• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduly makietowe

Kolejowy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam drodzy forumowicze.

Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow. Mam na imie Lukasz. Moj przypadek jest bardzo modelowy tj. Zabawa kolejka w dziecinstwie. Potem w okresie dorastania kolejka poszla w odstawke az wreszcie jak sie czlowiek troche ustatkowal ponowne dorosniecie do tej zabawy. Chce zrobic makiete w skali H0. Forum czytam juz jakies pol roku. Jest na nim naprawde ogrom wiedzy i cierpliwe jej zglebianie zanim rozpocznie sie nauke na wlasnych bledach naprade sie oplaci. W miedzyczasie powstaje plan ktory zmieniany byl juz kilkakrotnie. Poczatkowo mial to byc analog na starych torach ale sila forum lub tez wzrost mojej swiadomosci sprawily ze te zalozenia ewoluowaly. Gdybym od razu zabral sie za realizacje to pewnie teraz bylbym na etapie demontazu. Na moim przykladzie moge potwierdzic co wielokrotnie bylo juz zreszta pisane ze w tym hobby pospiech jest bardzo niewskazany. Poza tym frajde daje rowniez tworzenie dziela a nie tylko jego efekt. Poczatkowo w planach byl tort. Potem pozazdroscilem kolegom zabaw na modulach w wyniku czego powstal taki plan jak ponizej. Konstruktywna krytyka mile widziana. Juz tlumacze co autor mial na mysli. Po 1 interesuje mnie aby duzo sie dzialo tzn byla mozliwosc puszczania wielu skladow jednoczesnie. Wiem ze skrytykuja to milosnicy jednotorowego szlaku z duza iloscia wiernych szczegolow ale kazdy lubi co innego i najwazniejsze jest aby autor byl zadowolony ze swojego dziela. Wymiary pomieszczenia jakie mam to 3,8 m na 7m. Chcialem umiescic makiete pod scianami tak aby w srodku pokoju pozostala wolna przestrzen. Plan przedstawia dwa przeciwlegle konce makiety wzdloz krotszych scian ktore poczatkowo beda polaczone natomiast w przyszlosci bedzie mozliwosc rozdzielic je w miejscu czerwonych przerywanych linii i wstawic tam segmenty szer 50cm ktore beda biegly wzdluz dluzszych scian tak aby srodek pokoju pozostal wolny. Otwor ktory jest obecnie pozwoli mi na dostep do kazdego miejsca na makiecie (a to tez niezmiernie wazny aspekt ktory nalezy uwzglednic podczas projektowania ukladu torowego). Generalnie plan sklada sie z 3 petli 1 stacji i 1 przystanku. Petle czerowna i niebieska sa na poziomie 0. Tu beda jezdzic wieloosiowe sklady wiec uzylem mozliwie (oczywiscie jak na mozliwisci tak malej maikety) duzych lukow. Natomiast petla zielono-zolta (tory znajdujace sie na pozimie +9 cm oznaczylem na zolto) to kolej gorska na ktorej beda jezdzic pojazdy nie wymagajace tak duzych lukow wiec tu zastostowalem luki R2 i R3. Tory Piko A-gleis. Tory fioletowe to podjazd na poziom +9cm. Calosc sklada sie z 10 elementow ktore zaprojektowane sa tak aby tory w miejscach laczenia przecine byly pod katem prostym. Skrzynki planuje wykonac z 12mm plyty osb. Wiem ze sklejka jest lzejsza i lepsza ale tez 3 razy dorzsza. Zabawa jaka mnie interesuje to zarzadzanie ruchem manewrowym na stacji i wysylanie pociagow na szlak. Zalezalo mi aby troche tego szlaku bylo a nie jak w przypadku malych tortow pociag ledwo opusci stacje a 2 strony juz wjezdza. Wiem ze glowice stacji nie sa zbyt poprawne ale chcialem uzyskac mozliwie dlugie tory stacyjne.
Sterowanie planuje analogowe przy pomocy pulpitu. Zalezy mi aby pociagi same zatrzymywaly sie przed semaforami i tu mam kilka pytan.
1. Chce zastosowac ABC i moduly BM1. Czy dekodary fabrycznie zainstalowane w startowych zestawach Roco obsluguja ABC?
2. Jak polecacie najtanszy dekoder z obsluga ABC?
No i najwazniejsze. Kiedy i gdzie w najblizszym czasie planowana jest jakas impreza modelarska na Gornym Slasku – gdyz chcialbym osobiscie poznac ludzi o podobnych zainteresowaniach jak rowniez podpatrzec wasze dziela – wszak 1 spojrzenie daje wiecej niz godziny czytania.

Załączniki

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witaj na forum.

Proponuje, abys zrobil sobie jakis prosty "modul" z kawalkiem szlaku, cos na czyms moglbys potrenowac i zobaczyc na ile starczy Ci sil. Nie chce Ciebie zniechecac, ale radze sie pozadnie zastanowic nad tym projektem. Szkoda by bylo straconych pieniedzy, czasu ...

