• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Moje podejście do budowy makiety.

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
mauser napisał(a):
To akurat nie jest problem bo materiał torowy już mam skompletowany.
No to, że tak powiem już jest za późno ;) bo sprzedać Hobby za grosze nie warto :)
Co nie zmienia faktu, że Ci kibicuję i chętnie zobaczę postępy przy budowie makiety... :)
Pozdrawiam.

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
aqws9 napisał(a):
Szkoda... bo plan niezły... tyko, że hobby słabo nadaje się na makietę. Piszesz o kosztach, ale różnica między rozjazdami Roco Hobby, a Roco Line 2,1mm jest bardzo niewielkim procentem całości kosztów jakie poniesiesz budując stację... chyba warto zebrać troszkę kasy i budować coś bardziej przypominającego kolej 1:1.
Po za tym o ile się orientuję to już dziś bardzo ciężko jest nabyć Roco Hobby, z którego produkcji Roco ostatecznie zrezygnowało. Już gdzieś pisałem, że ostatnio rozmawiałem z właścicielem Albi w Gliwicach i dowiedziałem się, że sprowadził do sklepu ostatnią paczkę flexów z hurtowni... i nigdzie tego towaru już nie ma. Oczywiście pozostaje allegro, ale jak pisałem chyba nie warto budować na Hobby.
Pozdrawiam.
Prawda to jeśli budujemy mijankę na którą zużyjemy 2 rozjazdy, ale w przypadku stacji z 15 rozjazdami to jest już sprawa dyskusyjna. Z tym zakończeniem produkcji też była wielka poruchawa ale roco zakończyło produkcję torów roco system 2,5 a nie roco hobby które w dalszym ciągu bez problemu można kupić zarówno rozjazdy jak i flexy.

aqws9

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
kozak napisał(a):
ale w przypadku stacji z 15 rozjazdami to jest już sprawa dyskusyjna.
No oczywiście im więcej rozjazdów tym wyższy wpływ na koszty całości... ale nie od razu Krakowa zbudowano, i jak mi się wydaję makiety z dnia na dzień też nie powstają... przynajmniej ja mam takie podejście, że pochopnie za stację się nie zamierzam zabierać :)

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Witajcie
aqws9 ma rację - Krakowa nie zbudowali od razu

Ja swoja makietę-torta budowałem 1,5 roku na roco2,5, potem jednak doszedłem do wniosku,ze 2,1mm to jest to. 2,5mm sprzedałem na allegro - dołożyłem i kupiłem roco 2,1mm- fakt,ze na mojego torta tory itp kwota wyszła niemała, bo 1200zl bez grosików,ale jak paczka przyszła z modelmanii i zobaczyłem te 2,1mm to stwierdziłem,ze mój wybór jest ok.

2,5mm mam tylko na dolnym poziomie, bo i tak ich nie bedzie widać, a pchac się w następne 600zl stwierdziłem,ze nie warto i za to kupiłem sobie BR140 roco cargo.

Ale każdy ma wybór ....................

ps
na forum jest mój wątek z budowy makiety-torta . mozna sobie zobaczyć

ziombol

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
dokładnie ... te zwrotnice mają mniejszy promień i są tańsze
Może się myle ... ale wydaje mi się że teraz roco z torów 2,5 mm produkowało tylko serię ROCO HOBBY, i na 100% skończyli produkcje (wszyscy sprzedawcy mi to mówią) , w żadnym sklepie nie mogę ich już dostac ... sam kupowałem je 2 miesiące temu i miałem już ogromne problemy ...

OP
OP
mauser

mauser

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Moje małe sprostowanie zakupiłem rozjazdy roco 9'30'' tylko trzymam je w pudełku po 12'50'' i po prostu za bardzo się pospieszyłem z pisaniem na forum. Bardzo przepraszam że wprowadziłem was w błąd.

OP
OP
mauser

mauser

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Chciałbym kupić sygnalizatory świtlne na makietę, (wolałbym już cały komplet kupić żeby później nie mieszać) i niewiem jakie. Ostatnio widziałem sygnalizatory z firmy Hulacki, i czy ktoś z forumowiczów już je stosował? Jak one się sprawują i czy są poprawnie odwzorowane?

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Powiem tak jak chcesz mieć prawidłowe sygnalizatory świetle to kup od Kluby. Jeżeli nie masz za dużo pieniędzy to będziesz musiał przeboleć kompromis i kupić produkcję Hulaski. Wybór pozostawiam tobie czy postawisz na droższe i odwzorowanie czy na tańsze ale mniej realistyczne.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 1 0
Witam.
Nie baw sie w semafory Hulackiego bo to szajs, który nie nadaje sie nawet do zabawy na dywanie. Mamy w klubie te semafory i powiem tak :
- jakość wykonania: Porażka,
- realizm: Zerowy,
- trwałość: Minimalna,
- cena: Przystępna.
Podsumowując : Semafory PIKO z lat 80 tych były wykonane dużo solidniej i estetyczniej. Nie ma co sobie zawracać głowy tym produktem, jak budujesz porządną makietę to inwestuj w semafory firmy zaczynającej się na K (bez kryptoreklamy ;) ).

Pozdrawiam.

OP
OP
mauser

mauser

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
A czy ktoś mógłby mi podać jakiś działający link do sklepiku pana Kluby, bo niestety ale wszystkie które znalazłem prowadziły na manowce.

OP
OP
mauser

mauser

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zapewniam kolegów że mi nie przeszło jestem chory na makietę modułową i to przewlekle i nieuleczalnie. :D "niestety" w wakacje kupiłem mieszkanie i jestem w trakcie remontu i wyposażania moich czterech kątów, jak się z tym troszkę odrobię to będę kontynuował budowę, zwłaszcza że materiały już są kupione, chociaż nie wszystkie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
Buduję makietę 37
Buduję makietę 8
Buduję makietę 8
Buduję makietę 17