• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja pierwsza makieta

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Łuki same w sobie nie są złe. Trzeba tylko unikać łuków o za małych promieniach.
Poniżej moja próba "upchnięcia" na tej powierzchni jak największej liczby bocznic. Rysunek jest odręczny, ale "na oko" łuki mają promień >700 mm, więc nie powinno być na nich problemów z rozprzęganiem.

Zakładam, że do budowy beda użyte tylko rozjazdy i tory "flex":

Zobacz załącznik 1129239
Moja próba odwzorowania tego w anyrail:
Zrzut_ekranu_2025-06-28_192514.png

Edit: nie podobało mi się to, że na krótszym odcinku oblotu by było tylko miejsce na jeden wagon/lokomotywę, więc zmodyfikowałem to:
Zrzut_ekranu_2025-06-28_195018.png

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 19 9
Moja próba odwzorowania tego w anyrail:
Dwie uwagi:
Jeśli ta pozioma linia to miejsce podziału skrzynek, to należałoby przesunąć rozjazd wyżej, żeby nie leżał na tym łączeniu.
Na krótkim odcinku w prawym dolnym rogu na pewno nie zmieści się żadna większa lokomotywa. Trzeba te tory lekko odsunąć od krawędzi i przedłużyć.

No i teraz test - wydrukuj sobie to w skali np. 1:5, powycinaj z tektury prostokąty odpowiadające lokomotywom oraz wagonom w takiej samej skali i... sprawdź na sucho, czy taki układ ci odpowiada, czy tory nie sa gdzies za krótkie i czy liczba kombinacji do manewrów jest wystarczająca.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 0 1
Prawie o takim samym układzie myślałem;)
Pytanie, czy po uformowaniu składu po zabawie w igenlook, lokomotywa będzie w stanie zrobić oblot i wepchnąć wagony na któryś z torów odstawczych?
Zrzut_ekranu_2025-06-28_195018.png

Niech kolega wyliczy, ile wagonów zmieści się na tych odcinkach, zaznaczonych na czerwono.

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Prawie o takim samym układzie myślałem;)
Pytanie, czy po uformowaniu składu po zabawie w igenlook, lokomotywa będzie w stanie zrobić oblot i wepchnąć wagony na któryś z torów odstawczych? Zobacz załącznik 1129268

Niech kolega wyliczy, ile wagonów zmieści się na tych odcinkach, zaznaczonych na czerwono.
W niektórych miejscach wystarczy dodać pół centymetra aby wcisnąć kolejny wagon itp.

Lokomotywa+Wagony/Same Wagony
Zrzut_ekranu_2025-06-28_224644.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 4