• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja pierwsza makieta

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzień dobry. Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Od dłuższego czasu planuję zacząć pracę nad moją pierwszą makietą. Z powodu braku miejsca i bycia kompletnym nowicjuszem zdecydowałem, że zrobię makietę na półce, coś w stylu "switching puzzle" takim jak na przykład "Inglenook".

Pracę nad samą półką myślę, że zacznę pod koniec przyszłego tygodnia. Będzie ona zrobiona z dwóch desek razem tworzącym literę "L". Dłuższa będzie 114×30cm a krótsza 50×30cm, razem będą zajmowały 114×80cm.

Dołączę dwa plany, które zrobiłem w anyrail (tory Fleischmann). Jeden jest typowym "Inglenook", a w drugim dołożyłem parę więcej rozjazdów i torów aby wypełnić dostępną przestrzeń.

Więc mam parę pytań:
1) Czy jest jakiś lepszy sposób "zagospodarowania" tej przestrzeni (jak chodzi o plan torów)?
2) Czy na przykład zwiększenie tej półki by coś dało? Na przykład głębokości obu desek z 30cm na 40cm, a szerokość mniejszej z 50cm na 60cm?
3) Czy ktoś ma jakieś inne pomysły czy porady dotyczące tej makiety?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady.

Zrzut_ekranu_2025-06-25_181154.png
Zrzut_ekranu_2025-06-25_180810.png

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
523 0 1
Witam.
Tak na bardzo szybko, w skali H0 Inglenook Sidings na takiej długości nie przejdzie;)
Mała instrukcja:
https://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/Inglenook/inglenook-rules.html
Sam pracuje nad makietą do zabawy w Inglenook Sidings, i formując skład już gotowy do "odstawienia" będzie mierzył około 111cm (SM42+5 cystern)
Pytanie jaka skala itd.

Jak kolega jest nowicjuszem jak pisze, to proponuję najpierw ogromne ilości materiału przemaglować, i dopiero później coś planować;)
To trochę jak iść na egzamin na prawko przykładowo, nie znając przepisów ani nie mając godzin wyjechanych:)(bez złośliwości jakby co;))
Mimo wszystko trzymam kciuki(y)
Sam podobnie zaczynałem;)

Ostatnio edytowane:

micrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
103 0 0
Witam.
Tak na bardzo szybko, w skali H0 Inglenook Sidings na takiej długości nie przejdzie;)

Pytanie jaka skala itd.
ale kolega robi w skali N, a nie w H0.... przynajmniej tak wynika z planów i wątku w tym dziale.

@Troodon musisz się zastanowić co chcesz robić na tym kawałku makiety.
Jeżeli same manewry, to pomyśl nad zwiększeniem torów na większej części makiety.

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Będzie to w skali N.

Na tą chwilę najbardziej chciałbym mieć po prostu pojęcie co mógłbym zmieścić w tej przestrzeni. Bo ta półka pod makietę jest tylko jedną z półek, które powstaną pod koniec przyszłego tygodnia i dopóki jeszcze nie powstały mogę negocjować ich wymiary (chociaż nie o dużo), stąd było moje drugie pytanie, czy zwiększenie o te parę cm by coś tu dało.

musisz się zastanowić co chcesz robić na tym kawałku makiety.
Jeżeli same manewry, to pomyśl nad zwiększeniem torów na większej części makiety.
Chciałbym mieć trochę więcej manewrowania, ale też nie chcę aby tory całkowicie zakryły każdy centymetr kwadratowy tej makiety.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
523 0 1
Musi kolega na początku wziąć jeszcze jeden, bardzo ważny szczegół pod uwagę, odnośnie zabawy w Inglenook Sidings.
Mianowicie, aby było jak najmniej łuków, a w miarę możliwości, jak najwięcej prostych odcinków.
Niestety podczepianie/odczepianie wagonów na łukach jest uciążliwe, a jak wiadomo manewry a tym bardziej zabawa w Inglenook, na tym głównie polega;)

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
poszerz do 40 cm i zrób moduły :)
pojeździsz sobie w domu, a jak będzie okazja to się do nas podepniesz ;)
W przypadku modułu, są jakieś standardy? Napisałeś o poszerzeniu do 40cm, ale co z długością i wysokością oraz jak z torem wychodzącym z modułu?

30 cm to na bogato ja mam na szerokość 12 cm

zapraszam pooglądać mój wątek
Dziękuję, na pewno zobaczę ten wątek.

