• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

MODUŁY ASANA

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
656 18 5
Witam,oderwałem się od sklejania i zabrałem się za projektowanie skrzynek.Pomyślałem że układ torowiska ma być prosty a zarazem dać mi możliwość
"zabawy" w zaciszu domowym.
PLAN.JPG
Na 3 metrach-ciężko coś zaplanować ale tylko tyle mam miejsca w domku;) Co myślicie o takim układzie?

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
278 0 0
Nie da się krzyżować na tym pociągu... jak masz 3 miejsce na trzy moduły po 1000mm to może lepiej jakiś przystanek z ładownią?
Jeśli zależy Ci na parowozowni (tu widzę dwustanowisową) to lepiej iść w jakąś małą stację końcową, wtedy rozjazdy możesz robić już na pierwszej skrzynce i długość torów stacyjnych jest w miarę znośna...

L

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Asan, jak na w tych projektach razie parowozownia jest zupełnie niepotrzebna.
Ostatni projekt jest kompletnie do niczego, rozjazd blokujący środek głównego toru?
Wejdź na stronę
http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/...runków_ruchu_i_punktów_ekspedycyjnych_PKP_PLK
i popatrz, jak wyglądają rzeczywiste rozwiązania.
Jeśli koniecznie chcesz mieć tę parowozownię i się zmieścić na tak małej długości z czymś sensownym,
to zrób końcową stację czołową, coś jak projekt "Podgórki" tylko mniejszy:
http://ostramo.parostroj.net/oa/Krakow_2012/Krakow_10.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.844 525 30
Asan, jak na w tych projektach razie parowozownia jest zupełnie niepotrzebna.
Ostatni projekt jest kompletnie do niczego, rozjazd blokujący środek głównego toru?
.....
Jeśli koniecznie chcesz mieć tę parowozownię i się zmieścić na tak małej długości z czymś sensownym,
to zrób końcową stację czołową, coś jak projekt "Podgórki" tylko mniejszy:
http://ostramo.parostroj.net/oa/Krakow_2012/Krakow_10.jpg
Rozjazd w środku długości toru głównego zdarza się dość często na starych stacjach, ale zwykle jako odgałęzienie toru ładunkowego, raczej nie do lokomotywowni. Ale dlaczego nie wsadzić tego rozjazdu po lewej stronie, bezpośrednio na prawo od tego pierwszego?

A pomysł ze stacją czołową też warty jest rozważenia.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.844 525 30
A może jednak tak:
plan_3.JPG

Lub jeszcze lepiej tak:
plan_3a.jpg

Jeżeli rozjazd zaznaczony strzałką wyjdzie na połączeniu segmentów, a pierwszego segmentu nie można trochę wydłużyć, to alternatywą jest połączenie czerwone. Wtedy można przedłużyć ten górny tor w lewo (linia przerywana). W obu wariantach sygnalizacja może być jak na drugim rysunku, oczywiście semafory wjazdowe muszą być dalej od stacji.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
656 18 5
Bardzo Koledze dziękuję za pomoc bo czym dłużej o tym planie rozmyślam to coraz gorzej mi to wychodzi.Mam cierpliwość do wielu rzeczy ale to mnie naprawdę denerwuje.
Nie wiem co mam zrobić z tą fabryczką KIBRI 9813 podoba mi się i nie jest duża[przeniosłem ją na drugą stronę] Rozjazd musiałem zastosować EW1 niestety EW3 wychodził by za moduł

bez tytułu.JPG

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.844 525 30
Na rysunku to wygląda, że EW3 się zmieści, ale EW1 na bocznym torze jak najbardziej może być, a nawet i lepiej, bo zwykle na torach ładunkowych nie stosuje się tak długich rozjazdów, jak w torach głównych. Natomiast coś nie pasuje połączenie pierwszego rozjazdu z "anglikiem".

Ja bym skrócił to żeberko na dole i przesunąłbym stację na środkowy segment. Żeberko może kończyć się krótką rampą przy magazynie doklejonym do budynku stacyjnego - bardzo typowe i jest trochę takich modeli.

PS. Dopiero teraz zobaczyłem drugi rysunek.

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
656 18 5
Ew3 jest 12 st.a anglik 15st.dlatego się nie zgadza w rysunku lecz na makiecie będzie OK .Mam sklejoną stację KIBRI 39368 dopieszczam ją właśnie,magazyn czeka w kolejce do sklejenia.Z budynkami nie ma problemu,gorzej z rozplanowaniem.

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
135 1 0
Ja bym wyrzucił to żeberko z lewej strony , i górne tory cofnął w lewo dzieki czemu wydłuży się troszkę długość tych torów ...

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
656 18 5
A tu jeszcze jedno,ciężko tak samemu kończę na dziś bo trzy wpisy pod rząd to za bogato. A tu jeszcze jedno,ciężko tak samemu kończę na dziś bo trzy wpisy pod rząd to za bogato.
plan5.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Fajne te planiki, ale osobiście podszedł mi najlepiej ten pierwszy. A tą 2stanowiskową szopę zamieniłbym na 1stanowiskową. Jeśli nie zdecydujesz się jeszcze na nic konkretnego, to spróbuję Ci jutro jakieś pomysły podrzucić :)

OP
OP
Asan

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
656 18 5
Witam po namyśle-3 segmenty 500x1000mm do zabawy w domku na co dzień.Dodatkowo 2 segmenty 500x500mm do spotkań w Białymstoku jak dobrze wypali to raz do roku.
Co koledzy na to ?:cool:
PLAN DKW.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 74
Planuję 34
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 7