• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Moje parowozy

Rosynant

Użytkownik
Reakcje
57 0 1
Cześć,
Długo obserwowałem forum i prace innych modelarzy, aż w końcu postanowiłem się przełamać i pokazać swoje prace przy konwersji parowozów.
Dwie , a właściwie 1 i ½ konwersja już zrobiłem. Pierwszym przerobionym modelem był niemiecki parowóz BR91, który zmieniła się na TKi3-120, z dekoderem dźwiękowym i światłami manewrowymi
IMG_1500.JPG IMG_1501.JPG IMG_1502.JPG IMG_1503.JPG IMG_1504.JPG IMG_1505.JPG IMG_1506.JPG

Drugim modelem (tą połówką bo właściwie była to przemalowanka) był BR13, przemalowany na Pd5-21, tez z dźwiękiem i światłami manewrowymi. Ten parowóz nie doczekał się jeszcze sesji fotograficznej, bo pozostało jeszcze dopracować parę ustawień dekodera, ale w tym celu muszę uaktualnić oprogramowanie MultiMaus’a, bo programator Esu nie doczytuje i nie programuje ustawień w tym dekoderze.
DSC_10211.JPG
Prawie rok temu zakupiłem już rozpoczętą konwersję parowozu Pm2-20 z zamiarem dołożenia dekodera, polskich lamp i odsprzedania. W między czasie natrafiłem na zdjęcia Pm2-20 (link), które niewiele miały wspólnego z modelem, a właściwie model miał niewiele wspólnego z oryginałem ze zdjęcia.
Zapadła więc decyzja, rozebrania parowozu na części pierwsze i zrobienie wszystkiego od początku. Przy okazji przebuduję swoją BR03.
Długo zastanawiałem się jaką maszynę będę odwzorowywał i wybór padł na Pm2-13. Dlaczego akurat 13? Bo lubię tą liczbę a dostępne w internecie 3 zdjęcia (link) dość dobrze pokazują jedną stronę parowozu, można też odczytać numer tendra i nazwisko ostatniego maszynisty.
Jest jeden minus, duży zakres przebudowy:
  • przeniesienie sprężarki na dymnicę,
  • załatanie dziur w pomoście,
  • całkowita przebudowa układu rur na kotle z prawej i lewej strony,
  • standardowe prace dla parowozów niemieckich, czyli usunięcie przegrzewacza wody zasilającej, zmiana wywietrznika na dachu budki maszynisty, inne zawory bezpieczeństwa, urządzenia do zasilania kotła wodą itp.
I parę zdjęć
Parowozy odłączone od tendrów, które będą czekać na swoją kolej.
DSC_1025.JPG
Podwozia przed rozbiórką.
DSC_1021.JPG
To które już jest częściowi zrobione, też musiałem rozebrać, bo stopnie manewrowe takie jakieś dziwne były. Zresztą w mojej BR03 te stopnie z jednej strony są ułamane i trzeba to uzupełnić.
DSC_1030.JPG
Zaskoczyło mnie w tym modelu, że kół nie da się wyciągnąć z ramy bez ich rozczłonkowania.
DSC_1029.JPG
I koła przygotowane do malowania.
DSC_1034.JPG
Na dzisiaj to wszystko :)

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.396 29 2
parowóz BR91, który zmieniła się na TKi3-120
Prezentuje się bardzo sympatycznie, ale nurtuje mnie podwyższenie skrzyni węglowej. I nie chodzi o samo jej nadbudowanie, a wydłużenie poza obrys oryginalnej skrzyni węglowej. Jest teraz tak długa, że wydaje się być co najmniej równa z tarczami zderzakowymi, albo i dłuższa. Naprawdę któryś TKi3 taką zabudowę posiadał? Widziałem kiedyś ciekawe zdjęcia przemysłowych TKh, gdzie nadbudówka była tak wysoka, że ładowano niewielki zapas węgla na dach parowozu w bezpośrednim sąsiedztwie nadbudówki, ale takie rozwiązanie budzi wątpliwości.

Prawie rok temu zakupiłem już rozpoczętą konwersję parowozu Pm2-20 z zamiarem dołożenia dekodera, polskich lamp i odsprzedania. /ciach!/ Parowozy odłączone od tendrów, które będą czekać na swoją kolej.
Zobacz załącznik 797206
Chętnie kupię taki tenderek, gdyby się Kolega chciał pozbyć ;)

