• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Model PIKO serii SU46 - polskie światła (E-1)

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
411 44 8
Wziąłem myszke podłaczylem pod starą centralke. Wywaliło no master. Dziekuje. Co za jakiś paskudny pech. Aktualizowałem te myszke no i ze starą już nie działa. A na DR5000 jak był Err2 tak jest i nie zmienia CV

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.585 53 1
Tak jest, dlatego na teraz najlepsza wersja oprogramowania na multiMaus to soft 1.05.
Obsługuje ona bez cudowania wszystkie opcje, a wyższa wersja oprogramowania już starszych nie do końca.
Poniżej rozwiń i przeczytaj sobie:
Tu masz o programie Roco Maintenance:

Ale ja bym zostawił wersję 1.05 w MultiMausie. Ma wszystkie potrzebne funkcje. Ja takiej używam.
Wyższa wersja oprogramowania wyklucza użycie MultiMausa ze starszym wzmacniaczem Roco 10764.
Współpracuje tylko z centralką z21.
Dlatego, że MultiMaus w wersji SW 1.05 użyty ze starszym wzmacniaczem Roco 10764 jest centralką.
Po aktualizacji MultiMaus'a do wyższych wersji SW i użyciu z z21, to MultiMaus przestaje być centralką
i staje się tylko manipulatorem, a rolę centralki pełni już centralka z21.
Wersja SW 1.05 MultiMaus'a współpracuje i ze starszym wzmacniaczem Roco 10764 i z z21.
Nigdy nie wiadomo, czy kiedyś, gdzieś nie zajdzie potrzeba podpięcia MultiMaus'a do starszego wzmacniacza.
Myszka z softem 2.00 jak najbardziej współpracuje z 10764, tylko nie można jej podłączać do gniazda master. Jeżeli ktoś ma więcej myszek niż jedną to jedną trzeba zostawić na sofcie 1.05 (właśnie tą w gnieździe master), pozostałe mogą być na 2.00. I wszystko nadal działa, u mnie tak właśnie to pracuje.

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.024 64 10
No właśnie. Zainstalowałem Railboxa w telefonie i tu samo klops DR5000 nie chce zmieniać duzych Cvek...po prostu wszędzie wywala błąd.
To już nie wiem jak i co masz podłączone i czego używasz do programowania.
Ja podłączałem tor do programowania do odpowiedniego wyjścia, multimaus tam gdzie powinien, bez żadnych app czy telefonu i mogę programować.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.970 629 30
multimaus z aktualizacją 2.0 nie działa z czarną centralą, tzn. starą 10764
Ja mam multimausy z najnowszą wersją (28 klawiszy funkcyjnych) i jak najbardziej działa ze starym wzmacniaczem.

Edycja: Mam jednak wersję 1.05, ale w ostatniej wersji, obsługującej 28 funkcji.

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.024 64 10
Ja mam multimausy z najnowszą wersją (28 klawiszy funkcyjnych) i jak najbardziej działa ze starym wzmacniaczem.
Ja tak nie napisałem Panie Andrzeju.
"multimaus z aktualizacją 2.0 nie działa z czarną centralą, tzn. starą 10764"

Ja napisałem: Z tego co się orientuję to multimaus z aktualizacją 2.0 nie działa z czarną centralą, tzn. starą 10764

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.970 629 30
Sorry za małe zamieszanie. Mam faktycznie 1.05. Pytanie, czy wersję 2.0 należy nazywać kolejną aktualizacją, czy raczej nową wersją programu, dostosowaną do z/Z21.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
411 44 8
To już nie wiem jak i co masz podłączone i czego używasz do programowania.
Ja podłączałem tor do programowania do odpowiedniego wyjścia, multimaus tam gdzie powinien, bez żadnych app czy telefonu i mogę programować.
Mam odizolowany tor do programowania. Mysz normalną na kablu i wifi. Wszystko było okej aż pewnego dnia przy konfiguracji CV wywaliło Err a że zmieniało CVki nie przejmowałem się do dziś. Ewidetnie centrala ma problemy z nowymi dekoderami Piko. Sprawdzałem też czy mam dobrze ustawione programowanie wszystko jest okej jest jakiś problem w centrali co wykazuje aplikacja Railbox która przy modyfikacji CVki wydaje komunikta i nie zmienia CVki podobnie jak multimaus. Szlag mnie trafia. Teraz są targi i wszyscy zajęci. A wyprawa do sklepu 30 km obecnie odpada..Chyba że jest jeszcze jakiś pomysł?
Sztuczna inteligencja podpowiada iz należy odblokować oprogramowanie w centrali DR5000 by wysokie CVki zmieniać. Oprogramowanie regested.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.585 53 1
Pytanie, czy wersję 2.0 należy nazywać kolejną aktualizacją, czy raczej nową wersją programu, dostosowaną do z/Z21.
Jak to nazwać, to już jest rzecz wtórna. Pewnie to taka modna dziś hybryda.:)
Ja na razie na pewno nie zaktualizuję do wersji softu 2.0 (i nie wiadomo czy w ogóle kiedyś...).

