• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja makieta, próba 2

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Witajcie! Zbieram ostatnio tabor... coś tam licytuję i nawet się udaje :)
Myślę ciągle o makiecie... mam jakieś swoje pragnienia, to, co chciałbym, aby znajdowało się na mojej makiecie. Kilka takich myśli...
1. Dobrze byłoby, gdyby rozmiary makiety były mniej więcej 2-2,5x1,2-1,5. Mogłaby składać się z 2 lub 3 segmentów. Pomocne byłoby mi to do przenosin... A może się tak zdarzyć, że będę częściej lub rzadziej zmieniał lokum.
2. Zależy mi bardziej na torowisku, czyli jedna większa stacja węzłowa, jeden przystanek i stacja końcowa
3. Chciałbym by znajdowały się tory postojowe, towarowe, lokomotywownia, tak żeby można było pomanewrować. Chodzi mi tu o makietę coś w stylu torta tharkady... Mogłaby być dwupoziomowa, jakiś tunel, wiadukt, etc.
4 Chciałbym skupić się nie tyle na jakichś miejskich zabudować, a bardziej na infrastrukturze kolejowej, choć oczywiście jakieś budynki się znajdą...

Coś sam kombinuję w Scarmie, ale zawsze wychodzi mi to samo...
Może macie jakieś sugestie, propozycje... Będę bardzo wdzięczny...

Załączam jakąś próbę planu.. ale oczywiście nie o to do końca mi chodzi... Nie musi być to plan symetryczny, mogłaby być linia jednotorowa, przechodząca np. w dwutorową...

Dzięki za wszelką pomoc! :)

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 51 5
Mając takie pragnienia pomyśl raczej o miejscu w wymiarach min. 3 x 2 m. Mając oczywiście dostęp do każdej części makiety.

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
W zasadzie może i mogłoby być 3 m... problem jednak w tym, by móc to jakoś roztropnie rozmontować dla ewentualnych przenosin.... myślałem też o czymś w kształcie litery L...

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Myślę ciągle i myślę... i ciekawe, czy coś wymyślę...
Podglądałem ostatnio wiele razy tort tharkady'ego i coś skorzystałem... zmniejszając nieco... :)
Wyszło mi coś takiego, co przedstawia załączony plan...
Co wy na to?

Swoją drogą, szukam pomocy doświadczonych tortowiczów...
To, co chciałbym, aby znalazło się na moim torcie, zasadniczo zamieszczone jest na projekcie...
a mianowicie: większa stacja, przystanek, lokomotywownia i parę bocznic...
Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.251 16 2
Oczywiście. I znowu będę proponował proste rozwiązane 3 torowej stacyjki z jedną bocznicą i obrotnicą jak tak bardzo chcesz.

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Już je wcześniej przeglądałem... Skłaniałbym się oczywiście do obu, szczeg. podoba mi się makieta MBR-u... choć ja bym dla siebie ją jeszcze bardziej urozmaicił..
Bardziej odpowiada mi klimat makiety tharkady'ego... oczywiści odpowiednio zmniejszony. Chodzi mi bardziej o infrastrukturę... tory, bocznice, manewry, etc..

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
No i tak... po konsultacjach i wielkiej pomocy popowe'go przedstawiam mój nowy plan.... Popowe chciał skromniej, ale musiałem dołożyć swoje 3 grosze :)

Załączniki

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Niezbyt przemyślane, szczególnie w niektórych miejscach.

Znaki zapytania w niebieskich ramkach to moje pytania odnośnie tych miejsc, czyli dlaczego te tory tak się kończą?
Zielone kółka przy portalach tuneli - na górze jest jeden portal, na dole dwa. Mógłbyś dorysować podziemne odcinki torów?
Następnie w prawym górnym rogu czerwona ciągła i czerwona przerywana linia - warto dodać jeden rozjazd i mieć więcej możliwości do jazdy, czyli na górze będzie wtedy mini mijanka. Linia przerywana to opcjonalny przebieg tego samego toru, który jest narysowany linią ciągłą.
Po prawej stronie przy angliku dodałem równoległy tor, a anglik, czyli rozjazd krzyżowy podwójny został zamieniony na rozjazd krzyżowy pojedynczy. W twojej wersji ten anglik tworzył wąskie gardło makiety.

