CV i nie wiem, czy faktycznie przy programowaniu cos zostaje zmienione w dekoderze. Musze to sprobowac podlaczyc pod komputer.

Dziwi mnie fakt, ze nic sie nie dzieje na wyjsciach dekodera.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
xdamian napisał(a):
Roco coś pokiełbasiło z adresowaniem akcesoriów via mm. u mnie po nadaniu adresu jeden też reaguje na polecenia wysyłane na adres od 5.
Kiełbasienie polega na tym, że nikt w standarcie nie określił, czy pierwszym adresem (CV1) dekodera akcesoriów jest zero czy jeden.

Roco założyło, że zero. Więc adresy rozjazdów 1,2,3,4 to CV1=0 a 5,6,7,8 to CV1=1 itd...

Jeżeli by założyć, że jeden, to adresy rozjazdów 1,2,3,4 byłyby dla CV1=1 a 5,6,7,8 dla CV1=2 itd. (a adresy 253,254,255,256 to CV1=0 :!: )
:D

PS. W dekoderach lokomotyw wiadomo: zero to lokomotywa analogowa a dekodery mają adresy od 1.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
wg instrukcji do MRC:
Programujemy jedynie adres multidekodera - zawsze jedynie na torze do programowania, adresy każdego z 4 dekoderów są im przypisywane automatycznie.
Fabrycznie dekoder ma adres 1 a poszczególne dekodery odpowiednio 1, 2, 3, 4

Jeżeli chcemy użyć drugiego dekodera nadajemy mu adres 5 ( dekoderom automatycznie zostaja przypisane : 5, 6, 7, 8
Dla trzeciego adres 9, potem 13, 17 itd. W sumie mamy pulę 127 adresów co wystarcza do zaprogramowania 31 multidekoderów.

Programowanie adresu odbywa się w CV513 lub - jeżeli nasz system nie pozwala – w CV1

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
karol_mar napisał(a):
Fabrycznie dekoder ma adres 1 a poszczególne dekodery odpowiednio 1, 2, 3, 4
Czyli po cichu zakładają, że pierwszy adres CV1 to 1 :D Czyli inaczej niż Roco, stąd róznice w numeracji...

A tak w sumie to CV1 zawiera adres pierwszego rozjazdu a nie adres dekodera akcesoriów - żeby było jeszcze śmieszniej.. :D Oprogramowanie adres dekodera uzyskuje dzieląc CV1 przez 4 i dodając 1.

Czyli obsługuje "Output-Address" wg specyfikacji: http://www.nmra.org/standards/DCC/stand ... rp922.html

PS. Jak się wczytuje w specyfikacje to wynika z niej, że Roco ma racje... :shock:

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
PS. Jak się wczytuje w specyfikacje to wynika z niej, że Roco ma racje... :shock:
:grin:

Przeznaczyli "miejsce" na 2048 urządzeń.

2048/4 = 512 - tyle potrzeba "adresów"
jak to wpisać w CV który ma zakres 0-255 ?
co robimy ?
dzielimy 512 na osiem (0 - 8 decymalne da sie zawsze wpisac ) co nam daje 64 - to wartośc 0-63 jaka moze przyjąć CV513 czy CV1.
CV521 czy CV9 załącza konkretną "64" adresów. w postaci decymalnej wartość : 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ( mozna inaczej )

CV513= 0 do 63
CV521= 0
dekodery obsługują urządzenia od 1 do 256
CV513= 0 do 63
CV521= 1
dekodery obslugują urządzenia od 257 do 512
CV513= 0 do 63
CV521= 2
dekodery obslugują urządzenia od 513 do 768
CV513= 0 do 63
CV521= 3
dekodery obslugują urządzenia od 769 do 1024
CV513= 0 do 63
CV521= 4
dekodery obslugują urządzenia od 1025 do 1280
CV513= 0 do 63
CV521= 5
dekodery obslugują urządzenia od 1281 do 1536
CV513= 0 do 63
CV521= 6
dekodery obslugują urządzenia od 1537 do 1792
CV513= 0 do 63
CV521= 7
dekodery obslugują urządzenia od 1793 do 2048

To co oferuje MCR to straszna malizna.
Pozwalaja zapisac w CV1/CV513 tylko do 127 - systemy przyjmują że więcej w CV1 nie trzeba bo są "wysokie adresy" ;)
co daje 31 dekoderów każdy mający 4 urządzenia = 124 urządzenia :(
Ktoś może powiedzieć że to dużo.
To nie jest dużo. Szczególnie jak na makiecie jest 40 rozjazdów i "tona" sygnalizatorów optycznych. Ale ten dekoder chyba nie potrafi załączyć na stałe wyjść :(

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
wg instrukcji można ustawic tryb pracy dla wyjsc zapisując odpowiednie wartosci w CV3-CV6 (CV515-CV518) odpowiednio dla kolejnych wyjsc:

• 0 lub 128 - włączanie/wyłączanie na stałe
  • 1-127 - włączanie chwilowe, dla sterowania rozjazdami, przy czym czas załączenia to wartość CV*0,1s (czyli czas można regulować od 0,1s do 12,7s)
  • 129-255 - załączanie naprzemienne z czasem załączenia wynoszącym (CV-128)*0,1s

to wszystko ladnie wyglada, tylko szkoda, ze u mnie nie działa nic, na zadnym wysciu nigdy nie pojawia sie napiecie.

Zastanawiam się, czy jest możliwość, że dekoder źle interpretuje rozkazy wysyłane przez MM, ale w takim przypadku po załączeniu zasilania i sygnału DCC powinno się chyba załączyć po jednym wyjściu w każdej parze

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
karol_mar napisał(a):
wg instrukcji można ustawic tryb pracy dla wyjsc zapisując odpowiednie wartosci w CV3-CV6 (CV515-CV518) odpowiednio dla kolejnych wyjsc:

0 lub 128 - włączanie/wyłączanie na stałe
- Zaprogramuj te cv3-cv6 na 0
- a jak sprawdzasz, czy jest napiecie na wyjsciu?

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
probowalem, ale tak naprawde to nawet nie wiem, czy ten dekoder reaguje na programowanie,.

podlaczylem zarowki pod wyjscia, wczesniej LED-y i zwrotnice, nic nie dziala

sprobuje jeszcze podlaczyc booster do komputera i uzyc DDW, mosfety na wyjsciu dekodera tez sprawdzalem i obwody zasilania, wszystko dziala, pozostaje tylko kwestia taka, ze kontroler nie podaje nic na wyjsciu i nie zalacza obwodow wyjsciowych.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Od dystrybutora w Polsce (Art&Trade).

Jesli natomiast chodzi o dekodery jazdy, to moim zdaniem dzialaja bardzo dobrze (mam na razie dwa rozne tej firmy) i maja sporo funkcji (np. wylaczanie BEMF za pomoca klawisza funcyjnego, regulacja natezenia oswietlenia itp.).
Na pewno lepiej niz starsze Roco.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 0
DCC 2
DCC 5
DCC 19
DCC 8