• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje początki "tortu"

Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich!
Zamieszczam parę zdjęć mojego tortu, niestety uraz kciuka i zabieg operacyjny wykluczył mnie na jakiś czas z prac bardziej precyzyjnych, ale się nie poddałem i tak powstała 1 z 6 skrzynek pod tort, dodatkowo zamieszczam parę zdjęć niedokończonych prac
-stacji benzynowej,
-budynku mieszkalnego
-stacji z 1 peronem; na tej samej będzie jeszcze jeden

wszystki obiekty wymagają jeszcze wykończenia, założenia elektryki, ale cóż życie czasami płata figle

Załączniki

OP
OP
Marek Brzezińsk
Reakcje
0 0 0
...

... nie wiem co Wam zrobiłem, ale na tyle wyświetleń, ani jednego komentarza :sad: :?:
myślałem że jest to forum dla wszystkich, również dla początkujących, żeby móc się czegoś nauczyć, a nie tylko dla zawodowców...

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Marku domki wymagaja jeszcze wykonczenia, to pewne, zarówo łaczenie ścian, jak i same lica sscian potrzebują jeszcze pracy
Jezeli umiecil bys jakies plany torta, jakies zdjecia z taborem napewno komentarzy było by wiecej
Co to za peron ze stajcą? z czego wykonałes siatke ogrodzeniową?
Budynek mieszkałny fajnie sie zapowiada co to za dach?

Ps masz racje takze to zauwazylem ze prace poczatkujacych modelarzy sa rzadzej komentowane anizeli prace starych wygów ;)

A

Anonymous

Gość
Re: ...

Marek Brzezińsk napisał(a):
... nie wiem co Wam zrobiłem, ale na tyle wyświetleń, ani jednego komentarza :sad: :?:

Dobrze, że piszesz "początkujący"

Jeśli chodzi o szkielet drewniany nie mam zastrzeżeń ale "dioramka" z budynkiem to już całkowita porażka. budynek wygląda jak byś go robił w pośpiechu i bardzo niechlujnie no i kolory.... Pamiętaj, że w modelarstwie nie wolno się spieszyć!

p.s. Jeszcze najważniejsze! Trzeba trzymać się skali, A po ramach drzwi i okien widać, że masz z tym problem. O zegarze nie wspomnę....

pozdrawiam.

OP
OP
Marek Brzezińsk
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
Co to za peron ze stajcą? z czego wykonałes siatke ogrodzeniową?
Budynek mieszkałny fajnie sie zapowiada co to za dach?
peron wykonany ze steropianu obłożony płytką chodnikową Auchagena+boczki peronowe, siatka ogrodzeniowa wykonana z najdrobniejszej siatki do gładzi tynkowej; dach to płytka dachowa z papą Auchagena
...najlepsza jest najgorsza prawda niż milczenie; błędów nie robi tylko ten który nic nie robi

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Marek Brzezińsk, masz racje Marku robic jak najwiecej i niezrazac sie

stacje zacał bym od pocztaku, wybrał jakis prostrzy budynek stacyjny
te kamienie na murku z siatka wygladaj bardzo sztucznie, lepiej wykonac je z prawdziwych kamieni i np żwirku akwarystycznego pomieszanych z wikolem

Jezeli poszpachlujesz laczenia scian bedzie to takze lepej wygladało, okolice okien szlifuj drbnym papierem, ramy okienne utrzymuj w skali pamietaj ze 1 mm to 8,7 cm w realnym swiecie
Perony mozesz ladnie wykonac z MDfu 8 mm ponacinaj pilka brzegi i uzyszkasz miejsca laczenia płyt
Sam popatrz na budynek napewno zauwazysz ze peron jest z innego kamienia jak reszta, wyglada plastikowo
zacznij od poczatku z czyms prostrzym i wykonaj to dokaldniej a napewno bedzie lepiej tak trzymac

A nie myslaes zeby zaczynac z jakichs modeli wycinnych laserowo GPm np?

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
takze to zauwazylem ze prace poczatkujacych modelarzy sa rzadzej komentowane anizeli prace starych wygów
Wynika to pewnie z tego że nie wszyscy dobrze znoszą krytykę i aż strach napisać że coś źle :razz: Do tego co nie którzy potrafią krytykować a poradzić już nie.

Jaka grubość kartonu na ściany? Ciężko się tnie w kartonie powyżej 2mm.
Przy wycinaniu otworów trzeba ciąć linie tyle razy aż okienko samo wypadnie bo inaczej będą strzępy na brzegach jak się pomoże usunąć wycinane okienko ręką.
Miejsce łączeń ścian można zaszpachlować np szpachlówką WAMODU
Jeżeli ściany malujesz emulsją to po wyszlifowaniu szpachli na łączeniach, wszystkie ściany pomaluj np. humbrolem co zaimpregnuje trochę tekturę. A następnie twardym pędzlem wklepuj emulsję co da efekt tynku i nie będzie widać pociągnięć pędzla.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
xendx, krytyka zawwsze jest wskazana lecz konstruktywna krytyka
tu weielu forumowiczów nie posiada tej umiejtności lub ja zagubilo co jest normalne przy dlugim pobycie na forum

ja pokazujac efekt prac nad drzewami uzyskiwalem takie odpowiedzi

http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=2308

Nikt nie napisal co z nimi bylo nie tak co porawic itd a jakie of topy sie pojawly,
krytyka w moim mniemamiu powinna wskazywac konkretnie co porawic i od doswiadczonych uzytkownikow oczekiwac winno sie wskazówek. To moje zdanie przepraszam jak kogos urazilem

Marek Brzezińsk, a ty pokaz co wogole planujesz jakie plany efekt docelowy

OP
OP
Marek Brzezińsk
Reakcje
0 0 0
...

