• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Modele ffox

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.192 450 99
Super wyszło. W sumie modele MTB SU46 są tak sobie oznaczone fabrycznie więc stanowią świetną motywację by wziąć taki na warsztat i przemalować. Malowałeś aerografem czy z puszki (np. Tamyia)?

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.856 15 0
I dobrze Ci się nim malowało? Ja raz kupiłem ale żółty bo brakło samochodowego Motip-Dupli (ten sam producent, to byłem przekonany, że będzie ok) i beznadziejnie krył. Fakt faktem, że żółty kolor jest specyficzny ale zraziłem się po tym do tej serii.
Tak jak napisałeś, żółty jest specyficzny i "trudny w obsłudze", ale ta seria lakierów akurat kryje moim zdaniem najlepiej z ogólnodostępnych.
Miałem delikatne problemy z kryciem, ale nie wyszło źle.

Przemekk

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
436 0 0
Może ta informacja komuś się przyda, więc trochę w temacie żółtego. To jest najgorzej kryjący kolor z dostępnych (to jest opinia wielu modelarzy, choć niekoniecznie kolejowych). Szczególnie ciężko jest w układzie czarny podkład, żółta powłoka. Dodatkowo ciężko uzyskać ładny żółty. Zwykle jest przygaszony i nijaki. Wiele osób (w tym ja) stosuje obejście tego problemu w postaci międzywarstwy bladego różu (czarny podkład, różowa warstwa, żółta warstwa). Co prawda na wagonach tego nie próbowałem, ale zachęcam do eksperymentów na kawałku plastiku.

SU46 jak zawsze piękna, podejrzewam, że bez szablonów się nie obyło, a wiem ile to pracy (y)

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.331 301 15
Osobiście pod żółty stosuję biały podkład. A trochę żółtych sprzętów pomalowałem. Generalnie pod każdy kolor daję biały podkład. Wtedy nie mam żadnych problemów z kolorami. Pod czarny kolor daję czarny podkład (podwozia, ramy itp.). Nie wiem czemu taki problem się pojawił.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.813 62 1
Ciężko uzyskać ładny żółty. Zwykle jest przygaszony i nijaki. Wiele osób (w tym ja) stosuje obejście tego problemu w postaci międzywarstwy bladego różu (czarny podkład, różowa warstwa, żółta warstwa) (...)
No właśnie, mi po pomalowaniu wyszedł taki żółtawo-wpadający w zieleń.

Osobiście pod żółty stosuję biały podkład. A trochę żółtych sprzętów pomalowałem. Generalnie pod każdy kolor daję biały podkład. Wtedy nie mam żadnych problemów z kolorami. Pod czarny kolor daję czarny podkład (podwozia, ramy itp.). Nie wiem czemu taki problem się pojawił.
Ja używam szarego i jeszcze nie miałem problemów oprócz tego nieszczęsnego żółtego w spreju (chociaż Motip-Dupli samochodowy ładnie wyszedł). O białym podkładzie pod żółty słyszałem ale jeszcze nie próbowałem. Natomiast podobno do aerografu malując farbą Hataka z serii pomarańczowej nawet bez białego podkładu ładnie wychodzi - ale sprawdzę to niebawem bo kupiłem aero i jeszcze nim nie malowałem.

A modele robią wrażenie (y).

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.856 15 0
Trochę odświeżę wątek, bo już się zakurzył.
Powoli zbliżam się do końca projektu Bobiny, lokomotywy serii 140.
Po zakupnie odlewów wraz z kolegą @Gor717, mój odlew przeleżał kilka lat bo ciągle nie wiedziałem za jakie malowanie się wziąć, aż w końcu jakiś czas temu zdecydowałem się na CTL Logistics.

Póki co wyszło jak wyszło, na pewno jest już z górki.
Sam odlew ma bardzo wiele do życzenia, ratuje go milion elementów fototrawionych, a i tak niektórych niedoskonałości nic nie ukryje.
P1050943 3.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.588 514 29
Oj to nowa technologia jest, napęd lewitacyjny, oj Artur nie widzisz tego zawirowania powietrza pod budą lokomotywy, to jonizacja atomów powietrza, ech ta młodzież.

I szybów z przodu nie ma.;)

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.856 15 0
..i ogólnie to chyba cos z oknami nie tak. Pewnie tak wrocławianie maja bo Robo tez cos podobno nabroił;)
Dzieciaki okna powybijały, szklarz się opiernicza.
A tak naprawdę to zostały jeszcze do zrobienia:
- okna czołowe
- okna w drzwiach
- poręcze i stopnie dla manewrowego
- poręcze podszybia
- kilka pierdół na dachu
- trąbki (tutaj niestety kicha, bo muszą być długie trąbki)
- gwizdki
- kabiny
- dopasować podwozie oraz oświetlenie

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85