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No, niby oszczędzać trzeba na wszystkim, ale jakoś nigdy nie miałem zaufania do wióru.
Wyfrezowanie albo wydłutowanie większego otworu w tej płycie - gdyby zaszła taka potrzeba po ustawieniu makiety - będzie bardzo trudne.

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.554 30 0
Powiem krótko, płyta OSB nadaje się ale na szopę, a nie na segmenty. Po przecięciu na krawędziach jest nafaszerowana drzazgami, bez rękawic nie podchodź. Deska z płyty OSB nawet postawiona na sztorc po jakimś czasie potrafi się odkształcić, a to w segmencie jest niepożądane. Jeśli chodzi o cenę sklejki to owszem jest drogo, ale materiał jest pewny i po zrobieniu segmentu ma zupełnie inny wygląd. A w zasadzie to aż tak dużo jej nie trzeba na zrobienie segmentu. Jednym słowem płyty OSB na segmenty nie polecam.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam drodzy forumowicze.

Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow. Mam na imie Lukasz. Moj przypadek jest bardzo modelowy tj. Zabawa kolejka w dziecinstwie. Potem w okresie dorastania kolejka poszla w odstawke az wreszcie jak sie czlowiek troche ustatkowal ponowne dorosniecie do tej zabawy. Chce zrobic makiete w skali H0. Forum czytam juz jakies pol roku. Jest na nim naprawde ogrom wiedzy i cierpliwe jej zglebianie zanim rozpocznie sie nauke na wlasnych bledach naprade sie oplaci. W miedzyczasie powstaje plan ktory zmieniany byl juz kilkakrotnie. Poczatkowo mial to byc analog na starych torach ale sila forum lub tez wzrost mojej swiadomosci sprawily ze te zalozenia ewoluowaly. Gdybym od razu zabral sie za realizacje to pewnie teraz bylbym na etapie demontazu. Na moim przykladzie moge potwierdzic co wielokrotnie bylo juz zreszta pisane ze w tym hobby pospiech jest bardzo niewskazany. Poza tym frajde daje rowniez tworzenie dziela a nie tylko jego efekt. Poczatkowo w planach byl tort. Potem pozazdroscilem kolegom zabaw na modulach w wyniku czego powstal taki plan jak ponizej. Konstruktywna krytyka mile widziana. Juz tlumacze co autor mial na mysli. Po 1 interesuje mnie aby duzo sie dzialo tzn byla mozliwosc puszczania wielu skladow jednoczesnie. Wiem ze skrytykuja to milosnicy jednotorowego szlaku z duza iloscia wiernych szczegolow ale kazdy lubi co innego i najwazniejsze jest aby autor byl zadowolony ze swojego dziela. Wymiary pomieszczenia jakie mam to 3,8 m na 7m. Chcialem umiescic makiete pod scianami tak aby w srodku pokoju pozostala wolna przestrzen. Plan przedstawia dwa przeciwlegle konce makiety wzdloz krotszych scian ktore poczatkowo beda polaczone natomiast w przyszlosci bedzie mozliwosc rozdzielic je w miejscu czerwonych przerywanych linii i wstawic tam segmenty szer 50cm ktore beda biegly wzdluz dluzszych scian tak aby srodek pokoju pozostal wolny. Otwor ktory jest obecnie pozwoli mi na dostep do kazdego miejsca na makiecie (a to tez niezmiernie wazny aspekt ktory nalezy uwzglednic podczas projektowania ukladu torowego). Generalnie plan sklada sie z 3 petli 1 stacji i 1 przystanku. Petle czerowna i niebieska sa na poziomie 0. Tu beda jezdzic wieloosiowe sklady wiec uzylem mozliwie (oczywiscie jak na mozliwisci tak malej maikety) duzych lukow. Natomiast petla zielono-zolta (tory znajdujace sie na pozimie +9 cm oznaczylem na zolto) to kolej gorska na ktorej beda jezdzic pojazdy nie wymagajace tak duzych lukow wiec tu zastostowalem luki R2 i R3. Tory Piko A-gleis. Tory fioletowe to podjazd na poziom +9cm. Calosc sklada sie z 10 elementow ktore zaprojektowane sa tak aby tory w miejscach laczenia przecine byly pod katem prostym. Skrzynki planuje wykonac z 12mm plyty osb. Wiem ze sklejka jest lzejsza i lepsza ale tez 3 razy dorzsza. Zabawa jaka mnie interesuje to zarzadzanie ruchem manewrowym na stacji i wysylanie pociagow na szlak. Zalezalo mi aby troche tego szlaku bylo a nie jak w przypadku malych tortow pociag ledwo opusci stacje a 2 strony juz wjezdza. Wiem ze glowice stacji nie sa zbyt poprawne ale chcialem uzyskac mozliwie dlugie tory stacyjne.
Sterowanie planuje analogowe przy pomocy pulpitu. Zalezy mi aby pociagi same zatrzymywaly sie przed semaforami i tu mam kilka pytan.
1. Chce zastosowac ABC i moduly BM1. Czy dekodary fabrycznie zainstalowane w startowych zestawach Roco obsluguja ABC?
2. Jak polecacie najtanszy dekoder z obsluga ABC?
No i najwazniejsze. Kiedy i gdzie w najblizszym czasie planowana jest jakas impreza modelarska na Gornym Slasku – gdyz chcialbym osobiscie poznac ludzi o podobnych zainteresowaniach jak rowniez podpatrzec wasze dziela – wszak 1 spojrzenie daje wiecej niz godziny czytania.
Jak już tak chcesz budować nie ze sklejki to może rozważ płytę OSB vs MDF , są różne oferty cenowe sklejki 10mm i za 130- 170 zł kupisz całą płytę 2500 X 1250 sklejki ,płyta OSB lub MDF jest tylko o połowę tańsza a o ile gorsza ? pamiętaj ,że to jest podstawa twojej makiety ,którą będziesz użytkował wiele lat . A tak w ogóle to witaj na forum :) Powodzenia !!

