• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Modele lokomotyw TRAXX firmy Bombardier w barwach polskich przewoźników

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Dzisiaj lokomotywa Lotosu miała pierwsze jazdy. Jak na razie o napędzie ACME same dobre wiadomości. Układ napędowy pracuje bardzo cicho, lokomotywa porusza się na niskich napięciach powoli i bez szarpania. Podjazd dla niej nie stanowi żadnych problemów, dwie gumowe nakładki na koła, umieszczone po skosie na skrajnych osiach, uniemożliwiaja poślizg.
Żeby nie było że to ideał, to jak dla mnie to są dwa mankamenty: pierwszy to przeświecanie przez szparę pomiędzy elementem kabiny, a przednią szybą, drugi to bardzo mała ilość miejsca na zamontowanie dekodera dźwiękowego. Dla dekodera jazdy przewidziano miejsce w dolnej części pod silnikiem. Niestety jest ono za małe dla dekodera ESU, który jako jedyny w tej chwili oferuje dźwięk do Traxxa Bombardiera. Głośnik jaki się mieści to max 20mm.
Reasumując jest to lokomotywa godna polecenia; duża dbałość o szczególy, bardzo dobry i cichy napęd.
Poniżej link do krótkiego przejazdu po makiecie w Borówcu, trochę ciemny ale coś widać. Ten szum to wózki wagonów, lokomotywy właściwie prawie nie słychać.
http://www.youtube.com/user/wubeh?gl=PL&hl=pl

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Uff. :p
Czyli żalu do mnie nie masz, że Ci polecałem modele tej firmy? :D

A swoją drogą i Irek Parowozik chyba zadowolony, bo pozbył się towaru. :D

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Żalu nie miałem od samego początku, czyli od momentu kiedy organoleptycznie mogłem ocenić model. Nie ukrywam, że jest w tej chwili najwierniejszą kopią lokomotywy Traxx Bombardier jaką znam. Nie miałem jeszcze do czynienia z nowymi modelami Trixa, które o dziwo dostępne są za naszymi granicami za około 600zł, a u nas zaproponowano mi około 900zł ale pozostawiam to bez komentarza.
Ogólnie ACME poprzez swoją budowę jest trudniejszy do przeprowadzenia konwersji, gdyż jak już pisałem wcześniej większość elementów jest przyklejona. Trzeba włożyć sporo wysiłku by nie uszkodzić modelu i jego elementów.

Wiem jedno, mogę śmiało polecić nowy wyrób ACME, który niedługo trafi na nasz rynek, w postaci lokomotywy EU43 PKP Cargo.

psz

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za recenzję! Nie mogę się wprost doczekać premiery EU43. Mam nadzieję, że pojawi się już na początku przyszłego tygodnia, coby zdążyła dojechać przed świętami z Warszawy do Katowic :D

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Maluję farbami akrylowymi Gunze (Hobby Color), do Cargulca używałem:
szary nr 307,
sielony nr 26 z domieszką ciemniejszej zieleni juz nie pamiętam który to był numer i jakie proporcje,
biały nr 11,
czerwony nr 13,
Potem na całość lakier bezbarwny połysk Model Master, po położeniu kalkomanii Model Master satyna lub mat jak kto woli. Ja przeważnie używam matu wtedy można spokojnie brac model do ręki i nie widac odcisków paluchów.

Załączniki

• 115,1 KB Wyświetleń: 776
OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Do Traxxów kolor był dorabiany z farb Gunze nr 11, 308 i 316. Jest mi trudno określić jakie były prporcje bo było to dorabiane metodą prób i błędów. Jest farba Gunze 338, która mogła by być ale wydaje sie mi trochę za ciemna.
Co do kalkomanii bo było wiele pytań; jest ona zrobiona na drukarce laserowej, nie ukrywam że zrobienie rysunków oznaczeń zajęło mi wiele czasu, może po nowym roku poskładam poszczególne oznaczenia Traxxów na pojedyńcze arkusze. Wtedy będzie można ją kupić, sądzę że do 20zł z przesyłką się zmieszczę, jeśli będą chętni prosze dać znać na PW.

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Dzisiaj zdjęcie Traxxa Lotosu, przerobionego z lokomotywy Roco, też moim zdaniem ładnie wygląda, no i baza jest tańsza niż ACME.
I jeszcze zdjęcie małego stadka Traxxów

Załączniki

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Robię modele na tym, co przyniosą osoby chcące mieć lokomotywy w barwach polskich przewoźników. Po nowym roku wyjadą pierwsze upodonienia na bazie Piko. :|

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Najpierw podziękowania dla kolegów z ŁKMK za miłe przyjęcie i umożliwienie przejazdu składem Przewozów Regionalnych.
Było w święta trochę czasu, by wreszcie pojeździć Traxxami. Tak jak pisałem wcześniej modele ACME spisują się znakomice. Trzeba będzie popracować jeszcze nad Cv-kami by urealnić ruszanie lokomotyw. Jedno co mnie zdziwiło to model Piko z którego zrobiony jest F140DE. Pokonał moją górkę z 9- oma cysternami, co nie wszystkim Pikolcom się udawało.
Poniżej linki do filmików i zdjęcia
http://www.youtube.com/user/wubeh#p/u/4/kGVDpfErM2o
http://www.youtube.com/user/wubeh#p/u/3/LGNMuZRMH4c
http://www.youtube.com/user/wubeh#p/u/2/lC_LVceiuwA
http://www.youtube.com/user/wubeh#p/u/1/rQoCAuZZYwY

Załączniki

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.135 129 19
Przepraszam, że pytam, ale wykonałem już mniej więcej oświetlenie, tylko jakoś tak mi nie wyszło, więc chciałem zobaczyć jakim to swietnym sposobem Panu się udało, bo moim zdaniem wygląda rewelacyjnie. Dobrą rzeczą jest też to, że światło nie mruga, mryga no kolor światła też jest istotny. Jeżeli przeszkodziłem w czymś to jeszcze raz najmocniej przepraszam.

Pozdrawiam!

Cobrix

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
106 1 0
Troche sie zgubilem poniewaz piszesz i o Piko i o ACME.
Modele z dzwiekiem to ktore? Czy w obydwu jest miejsce na montaz glosnika i dekodera?
Jaki dekoder dzwieku? Sa oryginalne dzwieki do Traxxxa czy jakies inne przypasowane?

OP
OP
DarekW

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Dźwięk jest we wszystkich lokomotywach.
Jesli chodzi o Traxxa F140 DE (diesel Piko) to głośnik fi 20mm zamontowany bez pudła rezonansowego pod kratką wlotu powietrza od wentylatora na dachu. Dekoder ESU - 52434 Bombardier Diesel Basis-Sound mit belgischen Zusatzsounds.

W Traxxach PR, Lotosu, PMT dekoder ESU - 52483 Bombardier Traxx (auch BR 146)
W ACME udało się zmieścić głośnik fi 20mm z pudłem rezonansowym nad wałkiem przenoszącym napęd z silnika do wózka.

Z Rocowskim PTM jest gorzej jeśli chodzi o miejsce, zmieścił mi się głośnik fi 20 mm bez pudła doklejony brzegiem do górnej części wózka, taśmą dwustronną - membraną w dół. Działa tylko trochę ciszej niż z pudłem.

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Wiem, widziałem
Mi raczej chodzi o to, aby ewentualnie wysłać mój egzemplarz fikcyjnego EP12 do przemalowania w barwy Przewozów regionalnych, stąd moje pytanie jaka jest cena przemalowania???