• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Modele old_jawa

OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 61 1
Ciąg dalszy prac nad ST44. Model po pomalowaniu podkładem AK Interactive spray biały 400ml wygląda następująco:

m62 podkład.jpg

Po czym nadszedł czas na malowanie właściwym kolorem. Używam do tego celu aerografu więc wybór padł na farbę Tamiya X-1 (czarny połysk). Manometr w kompresorze mam ustawiony na 1.5 bara, podczas malowania ciśnienie spada do 1 bara. Farba rozcieńczona w proporcji 1:1 w stosunku do rozpuszczalnika Mr Hobby leveling thiner. I to są dla mnie idealne ustawienia na których maluję różne rzeczy. Pomalowany na czarno model wygląda następująco (odbicia światła od lamp wygląda jak "skórka pomarańczy" ale tak nie jest):

20240601_175748_(1).jpg

Pozostało opracować kalki lub zlecić opracowanie (zobaczymy który wariant będzie finalnie). Malowania na czarno jednak nie koniec, zostały do zrobienia szybki które mają ramy pomalowane na niebiesko. Myślałem, że finalnie pociągnie się to z pędzla ale trzeba będzie chyba maskować i aerografem pomalować.

Zapomniałem dodać we wcześniejszym wpisie, po zakończeniu zmywania lakieru i napisów z modelu myjemy go delikatnie gąbką z płynem do mycia naczyń.

OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 61 1
Pomimo, że białe tło nie jest złe do prezentacji modeli postanowiłem trochę uatrakcyjnić jej formę. Wagon od piko w stanie fabrycznym posłużył za model "testujący" nowe warunki do fotografowania. Zdjęcie co prawda w niekorzystnych warunkach bo wieczorem ale myślę, że widać o co chodzi ;)

IMG_20240819_205557.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Tło świetnie się komponuje z dioramą lub odwrotnie :)
Te szyny mają dziwny kolor, czy mnie się wydaje "and it's just a trick of the light"*?
Ja sam jeszcze dochodzę do właściwego koloru, ale ten jest chyba za jasny.... :niepewny:

* światło robi psikusa

OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 61 1
Te szyny mają dziwny kolor, czy mnie się wydaje "and it's just a trick of the light"*?
Ja sam jeszcze dochodzę do właściwego koloru, ale ten jest chyba za jasny.... :niepewny:

* światło robi psikusa
Masz racje, te szyny mają kolor takiej "świeżej" rdzy jaką widziałem na nowych szynach które dopiero zardzewiały od warunków atmosferycznych niż od leżących kilka/wiele lat. Będę musiał pomyśleć o ich przemalowaniu :niepewny:

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.110 29 2
Pomimo, że białe tło nie jest złe do prezentacji modeli postanowiłem trochę uatrakcyjnić jej formę. Wagon od piko w stanie fabrycznym posłużył za model "testujący" nowe warunki do fotografowania. Zdjęcie co prawda w niekorzystnych warunkach bo wieczorem ale myślę, że widać o co chodzi ;)

Zobacz załącznik 1070512
Bardzo fajnie dobrane tło! Nie widać przejścia między planami, co zawsze daje najlepsze efekty. Ja mimo stosowania różnych lamp o przeznaczeniu domowym nie uzyskałem efektu, jak wyniesienie obiektów na zewnętrz. Teraz planuję nabyć jakiś softbox parasolkowy, który mam nadzieję pozwoli uzyskać pożądane efekty.

OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 61 1
Mało czasu na modelarstwo to i postępy niewielkie ale coś tam udało się zrobić. Zdjęcia zrobione na szybko, nie wiem czemu wyszły nieostre :niepewny:

Pierwszy model to fikcja modelarska czyli wagon 120A pociągu ratunkowego. Kolega zażyczył sobie taki do składu to mu zrobiłem ;) Środek nie zmieniony ale myślę, że pomimo tego że prezentuje się całkiem nieźle. Chociaż teraz gdy zrobiłem zdjęcia widzę, że chyba środek się coś nie domalował dobrze :(

bonanza ratunkowa.jpg

Drugi model to SM42 PKP Energetyki także robiona na życzenie kolegi. Zdaję sobie sprawę, że moje modele nie wychodzą tak profesjonalnie jak innych modelarzy ale co zrobić staram się jak mogę :X3: Pomalowana została buda, czołownice, barierki, reflektory. Ostoja na życzenie kolegi pozostała z napisami fabrycznymi. Podczas składania tego modelu (konkretnie podczas wklejania szybek) naszła mnie taka refleksja, że nie zazdroszczę pracy Chińczykom którzy muszą wklejać szybki do pomalowanych już bud i uważać żeby nie kapnąć nigdzie klejem.

sm42 energetyka.jpg

OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 61 1
Super robota, jakich farb użyłeś do SM42.
@kiko_s Maluję aerografem i użyłem farby Mr Hobby C4, bardzo fajnie oddaje kolory PKP Energetyki. Czerwonego niestety nie mam jak sprawdzić ale wydaje mi się, że miałem go w spreju zgodnie z numerem RAL Energetyki.

Inne prace też idą pomału do przodu, udało się położyć kalki na M62 PNUIKAa, jutro będzie malowanie bezbarwnym półpołyskiem a potem składanie w całość. Fotka marnej jakości, muszę coś się podszkolić w fotografowaniu :oops: Kalki wydrukował mi kolega @SP47-001 za co serdecznie dziękuję, mogę śmiało polecić, są na naprawdę cieniutkiej błonie która po położeniu kalki jest praktycznie niewidoczna.

IMG_20241225_151442.jpg

OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 61 1
Dotarłem dzisiaj do tego etapu w którym można nałożyć budę na ostoję i cieszyć się z efektu końcowego. Pierwszy raz pracowałem przy modelu Gagarina co pozwoliło mi nabyć trochę więcej doświadczenia, mistrzem nie jestem ale uważam, że efekt końcowy jest zadowalający. Czarny on jak diabli więc trudno dostrzec szczegóły ale coś chyba widać ;) Aby M62 PNUIKa miał co robić powstają też wagony do niego ale to temat nie na dzisiaj :podstepny:

IMG_20241229_170236.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.665 519 30
Czarny on jak diabli więc trudno dostrzec szczegóły ale coś chyba widać
Ale widać też, że model ma naniesione znaki PKP Cargo: PL-PKPC - dlaczego? Poza tym w numerze są cyfry różnej wielkości, podczas gdy oryginał na zdjęciu wrzuconym wcześniej ma cały numer taką samą czcionką.

OP
OP
O

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.639 61 1
Ale widać też, że model ma naniesione znaki PKP Cargo: PL-PKPC - dlaczego? Poza tym w numerze są cyfry różnej wielkości, podczas gdy oryginał na zdjęciu wrzuconym wcześniej ma cały numer taką samą czcionką.
W odpowiedzi wrzucę tu fotkę którą odnalazł kolega w Internecie i na tym się posiłkowaliśmy - widoczne na nim jest logo PNUIKAa po lewej stronie i oznaczenia PKPC a także różna wielkość cyfr:

586890.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.665 519 30
No fakt, co najmniej dziwne. Pewnie lokomotywa była odkupiona od PKP Cargo i może początkowo jeszcze nie zmieniono oznaczeń? Chociaż malowanie miała już chyba nowe...

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.314 230 2
Zamiast snuć domysły wystarczyło wpisać w google M62-1007. Lokomotywa nigdy nie należała do PKP Cargo, jej pierwszym właścicielem było Deutsche Reichsbahn

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
890 32 1
Pewnie zależy z kiedy jest zdjęcie. Oba zdjęcia są zrobione od różnych kabin: na ilostanie od strony "1" i tam jest coś więcej niż PL-PKPC, a na wycinku jest od strony "2".
Chyba bo maznęli na nówo w okolicach 2018 (01-08).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85