Musi kolega na początku wziąć jeszcze jeden, bardzo ważny szczegół pod uwagę, odnośnie zabawy w Inglenook Sidings.
Mianowicie, aby było jak najmniej łuków, a w miarę możliwości, jak najwięcej prostych odcinków.
Niestety podczepianie/odczepianie wagonów na łukach jest uciążliwe, a jak wiadomo manewry a tym bardziej zabawa w Inglenook, na tym głównie polega;)
Na tych planach co wysłałem to trzy odcinki są w zasadzie proste (po prostu nie są równolegle z makietą), czwarty odcinek zrobiłem jako łuk aby wykorzystać też tą krótszą część. Ale jeszcze pobawię się w anyrail aby zobaczyć co da się z tym zrobić zrobić.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
523 0 1
Może spróbuj zrobić układ po przekątnej, ale odwrotnie jak na pierwszych planach, tzn od górnego lewego rogu, do dolnego prawego.
Wydłuży układ, warto też krótkie odcinki między rozjazdami usunąć, chyba że tak musi być.
Nie znam się na torach Fleischmanna.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.117 81 12
No to dorzucę swoje 3 grosze...
Długość ponad metr modułu, to na dłuższą metę może być problem. Sam się na tym przejechałem ( max 75 cm na moje warunki np. wydaje się być jeszcze optymalne - moja stacja ma 2 metry - 0,75+0,5+0,75 cm). Co do szerokości 40 cm, to wynika z normy modelarskiej - na imprezach będziesz mógł się normalnie wpinać w makietę modułową ( tylko musisz zachować wymiary takie jak np, oś toru / torów ( linia 1 lub 2 torowa) itd...

To tak na szybko...

Pozdr,...

ps. wygodniej jest stosować tylko rozjazdy / skrzyżowania i flexy...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Może spróbuj zrobić układ po przekątnej, ale odwrotnie jak na pierwszych planach, tzn od górnego lewego rogu, do dolnego prawego.
Wydłuży układ, warto też krótkie odcinki między rozjazdami usunąć, chyba że tak musi być.
Nie znam się na torach Fleischmanna.
Po "prostej" stronie rozjazdy mają dość duży mechanizm dlatego są tam te krótkie odcinki między rozjazdami.

Przez "odwrócenie" masz na myśli coś w tym stylu?
Zrzut_ekranu_2025-06-27_123624.png

OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
No to dorzucę swoje 3 grosze...
Długość ponad metr modułu, to na dłuższą metę może być problem. Sam się na tym przejechałem ( max 75 cm na moje warunki np. wydaje się być jeszcze optymalne - moja stacja ma 2 metry - 0,75+0,5+0,75 cm). Co do szerokości 40 cm, to wynika z normy modelarskiej - na imprezach będziesz mógł się normalnie wpinać w makietę modułową ( tylko musisz zachować wymiary takie jak np, oś toru / torów ( linia 1 lub 2 torowa) itd...

To tak na szybko...

Pozdr,...

ps. wygodniej jest stosować tylko rozjazdy / skrzyżowania i flexy...
Czyli z 3 modułów 50×40cm mógłbym zrobić na przykład coś takiego?
Zrzut_ekranu_2025-06-27_133415.png

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
523 0 1
Po "prostej" stronie rozjazdy mają dość duży mechanizm dlatego są tam te krótkie odcinki między rozjazdami.

Przez "odwrócenie" masz na myśli coś w tym stylu? Zobacz załącznik 1129123
Ogólnie tak, nie biorąc pod uwagę obecnego układu.
Ale wtedy nie ma możliwości zbytnio do rozbudowy o kolejne moduły.
Może spróbuj zrobić klasyczny układ do Inglenook, pod takim kątem.
Niestety nie mam obecnie sprzętu na daną chwilę aby się pobawić i coś wykombinować.
Orientujesz się może czy producent tych torów ma rozjazd DKW (Anglik) w ofercie?
Musisz tak zaplanować, aby na głównym torze pomieściła się Lokomotywa + 5 wagonów, ewentualne same wagony, aby nie kolidowały na rozjazdach;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
T

Troodon

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ogólnie tak, nie biorąc pod uwagę obecnego układu.
Ale wtedy nie ma możliwości zbytnio do rozbudowy o kolejne moduły.
Może spróbuj zrobić klasyczny układ do Inglenook, pod takim kątem.
Niestety nie mam obecnie sprzętu na daną chwilę aby się pobawić i coś wykombinować.
Orientujesz się może czy producent tych torów ma rozjazd DKW (Anglik) w ofercie?
Tak, rozjazd ten jest pod nazwą Fleischmann 22246.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 4