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.230 216 0
TKi3 119, stoi w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie, ostatnim miejscem gdzie pełniła służbę była Huta Warszawa.
B4BD0B47-ED06-48BA-8498-81222F8FB2FB.jpeg
7994E618-000C-4F1B-AA73-43E69F87DC46.jpeg
FC9D63D0-EE84-4D80-BBCD-2C7D6F2DBD36.jpeg
436C2B57-E156-427E-B4E5-7865FC8AE793.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.428 552 30
Nadbudowa skrzyni na węgiel mogła wystawać poza tylną ścianę, ale nie powinna wychodzić poza linię zderzaków. TKi3-120 stał kiedyś jako pomnik na stacji Ostrów Wlkp. ale nie wiem, czy jeszcze tam jest. Mam jego zdjęcia z Ostrowa sprzed ok 25 lat, jak je znajdę i zeskanuję, to tu wrzucę.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
364 98 10
Nadbudowa skrzyni na węgiel mogła wystawać poza tylną ścianę, ale nie powinna wychodzić poza linię zderzaków. TKi3-120 stał kiedyś jako pomnik na stacji Ostrów Wlkp. ale nie wiem, czy jeszcze tam jest. Mam jego zdjęcia z Ostrowa sprzed ok 25 lat, jak je znajdę i zeskanuję, to tu wrzucę.
Stoi do tej pory. :)Chociaż (niestety) już częściowo rozkradziony.:cry:

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Rosynant

Rosynant

Użytkownik
Reakcje
57 0 1
Cześć,
Cieszę się, zę temat wzbudził takie zainteresowanie i waszą dociekliwość. Już spieszę z odpowiedziami.
nurtuje mnie podwyższenie skrzyni węglowej. I nie chodzi o samo jej nadbudowanie, a wydłużenie poza obrys oryginalnej skrzyni węglowej. Jest teraz tak długa, że wydaje się być co najmniej równa z tarczami zderzakowymi, albo i dłuższa.
Budując nadstawki do skrzyni węglowej wzorowałem się na dwóch pierwszych zdjęciach z tej strony i na zdjęciach w czasopiśmie "Koleje Małe i Duże". Skrzynia nie wystaje poza zderzaki, takie złudzenie. Deski zrobiłem na równo z podestem jaki był w oryginale (i w modelu) nad lampami.

Już Ci napisałem w innym miejscu, że model Fleischmanna nie odzwierciedla typu budowy parowozu Pm2-13. Tutaj poczytaj dlaczego. http://forum.modelarstwo.info/threads/parowozowy-hyde-park-ale-tylko-nasze-koleje-i-bez-czasów-współczesnych.15354/page-188
Przemku poprzedni link żlesię podpiął ten jest już prawidłowy.
Podwozie fleischmana jak najbardziej nadaje się do tego parowozu. Koła hamowane są tylko z jednej strony, tak jak w modelu, a w wózku tocznym są koła o średnicy 850mm (widać to na zdjęciach). Jedyne co trzeba będzie usunąc to belkę do mcowania sprężarki i pompy wodnej i wstawienie w to miejsce blachy wachliwej do podpierania kotła (jeszcze do sprawdzenia czy taka w ogóle była).

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.601 35 0
Elegancko wykonany TKi3. Nie wiem czy to planowany efekt ale taka "gęsia skóra" na skrzyniach wodnych wygląda bardzo efektownie bo i prawdziwe parowozy po nałożeniu iluś warstw farby plus zabrudzenia itp. miały podobne efekty.
Co do przedłużenia skrzyni węglowej. Ja przy swoim TKi3 poszedłem z nadstawką w górę ale zagłębiłem się w te nadbudowy. Kolega @MIKOT 1 nie przedłużył parowozu tylko zabudował skrzynię o zwiększonej pojemności na pomoście technicznym, który parowóz miał zabudowany fabrycznie. Czasami te pomosty zostawiano i podnoszono zabudowę skrzyni górnymi nadstawkami a czasami szło to bardziej na boki i ku tyłowi.
Lepszego zdjęcia pokazującego ten detal nie znalazłem.
Neg. 3946 Wykolejony pociąg towarowy z parowozem TKi3233 w Zakopanem.jpg

OP
OP
Rosynant
Reakcje
57 0 1
Cześć,
Prace nad Pm2 idą powoli, nawet bardzo powoli. Skonczyłem część związaną z oświetleniem głównym.
Parowóz z prawej jest wyposażony w reflektory made byZNTK Rybnik, a ten z lewej w reflektory made by JA ;)
Nie wyszły idealnie, ale dla mnie wystarczy.
DSC_0119z.jpg

DSC_0120z.jpg

Przybyły też elementy SHP

DSC_0122z.jpg

Nastepne w kolejce są pomosty. Trzeba je uzbroić w polski osprzet, zaślepic otwory po sprężarce i pompie wody. Chciałbym wykonać oświetlenie pod pomostami, ale z dostepnych zdjęć nie mogę się zdecydować, czy odwzorować lampy oświetleniowe takie jak montowano po II wojnie na parowozach budowanych w Polsce link , czy takie jak na tym zdjęciu.