LUKASZdiy napisał(a):
a ty pokaz co wogole planujesz jakie plany efekt docelowy
...w planach makieta tort z 6 elementów, dwupoziomowa, 2 składy osobowe BR218+3wagony, zestaw Alex, 2 składy węglowe samowyładowcze, 1 lokomotywa manewrowa, 1 skład towarowy;
to link do schematu makiety
http://img374.imageshack.us/img374/8139/stacja2uq4.th.jpg

- 5 budynków mieszkalnych
- stacja paliw
- 1 pawilon handlowy

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
Radził bym Ci nie używać R2 bo są za ciasne dla dużych Parowozów, nawet jeśli nie planujesz kupować takowego to nie RADZE JCH STOSOWAĆ. Ponadto dziwnie wygląda długi osobowy wagon na tak ciasnym łuku.

OP
OP
Marek Brzezińsk
Reakcje
0 0 0
...

...czytałem na forum, że składy na łukach R2 jeżdżą bez problemów, zwiększając promień łuków - zwiększe wymiary makiety, a to już raczej nie jest możliwe; chyba, że masz jakieś inne rozwiązanie - chętnie skorzystam :smile:

A

Anonymous

Gość

...czytałem na forum, że składy na łukach R2 jeżdżą bez problemów, zwiększając promień łuków - zwiększe wymiary makiety, a to już raczej nie jest możliwe; chyba, że masz jakieś inne rozwiązanie - chętnie skorzystam :smile:

Czytać, że jeżdżą to nie wystarczy. Postaw sobie długi wagon osobowy i zobacz jak to "realnie" wygląda. R3 to absolutne minimum ale i tak skłaniam się do łuków modelowanych z flex-a. Odpowiedz sobie na samym początku czy chcesz się bawić kolejką czy też chcesz zrobić makietę w modelarskim tego słowa zanaczeniu. Postaw sobie na początku porządne torowisko (zainwestuj bo warto), możesz zawsze sobie jeżdzić, a na zieleń i budynki zawsze będziesz miał czas...

OP
OP
Marek Brzezińsk
Reakcje
0 0 0

Rubikus napisał(a):
[ R3 to absolutne minimum ale i tak skłaniam się do łuków modelowanych z flex-a.
...całe torowisko chcę zrobić na bazie flexów, ale łuki trzeba na czymś odwzorować/tak mi się wydaje/ zwłaszcza, że wewnętrzny tor ma spadek z +7cm na +0cm, proszę o rady

A

Anonymous

Gość

Rubikus napisał(a):
[ R3 to absolutne minimum ale i tak skłaniam się do łuków modelowanych z flex-a.
...całe torowisko chcę zrobić na bazie flexów, ale łuki trzeba na czymś odwzorować/tak mi się wydaje/ zwłaszcza, że wewnętrzny tor ma spadek z +7cm na +0cm, proszę o rady
A myślisz, że jak budują prawdziwą linię kolejową to się wzorują na zasadach R2, R3?
To Ty decydujesz jaki chcesz mieć promień łuku!

A

Anonymous

Gość
... zgoda, ale ja jestem ograniczony wymiarami skrzynek

Założyłeś sobie budowę torta (śmiałe posunięcie) więc myślałem, że nie ogranicza Cię przestrzeń. jeśli robisz skrzynki to zrób porządny szlak 2-torowy i tyle. Będę trzymał kciuki.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Marek Brzezińsk, bradzo ale to bardzo ambitne zadanie makieta swietna trzymam kciuki,

Nie przesadzajcie ze te wagony az tak zle wygladaja na R2 czasem wazniejsza jest powierzchnia
a faktycznie BR 01 u mnie mialo problem z jazda po tychze łukach

OP
OP
Marek Brzezińsk
Reakcje
0 0 0
Rubikus napisał(a):
Założyłeś sobie budowę torta (śmiałe posunięcie) więc myślałem, że nie ogranicza Cię przestrzeń. jeśli robisz skrzynki to zrób porządny szlak 2-torowy i tyle. .
...pomyślę jeszcze na przesunięciu stacji 1 i zniwelowaniu łuku R2, myślę że na flexach będzie to możliwe, choć nigdy nie miałem ich nawet w ręku, ale w końcu mam się kogo poradzić, dzięki za rady, jutro będę robił próbę murku z kamieni i wikolu /jak pozwoli mi kciuk/, niby jeden palec, ale strasznie go brakuje
Pozdrawiam wszystkich

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
Buduję makietę 8
Buduję makietę 8
Buduję makietę 33
Buduję makietę 17