Przedłużyłem tor kończący się ślepo przy budynku dworca. Teraz zakręca i tworzy rozbudowany zespół bocznic - pisałeś że lubisz manewrować.

Plany padre1 i padre2 różnią się tylko układem bocznic za dworcem, sądzę, że plan padre2 jest lepszy.

padre1
padre1.jpg

padre2
padre2.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.251 16 2
Ja się wypowiem co do torów ze znaku zapytania na dole. Kolega PadreP chce manewrować. więc i tam niech wtoczy sobie jakiś wagon.
Z jednej strony tor może posłużyć jako odstawny a drugi do umożliwienia dobudowania następnego segmentu do makiety takie rozwiązanie zawsze warto założyć ( przynajmniej ja tak uważam.)
Zważywszy, ze PadreP jest początkującym ja zaproponowałem Plan jak poniżej.
może faktycznie jeden tor na dole z prawej albo z lewej jest nie potrzebny, ale z drugiej strony zawsze można tam postawić manewrówkę by była w gotowości :)

plan.jpg

OP
OP
PadreP

PadreP

Aktywny użytkownik
Reakcje
57 0 0
Już odpowiadam... :)
Jeśli chodzi o te tory z lewej strony na górze, ma to być stacja końcowa... Tory na dole stacji to po prostu z lewej strony jakaś rampa, a z drugiej taki tor odstawczy, np. dla loka...
GDy idzie o zaproponowane przez Ciebie na czerwono góra... nie za bardzo to wyjdzie, gdyż ten tor biegnący skrajnie z prawej strony ku górze, ku stacji końcowej będzie się wznosił na górę, więc ewentualnie wybrałbym opcję linii przerywanej... choć się zastanawiam, czy to jest sens, gdyż tamta bocznica, miałaby slużyć dla postoju składu...

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Porównując twój plan z oryginalnym planem popowe to stwierdzam że zbyt przekombinowałeś. Weźmy na przykład stację końcową w lewym górnym rogu, układ torowy pozwala jedynie na wepchnięcie składu i finita. Plan popowe jest o wiele lepszy. Jedyne co bym w nim zmienił to przesunął lokomotywownię bardziej na dół, żeby na górze przy magazynie dać jeszcze jeden lub dwa tory (z tego co widzę to układ torowy jest zbudowany na materiale torowym Piko A-Gleis, więc wystarczy dodać dwa rozjazdy WL i dwa flexy. Z innych uwag to mam wątpliwości co do lewej głowicy stacji. Nie lepiej jest skrócić trochę tunel, usunąć ten rozjazd w środku i zaprojektowac tak, żeby do tunelu wjeżdzał tylko jeden tor, oraz żeby do lokomotywowni i bocznicy był możliwy dojazd ze wszystkich torów stacyjnych?

Poniżej 4 "impresje" na temat tego planu w różnym stopniu zaawansowania, jest i najprostszy, ale też poszalałem...

popowepadre1.jpg

popowepadre2.jpg

popowepadre3.jpg

popowepadre4.jpg

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
Zgadzam się z Johnym TRS
Jak na początek przedobrzyłeś...
Skoro ma to być Twoja pierwsza makieta proponuję trochę mniej.:ROFL:
Oto moja propozycja:
- jest nadal dużo torów
- dużo bocznic do manewrów
- założenie główne to jednotorowa linia z tunelem, stacja 3 torowa z magazynem, dalej są bocznice i odejście na drugorzędną linię, po drodze mały zakład przemysłowy i stacja końcowa z magazynem, czyli jak mniemam coś dla Ciebie :D
(zaznaczyłem górny układ stacji, reszty chyba nie trzeba dokładnie zaznaczać)
1. Plan makiety z stacją końcową.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 51 5
A, że tak zapytam: po prawej stronie nie jest przypadkiem za mało miejsca na zmianę poziomów?
Może warto tą dolną stację uszczuplić o jeden tor....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 15
Planuję 18
Planuję 56
Planuję 15
Planuję 81