• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduły Fremo - budowa

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.514 222 3
Tak. Napisałem ogólnie o wszystkich rysunkach. Jest jeszcze wiele schematów, które nie mają naniesionych profili czołowych. Więc często nie wiemy co tak naprawdę łączymy. Nie jest to kicha z naszej strony tylko niestety właścicieli modułów, którzy nie nanoszą takich informacji na rysunkach, które często ciągle są też zdjęciami/obrazkami a nie rysunkami w jakimś wektorze.
Kolejna rzecz jest taka że nie kojarzę np modułu szlakowego, który z obu stron ma inne profile. Najczęściej jest tak że każdy sobie z obu stron robi dokładnie ten sam profil. Więc prędzej czy później gdzieś takie łączenie wystąpi. Jak dodamy do tego jeszcze profile PMM, których też jest sporo to dochodzimy właśnie do momentu, w którym mamy schody na łączeniach. Bo nikt nie robi też przejściówek z profilu na profil.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Osobiście robię takie przejściówki na potrzeby własnej makiety oraz dla profili rzadko używanych w makietach B i 2B.
Zwyczajnie burdelik macie siostry w tym waszym archeo-modulo.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.514 222 3
Dobra Krzysiek od imprezy następnej (Poznań) kto nie prześle prawidłowo przygotowanych rysunków w wektorze ze wszystkim oznaczeniami szczególnie jakie są profile czołowe nie bierze udziału w imprezie. Proste i porządek się zrobi.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Nie wiem o czym piszesz Tomku, @robertmuszka co popierasz, ale chętnie wysłucham bardziej konkretne uwagi. Jestem administratorem modułów Fremo, więc to chyba do mnie.
Krzysiu, a czy ja odpowiadałem na twój wpis?
Arturek swoim wpisem, delikatnie to ujmując, walnął babola i chyba nie jest wielką aberracją trochę z niego pożartować.
Wielu proponuję, aby po pewnej godzinie łaskawie powstrzymywali się od wpisów na forach, bo bywają przyczynkiem do jazdy bez trzymanki.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Dobra Krzysiek od imprezy następnej (Poznań) kto nie prześle prawidłowo przygotowanych rysunków w wektorze ze wszystkim oznaczeniami szczególnie jakie są profile czołowe nie bierze udziału w imprezie. Proste i porządek się zrobi.
Popieram i dodam, że każdy powinien przysłać deklarację, że moduł odpowiada w 100% rysunkowi, aby obeszło się bez używania kombinerek i innych brutalnych przyrządów .

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Nie wiem o czym piszesz Tomku, @robertmuszka co popierasz, ale chętnie wysłucham bardziej konkretne uwagi. Jestem administratorem modułów Fremo, więc to chyba do mnie.
Ad rem.
Fremo, to Fremo, ale może warto by było stworzyć ogólnopolską bazę modułów dla wszystkich osób zainteresowanych udziałem w imprezach z rysunkami modułów, opisem, etc. Osoba deklaruje udział w spotkaniu, twórca układu wybiera moduły z bazy, zainteresowany potwierdza że są dostępne, sprawne i po sprawie.

MK FILM

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
BGM
Reakcje
527 1 0
Mam pytanie , na jakiej długości powinno być przewyższenie torowiska o 10cm do podjazdu na wiadukt nad torami aby było akceptowalne na zabawach FREMO ?

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.514 222 3
4-5 metrów. Norma co prawda mówi że do 5 promili na metr czyli teoretycznie na 2m ale musisz doliczyć krzywą na wjazd i krzywa na zjazd. Zrób testy ale takie wiesz 30-40 wagonów i różne lokomotywy.

Taki podjazd na 4m ma chyba Piotr Salsa NKPM i z tego co kojarzę to różnie bywało z podjazdem tam.

robertmuszka

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.715 185 19
Wygląda bardzo dobrze, robiliśmy testy gagara i 60 wagonów, szedł, jak po równym.
Myślę, że te dwa metry są podjazdu.

Dostałem info, że są to 3 centymetry na metrze.

Ostatnio edytowane:

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
173 1 0
Trochę wam naśmiecę w wątku kilkoma postami. Nie pamiętam jaki jest limit zdjęć przy pisaniu jednego postu.
Wrzucam zdjęcia z pomiarów makiety szkolnej w Sosnowcu. Zdjęcia z pomiarów będę wrzucać sukcesywnie i będą pogrupowane.
Podjazd 1: długość 2.5m, na wysokość 9.5mm, promień łuku:124cm
Zdjęcia inklinometru ustawionego na wartość pomiaru procentów nachylenia.

Załączniki

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.514 222 3
No to tak wyjdzie. Że nie powinno być więcej jak 5cm na 100cm i to jednak nie promil a procent bardzie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
FREMO 12
FREMO 4
FREMO 20
FREMO 0
FREMO 13