• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduł - skrzyżowanie

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
614 8 0
ustalono - fundament przyczółków- ceglany, na szczycie ława betonowa pod łożyska - jak na Robotniczej we Wrocławiu

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Ciekawy motyw(y) Mnie to przypomina istniejące skrzyżowanie CMK (górą) z linią Kielce - Fosowskie i z boku łącznicę Knapówka - Czarnca (lub lepiej Żelisławice - Włoszczowa Pólnoc). Bardzo ładnie i klimatyczne miejsce, byłem tam na foceniu kolei, mogę podesłać zdjęcia. Rzecz rozgrywa się w trójkącie Knapówka- Czarnca- Żelisławice. Nawet kąt przecięcia się linii jest bardzo podobny. Dodatkowo są obiekty inżynierskie, których Gierek nie zdązył skończyć... Miało być całkowicie bezkolizyjne skrzyżowanie, Może zrobić model tego miejsca? Początek obiecujący
Pozdrawiam:D

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
614 8 0
we Wrocławiu jest kilka takich miejsc
stare wiadukty które przetrwały wojnę - nie mają łożysk - przesła umieszczono bezpośrednio przyczółku lub mają łożyska innej konstrukcji (?) nowsze przesła - z lat 90 już zgodnie ze sztuką

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
A jak stare wiadukty i Wroclaw, to wszystko jasne, ratujmy i odtwarzajmy w modelu to co ginie lub zginie niebawem. Co do podpór to każde przęsło stalowe musi mieć jedna podporę przegubową a drugą przegubowo-przesuwną, inaczej nie mogłoby normalnie pracować. Ta przesuwna dawniej bywała niekoniecznie na wałkach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 0
Buduję makietę 2
Buduję makietę 226
Buduję makietę 9
Buduję makietę 29