• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele z Kalisza

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.713 5 0
Może i były, ale ja nie przypominam sobie takich. Być może stacjonowały gdzieś przy granicy z NRD albo z Czechosłowacją. Ja nie znalazłem żadnych zdjęć ani informacji na temat karetek polskiego pogotowia ratunkowego na Barkasach.[/QUOTE

Sprawa również mnie intruguje i kiedyś starałem się znaleźć coś w temacie. Jednak bezskutecznie. Rozmawiałem kiedyś z kolegą Petrzaskiem, który twierdził, że w okolicach Olsztyna w latach 80-tych jeździło dużo Barkasów furgonów. Z moich okolic Gorzowa Wlkp. w ogóle ich nie pamiętam. Tu musiały działać rozdzielniki na dane województwa.

Roberto

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wzorcem do karetki był Barkas Kolejowej Przychodni w Krakowie przy dworcu głównym, fakt nie była to R -ka , ale jako model bardziej mi takie oznaczenie pasowało . Barkas łączności to fikcja, ci mieli żuki , ewentualnie czasem nyse.

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Ja widziałem w jakimś starszym filmie karetkę na Barkasie, jednak czy była wysoka czy niska nie pamiętam. Wzorcem był opis kolegi Robeto i tak też była wykonana.

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Czy ta "R"ka na Barksie jest w jakiś sposób udokumentowana czy to fikcja?
Może i były, ale ja nie przypominam sobie takich. Być może stacjonowały gdzieś przy granicy z NRD albo z Czechosłowacją. Ja nie znalazłem żadnych zdjęć ani informacji na temat karetek polskiego pogotowia ratunkowego na Barkasach.
Też byłem pewien że nie w naszym kraju ale widziałem gdzieś niedawno czarnobiałe zdjęcie z pogotowia ratunkowego. O ile się nie mylę, to z warszawskiego. Postaram się je znaleźć.

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Okazało się że pamięć jest zawodna. Znalazłem to zdjęcie i to był nietypowy pojazd jak na polskie pogotowie ale niestety nie Barkas. Na zdęciu jest RAF-2203 Łatwija.
Przepraszam za zaśmiecenie wątku.

A przy okazji to zapomniałem wcześniej dodać, że modele jak zwykle przepiękne.

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Witam
Po długiej przerwie spowodowanej nakładem czasu na modele i urlopem na wstępie dziękuję za zainteresowanie wątkiem no i i pytania i odpowiedzi. To miłe jeśli jest to dyskusja a nie "burza" :)
Na wstępie dwa modele pomp znanych już ale każda zawsze nieco inna. Tym razem dorobiłem się w końcu swojej z szarą kabiną. Modele mają takie same zdolności rozłożenia ramienia. Model z niebieską kabiną jest z przydziałem dla Jeleniej Góry :) .

92709275.JPG
HPIM9261.JPG
HPIM9262.JPG
HPIM9263.JPG
HPIM9264.JPG
HPIM9265.JPG
HPIM9266.JPG
HPIM9267.JPG
HPIM9268.JPG
HPIM9269.JPG
HPIM9270.JPG
HPIM9271.JPG
HPIM9272.JPG

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Kolejne modele to Jelcz serii 600 czyli nowsza zabudowa. Model to żywica przebudowana pod pompę do betonu. Model pompy tym razem jest raczej czysty bez mocnej korozji itp. Jest to mój pierwszy model z "białymi blachami" tym razem rejestracja jest DSW czyli Świdnica.
Kolejnym modelem jest mój Zetor Super 35. Tutaj producentem jest firma SDV. Traktor jest z przyczepą-generatorem prądu. Zetor powstał trochę po zwiedzeniu muzeum w zakładach Zetora w Brnie i trochę po zafascynowaniu kanałem Retro Traktor na YT :) Model SDV jeśli ktoś miał z produktami tej firmy do czynienia wie, że wymaga nieco cierpliwości i nakładu pracy przy dodatkach ale jest tego chyba wart. Z resztą ja zawsze jestem zadowolony z tego co oferują firmy modelarskie :)
HPIM9253.JPG
HPIM9254.JPG
HPIM9255.JPG
HPIM9256.JPG
HPIM9257.JPG
HPIM9258.JPG
HPIM9259.JPG
HPIM9253.JPG
HPIM9254.JPG
HPIM9255.JPG
HPIM9256.JPG
HPIM9257.JPG
HPIM9258.JPG
HPIM9259.JPG
92459274.JPG
92509273.JPG
HPIM9245.JPG
HPIM9246.JPG
HPIM9247.JPG
HPIM9249.JPG
HPIM9250.JPG
HPIM9251.JPG
HPIM9252.JPG
92459274.JPG
92509273.JPG
HPIM9245.JPG
HPIM9246.JPG
HPIM9247.JPG
HPIM9249.JPG
HPIM9250.JPG
HPIM9251.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.441 389 20
Świetne modele robisz. Zetor podrdzewiały wygląda kapitalnie. Zabudowy na Jelczach także rewelacyjne. Jedno co mi nie pasuje w Jelczach to brak trójkątnej szyby w oknach w drzwiach. Ja nie przypominam sobie, żeby Jelcz miał taką boczną szybę bez tej trójkątnej szybki.

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Oj faktycznie.
Jutro modele trafiają do poprawki. Taki drobny detal ale mi umknął. Faktycznie ten trójkącik był w Jelczach.
Dziękuję za wskazówkę.

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Dziękuję ale modele wymagały poprawek, skupiłem się na zabudowach i przeoczyłem słupki/prowadnice szyb bocznych. Dzięki koledze Mafo dzisiaj ten błąd został poprawiony. I takie działanie forum rozumiem, podpowiedzieć, doradzić, zauważyć :)
HPIM9275.JPG
HPIM9278.JPG

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Piękne modele a w szczególności Jelcze. No i wielkie brawa za Zetora. Tak jak piszesz modele SDV zawsze wymagają sporo pracy żeby nie wyglądały jak zabawki.

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.743 35 0
Dzięki ale nie tylko SDV ma swoje "uroki", modele JMPK , które wydają się być o wiele nowsze także wymagają czasami "rzeźbienia". SDV przypomina wypraskami nieco lata 80 w modelarstwie (jednak już KOPRO robiło dość precyzyjne modele) , JMPK lub MM Brno no już jest inaczej ale żywice wymagają znowu innej obróbki. Przy tych nowszych firmach sytuację ratują trawionki Eduarda. Mimo wszystko im "gorsze" wypraski/formy tym większa radość z wykonania modelu. Ogólnie nie ma złych modeli tylko trzeba chęci i czasu do ich zrobienia :) Doskonale, że w ogóle są firmy wytwarzające bazę do wykonania takich modeli.
Tutaj wielki plus dla niemieckiej firmy o ile pamiętam RK za Jelcze. Tutaj mamy model z wtrysku ale bardzo wysokiej jakości, praktycznie nie ma nadlewek itp. Taka Tamiya wśród samochodów w skali 1:87.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Pojazdy ciężarowe i autobusy 2
Pojazdy ciężarowe i autobusy 16
Pojazdy ciężarowe i autobusy 3