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Mają koledzy rację! Osb jest dobra na szafkę do piwnicy. Mdf niby lepsza, ale daleko jej do sklejki. Plan masz imponujący, ale nie dasz rady. Jeżeli jesteś początkujący to daruj sobie takie wielkie projekty. Zrób stację a resztę układu uprościj trochę. I na twoim miejscu wolałbym żeby moduły były o tych samych wymiarach. A to jak się będą łączyć tory(prosto czy na łuku) nie ma dużego znaczenia.

marian

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
6 0 0
Mnie się podoba ten górski szlak. Jak puścisz na niego skład, to możesz śmiało pójść do kuchni i zrobić kanapkę. Wracasz najedzony, a pociąg wjeżdża na stację.
Ambitny projekt, powodzenia w realizacji.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mają koledzy rację! Osb jest dobra na szafkę do piwnicy. Mdf niby lepsza, ale daleko jej do sklejki. Plan masz imponujący, ale nie dasz rady. Jeżeli jesteś początkujący to daruj sobie takie wielkie projekty. Zrób stację a resztę układu uprościj trochę. I na twoim miejscu wolałbym żeby moduły były o tych samych wymiarach. A to jak się będą łączyć tory(prosto czy na łuku) nie ma dużego znaczenia.
W sumie to ja mam płytę OSB , nawet cienką bo 8 mm , też miałem ambitny plan na makietę (tort) właśnie z tej płyty ,jak ją kupowałem to nie wiedziałem , że sklejka jest tylko o 50% droższa ,co do wady jakie zauważyłem to wkręcając nawet małego wkręta np. PIKO od torów malutkim śrubokrętem to można sobie wkręcać i wkręcać ,bez najmniejszego problemu zrywa się a'la gwint i już nie trzyma .Dlatego odpuściłem sobie OSB i mam na niej testowe koło i kupuję sklejkę .

Andrzej Witowski

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tez odradzam plyte OSB na tak ambitny plan. Jezeli bedzie Cie stac na zakup chociazby torow na ten projekt to tym bardziej nie widze ZADNEGO sensu aby oszczedzac na wyborze materialu z jakiego ma byc to zrobione ;)

OP
OP
K

Kolejowy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam ponownie. Bardzo dziekuje za wszelkie uwagi – rowniez te krytycze. Wlasnie dzieki nim mozna ustrzec sie bledow. Oszczednosci nalezy szukac gdzie sie da ale nie za wszelka cene. Nie zrobie torow z drutu tylko dlatego ze tak taniej. Natomiast co do osb to myslalem ze nie jest ona powazana przez modelarzy ze wzgedu na swoj ciezar a moja makieta miala byc stacionarna. Ale jestem elastyczny i docieraja do mnie wasze argumenty. Co do tego ze projek ambitny i nie dam rady. Coz nie odrazu Rzym zbudowano. Wiem ze nie zrobie wszystkiego w miesiac ani nawet w rok. Zaczne tak jak radzicie od jednego segmentu. Chcialbym natomiast robiac ten segment miec wizje calosci i stad ten plan. Nieraz czytalem relacje gdzie ktos wykonuje segment i pisze ze nie ma jeszcze wizji jak bedzie wygladal nastepny. Wydaje mi sie to troche robieniem na slepo bo te segmenty musza w koncu stworzyc sensowna calosc i juz robiac obecny segment uklad torow nalezy ksztaltowac tak aby ulatwic osiagniecie celu zamierzonego na nastepnym. Chetnie poznam rowniez wasze uwagi dot. samego planu jak i miejsc laczenia segmentow. Boje sie troche ciecia torow po skosie bo czytalem ze moga byc problemy z ustawianiem ale skoro to nie takie straszne to ok. No i wracam do mojego pytanie odnosnie najblizszych spotkan w rejonie Gornego Slaska.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 121