• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja stara makieta z drugiej ręki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.382 67 3
Moje pierwsze dwa podejścia do skali Z miały miejsce w drugiej połowie lat 80-tych i nie trwały zbyt długo. Nie planowałem więcej już wchodzić w ten temat. Jakiś czas temu mój kolega okazjonalnie kupił starą makietę w skali Z w Niemczech w sklepie z używanymi rzeczami z opróżnianych mieszkań po wyprowadzce lub śmierci lokatorów. Miał coś z tym zrobić ale nie bardzo miał na to natchnienie. Ja natomiast wkrótce kupiłem kilka wagonów. Ostatecznie ja kupiłem od niego tą makietę za 450 zł co było niewiele w stosunku do ilości materiałów wykorzystanych do jej budowy.
20180318_072055.jpg
20180318_072035.jpg

To zdjęcia makiety 8 lat temu kiedy ją kupiłem.
Makieta została zbudowana w oparciu o materiał torowy firmy Märklin S+E+T1+T2+T3 na planie fabrycznej maty z rozplanowanym układem torowym. Wszystkie tory były zelektryfikowane. Ponieważ nie miałem jeszcze kupionej lokomotywy to tylko wstępnie zweryfikowałem stan makiety i po to by mieć lepszy dostęp do torów zdemontowalem sieć trakcyjną która była w kilku miejscach uszkodzona. Zdemontowalem część domków w celu ich naprawy. Ostatecznie z braku lokomotywy prace remontowe przerwałem i makietę odstawiłem w kąt.
Cdn.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.382 67 3
W końcu w tym roku zakupiłem lokomotywę spalinową 216 025 Märklina w trochę wymaltretowanym stanie ale przynajmniej ma niezniszczone napisy.
20260129_192529.jpg

Oczywiście w skali Z jest ta mniejsza lokomotywa jakby ktoś nie wiedział ;):LOL:. To oczywiście żart, a na zdjęciu największa i najmniejsza 216 w kolekcji.
Wkrótce zaraz potem wyciągnąłem moją makietę z kąta i zacząłem pracować nad przejezdnością torów. I pierwsze próby jazdy na odczyszczonych z grubej warstwy syfu torach.
20260131_183657.jpg

Jeszcze nie ma wszystkich budynków.
Wkrótce wygrzebałem z pudeł zdemontowane budynki i je ustawiłem na miejsce. Także przeprosiłem się z zetkowym zasilaczem Märklina gdyż daje on lepszą charakterystykę prądu i lokomotywa lepiej rusza z miejsca niż na FZ1 (tak wiem nie należy odkręcać gały FZ1 więcej niż do połowy zakresu). Jedyna rzecz która mi przeszkadza w zasilaczach Märklina do zetki to skokowa regulacja napięcia.
20260215_173559.jpg
20260215_173624.jpg
20260215_173643.jpg
20260215_173811.jpg

Na razie przejezdne są tory główne i dodatkowy w stacji.
Do zrobienia jeszcze mam grupę torów żeberkowych z tyłu. Mam tam jeszcze do naprawy rozjazd krzyżowy bo tylko połowa iglic się przestawia.
Na razie nie montuję z powrotem trakcji elektrycznej. O tym pomyślę za jakiś czas gdy kupię lokomotywę elektryczną. Na razie w planach jest następna lokomotywa spalinowa. Teraz z tymi pozostałymi słupami trakcyjnymi makieta wygląda jak po przejściu Armii Czerwonej. Też w dalszej perspektywie chcę pomyśleć nad zmianą tych dużych budynków na coś mniejszego bardziej pasującego do charakteru tej wielkości miejscowości.

OP
OP
Jacek765

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.382 67 3
Powiem szczerze nie pamiętam. Kiedyś mierzyłem ale głowa nie śmietnik. Teraz jestem w pracy więc jutro zmierzę z samej ciekawości. Tak na oko wydaje się ok 110- 120 długości i ok 55- 60 szerokości. Sama podstawa wydaje mi się że to dawna deska do przewijania pieluch u małych dzieci i ma większe wymiary od oryginalnej maty z wstępnie rozplanowanym układem torowym. Widać to po dużym marginesie z tyłu gdzie jest dosztukowane wzniesienie. Moim zdaniem można było lepiej pokombinować i rozciąć matę wzdłuż ulicy i w środek łuków wstawić proste odcinki torów po 110mm. No ale twórca tej makiety zrobił to po najmniejszej linii oporu i nakleił matę w całości tak jak ona była. Także pewnym niedociągnięciem projektu maty Märklina są krótkie tory stacyjne szczególnie te przy dworcu. Mój pociąg zestawiony z lokomotywy serii 216 i trzech wagonów osobowych nie mieści się w ukresach. Ale tego już nie będę przerabiać bo to by oznaczało rozbiórkę całej makiety i zbudowanie jej od nowa.