• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja pierwsza makieta

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Łuki same w sobie nie są złe. Trzeba tylko unikać łuków o za małych promieniach.
Poniżej moja próba "upchnięcia" na tej powierzchni jak największej liczby bocznic. Rysunek jest odręczny, ale "na oko" łuki mają promień >700 mm, więc nie powinno być na nich problemów z rozprzęganiem.

Zakładam, że do budowy beda użyte tylko rozjazdy i tory "flex":

Zobacz załącznik 1129239
Moja próba odwzorowania tego w anyrail:
Zrzut_ekranu_2025-06-28_192514.png

Edit: nie podobało mi się to, że na krótszym odcinku oblotu by było tylko miejsce na jeden wagon/lokomotywę, więc zmodyfikowałem to:
Zrzut_ekranu_2025-06-28_195018.png

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.817 23 9
Moja próba odwzorowania tego w anyrail:
Dwie uwagi:
Jeśli ta pozioma linia to miejsce podziału skrzynek, to należałoby przesunąć rozjazd wyżej, żeby nie leżał na tym łączeniu.
Na krótkim odcinku w prawym dolnym rogu na pewno nie zmieści się żadna większa lokomotywa. Trzeba te tory lekko odsunąć od krawędzi i przedłużyć.

No i teraz test - wydrukuj sobie to w skali np. 1:5, powycinaj z tektury prostokąty odpowiadające lokomotywom oraz wagonom w takiej samej skali i... sprawdź na sucho, czy taki układ ci odpowiada, czy tory nie sa gdzies za krótkie i czy liczba kombinacji do manewrów jest wystarczająca.

Pawelec

Znany użytkownik
Reakcje
694 4 1
Prawie o takim samym układzie myślałem;)
Pytanie, czy po uformowaniu składu po zabawie w igenlook, lokomotywa będzie w stanie zrobić oblot i wepchnąć wagony na któryś z torów odstawczych?
Zrzut_ekranu_2025-06-28_195018.png

Niech kolega wyliczy, ile wagonów zmieści się na tych odcinkach, zaznaczonych na czerwono.

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Prawie o takim samym układzie myślałem;)
Pytanie, czy po uformowaniu składu po zabawie w igenlook, lokomotywa będzie w stanie zrobić oblot i wepchnąć wagony na któryś z torów odstawczych? Zobacz załącznik 1129268

Niech kolega wyliczy, ile wagonów zmieści się na tych odcinkach, zaznaczonych na czerwono.
W niektórych miejscach wystarczy dodać pół centymetra aby wcisnąć kolejny wagon itp.

Lokomotywa+Wagony/Same Wagony
Zrzut_ekranu_2025-06-28_224644.png

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Przez ten weekend udało się te półki zamontować, w męczarniach ale się udało.
Okazało się, że ściany są krzywe, do tego jedna nie dość, że ma duże wybrzuszenie, to jeszcze kable biegną w niej zygzakiem, jest też jakaś metalowa płyta w tej ścianie, przez co wykrywacz kabli wariował.

Ostatecznie 114cm półka została skrócona do 113cm, a 50cm półka została wydłużona do 60cm.

Następnym etapem będą skrzynki pod makietę. Na tą chwilę próbuję zdecydować czy chcę zrobić własne czy zamówić już wycięte tylko do złożenia (znalazłem, że Pikart oraz Mikrocity oferują skrzynki z wymiarami na zamówienie).
20250707_141715.jpg

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
214 5 0
Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 4