• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Moduły] Makieta modułowa Kylogram

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.912 527 30
Super to wygląda, ale przy tych rozjazdach rozważyłbym umieszczenie imitacji napędu tam, gdzie powinien być w realu (przy końcach iglic), a pozostawienie tego podkładu-suwaka nastawczego jak najbardziej upodobnionego do pozostałych podkładów i niepodłączanie go do imitacji napędu. Jak rozumiem, prawdziwy napęd modelowy jest pod makietą i przez płytę wychodzi tylko cienki pionowy pręcik, wchodzący w ten podkład.

PS. Podkłady z rozjazdach to podrozjazdnice (nie: podrozjezdnice).

OP
OP
K

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
@Andrzej Harassek masz rację; ja się wokół tematu okiełznania tego rozjazdu kręcę od dawna.

Poniżej trzy zdjęcia (zdjęcie nr 2 nie moje) i na tych rozwiązaniach się wzorowałem.

rocolat.jpg

Mogę jednak zrobić tak jak poniżej. Zbędne fragmenty podkładu-ściągu oczywiście odetnę. Imitacja ściągu wykonana z drucika będzie pomalowana na czarno. W tej sytuacji latarnia będzie po przeciwnej stronie napędu (część narysowaną na zielono dorobię).

roco2.jpg

Jest lepiej ?

OP
OP
K

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Powstaje budynek piętrowej nastawni.
Idea: kiedyś były tu urządzenia mechaniczne, teraz jest sterowanie elektryczne rozjazdów i nastania przekaźnikowa. W dawnej naprężaczowni będzie elektryka, a na górze pulpit kostkowy.

Dawca to budynek Piko,

1piko.jpg

który postanowiłem spolonizować. Odniemczyć, bo jego germańskość mnie uwierała. Należało zatem zmniejszyć liczbę szprosów, liczbę drzwi, wielkość okien na dole. Zwiększyć kąt połaci dachowej, bo oryginalny dach to jakiś kopertowy plaskacz (dach jest w fazie powstawania, nie mogę go jeszcze pokazać).

W efekcie powyższych modyfikacji, budynek wygląda tak:

2nast1.jpg

Lampa szukacza chwilowo wymknęła się z jarzma, dlatego tak smętnie zwisa.

Pozostaje reszta ścian wewnętrznych do wklejenia. Od tyłu budynku jest klatka schodowa. Wykonałem betonowe schody z poręczą i pomalowane na szaro drzwi, niezbyt przykładając się do dzieła,

5nast.jpg

bo i tak wnętrze będzie nieoświetlone. Ale jak ktoś będzie usilnie tam zaglądał, to zobaczy przynajmniej poręcz. I o to chodziło.

3nast.jpg

Do zrobienia waloryzacja podmurówki, schodów, wstawienie drzwi, dalsze etapy wykończenia.

We wnętrzu będzie pulpit kostkowy, biurko, piec kaflowy, lodówka, metalowa szafa na ubrania, dodatkowe krzesło.

Na razie powiesiłem instrukcję przeciwpożarową oraz plakat Kim Wilde. W warsztatach samochodowych, fabrycznych kanciapach robotników wykwalifikowanych itp. typowo były plakaty z ponętnymi paniami eksponującymi gruczoły mlekowe, ale tu, w reżimie przepisów i kontroli, co najwyżej mógł się pojawić tylko taki plakat, chyba?

4nast.jpg

cdn.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.912 527 30
Dawca to budynek Piko,
...
który postanowiłem spolonizować. Odniemczyć, bo jego germańskość mnie uwierała. Należało zatem zmniejszyć liczbę szprosów, liczbę drzwi, wielkość okien na dole. Zwiększyć kąt połaci dachowej, bo oryginalny dach to jakiś kopertowy plaskacz
Ale takie budynki powstawały na ziemiach polskich w czasie okupacji i wiele z nich dotrwało do dziś. Oczywiście, okna być może wymieniano, ale nie sądzę, żeby powojenne przebudowy obejmowały zmianę kształtu dachu.

OP
OP
K

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
@Kris
tekturka pomalowana akrylami. Jak wyschły, to imitacja desek zrobiona metodą "wygniatania" szczelin tępym nożem.

@Andrzej Harassek
Racja, ale kształt dachu, a w przypadku kopertowego kąt nachylenia połaci, zależy od sytuacji klimatycznej na danym terenie. Ja wolę klimaty podgórskie, stąd dach będzie bardziej "stromy".