A co do sprawy KacperWKK.
Wszystko było okej aż pewnego dnia przy konfiguracji CV wywaliło Err a że zmieniało CVki nie przejmowałem się do dziś.
Nie rozumiem. "Wywaliło Err a że zmieniało CVki nie przejmowałem się".
Czyli zmieniało CV w dekoderze mimo komunikatu że jest błąd "Error"?
Ewidetnie centrala ma problemy z nowymi dekoderami Piko.
Tylko na dekoderach Piko się tak dzieje?
Czy dekodery np. ESU, ZIMO, czy inne można programować bez problemów?

A masz może jeszcze jakiś inny sprzęt prócz DR5000, żeby sprawdzić programowanie?
Na przykład starszy booster Roco 10764, do którego podłączysz w gniazdo MASTER MultiMaus'a
(koniecznie z softem 1.05, bo programuje on wszystkie wysokie CV)

Ostatnio edytowane:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.024 64 10
Sprawdziłem moje multimausy z softem 1.05 i 2.0 na centralkach z21, Digikeijs DR5000 i Yamorc YD7010 i nie ma żadnego problemu z programowaniem.
Stara centralka (mała czarna) Roco 10764 i multimaus z softem 1.05 też programuje bez problemu.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.585 53 1
Sprawdziłem moje multimausy z softem 1.05 i 2.0 na centralkach z21, Digikeijs DR5000 i Yamorc YD7010 i nie ma żadnego problemu z programowaniem.
Stara centralka (mała czarna) Roco 10764 i multimaus z softem 1.05 też programuje bez problemu.
No i tak właśnie powinno być.
Nie wiem w czym tkwi problem u kol. KacperWKK.:niepewny:
Ja mam tylko 1 fabrycznie montowany dekoder dźwiękowy Piko XP 4.1S właśnie w SU46-009 i Roco 10764 z MultiMausem soft 1.05 też programuje go normalnie.
Trzeba pamiętać, że np. w SU46-009 fabrycznie były montowane różne dekodery. PSD 4.1S i PSD 5.1S.
Kiedy i w których konkretnych modelach jaki był dekoder, to trudno wyczuć. Trzeba u siebie sprawdzić.
Ja kupując sądziłem, że kupuję lokomotywę z dekoderem 5.1, a okazało się, że dostałem z 4.1.:(

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
411 44 8
Jak to nazwać, to już jest rzecz wtórna. Pewnie to taka modna dziś hybryda.:)
Ja na razie na pewno nie zaktualizuję do wersji softu 2.0 (i nie wiadomo czy w ogóle kiedyś...).

A co do sprawy KacperWKK.

Nie rozumiem. "Wywaliło Err a że zmieniało CVki nie przejmowałem się".
Czyli zmieniało CV w dekoderze mimo komunikatu że jest błąd "Error"?

Tylko na dekoderach Piko się tak dzieje?
Czy dekodery np. ESU, ZIMO, czy inne można programować bez problemów?

A masz może jeszcze jakiś inny sprzęt prócz DR5000, żeby sprawdzić programowanie?
Na przykład starszy booster Roco 10764, do którego podłączysz w gniazdo MASTER MultiMaus'a
(koniecznie z softem 1.05, bo programuje on wszystkie wysokie CV)
Z dekoderami innymi nie mam problemów gdyż moi partnerzy biznesowi zawsze dostarczają mi produkty które spełniają moje oczekiwania i nie muszę nic dłubać prócz zmiany adresu. Co do Piko srogo się zawiodłem na SU46 no i jestem zaskoczony gdyż poprzednie dwie Lokomotywy EP09 z fabrycznymi dekoderami nie sprawiły mi problemu. Aktualizowałem myszkę do softu 2.0 i nie łączy mi się ze starą centralką. Tak jak pisałem AI doradza mi zmiany ustawień centrali DR5000 tak by można było programować wysokie CV i należy to zrobić przez komputer. Pytanie czy jest opcja by to obejść jakąś komendą. No i w zasadzie podejrzewam iż to jest problem czemu podany przez kolegów algorytm CVek nie chce mi się zapisać na dekoderze. W końcu schowam SU46 do pudełka i pojade do znajomego i u niego spróbuje przeprogramować.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.024 64 10
Z dekoderami innymi nie mam problemów gdyż moi partnerzy biznesowi zawsze dostarczają mi produkty które spełniają moje oczekiwania i nie muszę nic dłubać prócz zmiany adresu.
Pewnie koledzy programują dekodery na programatorach, co ułatwia całą procedurę.

Co do Piko srogo się zawiodłem na SU46
Model lokomotywy nie ma nic do tego.

Aktualizowałem myszkę do softu 2.0 i nie łączy mi się ze starą centralką.
Zgadza się, zawsze możesz poprzednią wersję softu 1.05 przywrócić.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.024 64 10
Tak jak pisałem AI doradza mi zmiany ustawień centrali DR5000 tak by można było programować wysokie CV i należy to zrobić przez komputer.
Ten Al... no nie wiem. Jakie ustawienia centrali proponuje zmienić?
Odpaliłem program dla DR5000 i z ciekawości dla z21 Maintenance w komputerze i również bez problemu mogę wszystko zmieniać.

Zawsze możesz wysłać dekoder do mnie, damy do programatora i będzie git.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 6
DCC 7
DCC 7
DCC 8
M
DCC 7