• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model wagonu krytego typu 401K / serii Gags-t

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Użycie komory próżniowej powoduje odessanie z żywicy pęcherzyków powietrza natomiast nie wpływa znacząco na idealne odbicie z formy kształtów wagonu np. desek, drzwi, okien itp.- tu potrzeba żywicy dobrej jakości. Podejrzewam, że i TOLOLOKO nie ma komory próżniowej a powstałe na burtach otworki po pęcherzach powietrznych szpachluje. Wagon rzeczywiście nie jest idealny ale niezwykle popularny jeśli chodzi o występowanie na polskich torach.

Załączniki

E

e-lektryk

Gość
Gdyby Tolo nie miał komory to jego budy niczym by nie ustępowały tym od ,,alternatywy EU07,, tak szumnie zapowiadanej i tak totalnie upadłej :D :D :D

Dvimp , ja tam nie wiem czy żywica do du..., czy model farbą zalany... na moje oko to on wygląda jak stopiony plastik :D
Nie mniej jednak doświadczenie jakieś już masz, więc następny model będzie o niebo lepszy.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.772 30 2
Żywica jest OK, te wieszaki w wózkach mają w rzeczywistości chyba 0,2 mm grubości a odlane są dobrze. W ogóle wózki są rewelacyjne więc myślę że Dimvip pokaże jeszcze świetne modele. Zapowiada się dobrze. Jak trudno jest zrobic coś dobrego w tej skali wie każdy kto coś zrobił.

OP
OP
dmvip

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.498 18 1
No to należy się chyba parę słów wyjaśnienia :):):)

Odnośnie żywicy, model odlany jest żywicą AXSON F32.

Co do wyglądu "jak stopiony plastyk" to wina farby, buda była wielokrotnie malowana ok 5 może 6 razy, po dodawaniu elementów takich jak drzwi, uchwyty itp. Mój błąd gdyż powinienem przygotować cały model i pomalować go raz a porządnie. Nie mniej jednak model przeleżał sporo czasu w szafie i postanowiłem ukończyć to co zacząłem.

Formy miały być wykonane na nowo, wycinane właśnie albo laserem, albo zrobione na frezarce.Co do wózków to w tym wagonie wykorzystane są z innego modelu, tak więc nie są moim projektem.

Brakuje jeszcze układu hamulcowego. Model wygląda jak wygląda, było to moje pierwsze "spotkanie" z żywicą wykonywaniem form itd. Mam nie mniej jednak nadzieję że kolejny będzie o wiele lepszy.

Biorąc pod uwagę iż wagon jest dość popularny, ale mało spotykany na makietach uważam że model nie jest najgorszy :):) No oczywiście nie mozna go porównywać do modeli TOLA albo modeli wykonywanych z trawionek.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.772 30 2
dmvip napisał(a):
Co do wózków to w tym wagonie wykorzystane są z innego modelu, tak więc nie są moim projektem.
miałem na myśli te odlane z żywicy na podstawie modelu wyciętego laserowo, bo mi sie podobają, to chyba twoje? A nie te zamontowane w wagonie.

OP
OP
dmvip

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.498 18 1
Oto parę fotek z ukończonego Gags-a, buda usadowiona jest troszkę wyżej po to aby wagon mógł pokonywać ostre łuki. Jedyna rzecz jaka pozostała to polakierować wagon matowym lakierem :):):)

Załączniki