Witajcie. Niestety musiałem zrezygnować z poprzednich planów związanych z budową torta i trzy skrzynki, z których się składał, musiałem „rozbroić” – z bólem serca i łezką w oku... No ale takie życie. Nie rezygnuję jednak z budowy makiety w domu – zmieniła mi się z przyczyn niezależnych ode mnie koncepcja, bo okazało się, że zaplanowane na początku miejsce pod torta musi być przeznaczone pod coś innego.... d... zbita... Teraz wynegocjowałem z rodziną miejsce o powierzchni jak na załączonym obrazku (wymiary w cm) i ruch na makiecie z przyczyn zrozumiałych będzie raczej manewrami, niż jazdą w kółeczko. W związku z tym mam do wszystkich prośbę. Oglądałem zdjęcia z modułami cukrowni Leśmierz
http://www.marcin.martel.pl/thumbnails.php?album=28 Muszę przyznać, że bardzo mi się podobają i szukam pomysłu, jak stworzyć na swojej przyszłej makiecie jakiś może podobny układ. Fajnie gdyby się pojawił jakiś mostek

Oczywiście pierwsza i najważniejsza sprawa, uniemożliwiająca lub znacząco utrudniająca odwzorowanie prawdziwej kolei, to brak miejsca. Założenie ogólnie jest takie: stworzyć jak najdłuższe odcinki proste (czytaj: toru bez zwrotnic), żeby można było na nie wycofać skład kilku chociaż węglarek. Wymusza to rozwiązanie, w którym wszystkie zwrotnice byłyby w środku makiety – trochę nie kolejowo, ale cóż.... Chciałbym na tym niewielkim miejscu zrobić chociaż ze dwie rampy przeładunkowe, postawić ze dwa, trzy domki no i żeby się coś działo w miejscu, które trochę z góry jest chyba skazane na nicniedziejstwo

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie, to jestem otwarty na propozycje. A może ma ktoś już jakieś przemyślane rozwiązania na taką makietkę. Z góry dzięki! Przemek.