• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje początki "tortu"

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Marek Brzezińsk, wiesz tak przygladam sie wtojemu torcikowi i tak nie moge pozbyc sie jednego małego pytania, sorki ale nie znam twych umiejetnosci, sadze ze makieta ma byc w analogu i stad moje pytanie
Czy nie lepiej na poczatek wybrac cos prostrzego?
Jakies bardziej standardowe rozwiazanie?
Owal z wieksza stacja ?
Nie rzucasz sie na zbyt głeboka wode?

A

Anonymous

Gość
LUKASZdiy napisał(a):
Marek Brzezińsk,
Nie przesadzajcie ze te wagony az tak zle wygladaja na R2 czasem wazniejsza jest powierzchnia
a faktycznie BR 01 u mnie mialo problem z jazda po tychze łukach

Postaw sobie porządną BR 01 z "PRECISION KRAFT" na R3. Zapewniam Cię, że nie pojeżdzisz! Co najmniej R4!!!! Kiedyś jeszcze Pepej pisał, że miał zawał jak Mu osobówki do ciasnego tunelu wjeżdżały.....

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
W planie też początkowo miałem robić torta ale pomyślałem,ze będzie dużo miejsca zajmował i robie segmentówke i będzie jeżdzić dokoła pokoju :grin: i użyłem łuki R9 i środek pokoju jest wolny

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: ...

Marek Brzezińsk napisał(a):
... nie wiem co Wam zrobiłem, ale na tyle wyświetleń, ani jednego komentarza :sad: :?:
myślałem że jest to forum dla wszystkich, również dla początkujących, żeby móc się czegoś nauczyć, a nie tylko dla zawodowców...
Brak komentarzy najczęściej jest następstwem tego, że nie można się niczego przyczepić, ot polska mentalność :D

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeszcze jedna rzecz do twojego projektu. Nie używa się rozjazdów skupionych w torach szlakowych. Takie rozjazdy można zastosować na bocznicach. Co do łuków to koledzy mają niestety rację na R2 wagony osobowe mijają się z torem o całą jego szerokość w środkowej części wagonu. Nie wygląda to zbyt ciekawie . Wyobraź sobie teraz jakby to wyglądało w realnym świecie , gdzie siedząc w środkowej części wagonu widziałbyś przez okno tor po którym jedzie wagon twojego pociągu. To co Ci podpowiadają koledzy to jest właśnie uniknięcie tego efektu poszerzającej się nienaturalnie skrajni na łukach.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
chf napisał(a):
Nie używa się rozjazdów skupionych w torach szlakowych.
chf napisał(a):
R2 wagony osobowe mijają się z torem o całą jego szerokość
Oczywiście macie rację o ile da się to zrobić w posiadanych warunkach.
Moim zdaniem ze względu na ściśnięcie torów na torcie ważniejsze jest posiadanie dłuższych odcinków torów prostych, tak aby mógły się na stacjach zatrzymywać pociągi lok+3-4-długie-wagony-osobowe, kosztem posiadania skupionych rozjazdów i łuków R2-R3.

Na mojej makiecie bardzo długo walczyłem, aby mieć jak nadłuższe proste na stacjach. Ja mam 3m długości, a kolega "tylko" 2.5!

OP
OP
Marek Brzezińsk

Marek Brzezińsk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
[Moim zdaniem ze względu na ściśnięcie torów na torcie ważniejsze jest posiadanie dłuższych odcinków torów prostych, tak aby mógły się na stacjach zatrzymywać pociągi lok+3-4-długie-wagony-osobowe, kosztem posiadania skupionych rozjazdów i łuków R2-R3.

Na mojej makiecie bardzo długo walczyłem, aby mieć jak nadłuższe proste na stacjach. Ja mam 3m długości, a kolega "tylko" 2.5!
...peron na stacji planuję 90 cm, szerokość tortu 2,75 - udało mi się włożyć łuki R4, R3.
Wkrótce zdjęcia z zazielenienia stacji.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
chf napisał(a):
Nie używa się rozjazdów skupionych
Nie używa się, bo takich rozjazdów nie ma.
Cytując wypowiedź za którą onegdaj Ministerny został sponiewierany przez beton z FM: skupiony to może być modelarz w kiblu.

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 10 2
chf napisał(a):
...Nie używa się rozjazdów skupionych w torach szlakowych.
pewnie, że się nie używa, ale szlak kończy się przy semaforze wjazdowym na stację.
Popatrz na stacje na liniach znaczenia miejscowego budowanych za czasów pruskich. Prawie wszędzie są rozjazdy podwójne.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
Buduję makietę 8
Buduję makietę 8
Buduję makietę 33
Buduję makietę 17