• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model kamienicy z 1893 roku

Ja Murarz

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Witam serdecznie wszystkich modelarzy! To mój pierwszy post na tym forum.

Chciałbym pokazać Państwu model kamienicy z 1893 roku.
Ściany wykonałem z klocków LEGO pomalowanych farbą, stropy między piętrami są wycięte z kartonu, okna zrobiłem moją drukarką 3D z nałożonymi zdobieniami za pomocą plasteliny technicznej, dach jest dwuwarstwowy - z kartonu i przymocowanej do niego czarnej kartki papieru, imitującej papę.
Kamienica ma prawie 90 cm długości i 50 cm wysokości.

Z ogromną przyjemnością poczytam Wasze komentarze, a szczególnie jakieś porady doświadczonych modelarzy! Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi! :)

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.467 68 5
Witaj,
kamienica prezentuje się nieźle, m.in. dlatego, że przypomina kamienicę. :)
Nie traktuj jednak tego, jako produkt skończony, bo jeśli przy niej jeszcze trochę popracujesz, to może wyjść naprawdę ciekawy model.
Przede wszystkim, ten dach.... trzeba tę "papę" jakoś ogarnąć, dać jakieś gzymsy itd. Powyrównywać tu i ówdzie...
w oknach "szyby" i imitację wnętrz (choćby wydrukowane i podklejone), na parterze można zrobić sklep....
te mury trochę przeskalować, by cegła była cegłą w skali....

Trochę pracy, ale można z tego zrobić fajną dioramę z kamienicą.

Kibicuję.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.548 0 0
To dobrze, że próbujesz. Ale może warto tymczasowo obniżyć poziom trudności, wykonać prostszy model i zrobić to perfekcyjnie?

Kilku producentów ma w ofercie plastikowe modele kamienic w skali H0. Spróbuj skleić taki model dokładnie dopasowując elementy, szpachlując i szlifując gdzie wymagane. Jeżeli podczas budowy uznasz, że to zbyt proste, to możesz dodać pewne detale od siebie, pomalować elewację, itd.

Z chęcią obejrzymy w tym wątku zdjęcia wykonanego w ten sposób gotowego modelu.

OP
OP
Ja Murarz

Ja Murarz

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Witaj,
kamienica prezentuje się nieźle, m.in. dlatego, że przypomina kamienicę. :)
Nie traktuj jednak tego, jako produkt skończony, bo jeśli przy niej jeszcze trochę popracujesz, to może wyjść naprawdę ciekawy model.
Przede wszystkim, ten dach.... trzeba tę "papę" jakoś ogarnąć, dać jakieś gzymsy itd. Powyrównywać tu i ówdzie...
w oknach "szyby" i imitację wnętrz (choćby wydrukowane i podklejone), na parterze można zrobić sklep....
te mury trochę przeskalować, by cegła była cegłą w skali....

Trochę pracy, ale można z tego zrobić fajną dioramę z kamienicą.

Kibicuję.
Właśnie! Jak już poruszył Pan temat dachu, co może lepiej imitować papę? Przyda mi się również rada co w przypadku kamienic krytych dachówkami? Z czego najlepiej odwzorować taki dach? Pozdrawiam!

OP
OP
Ja Murarz

Ja Murarz

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
To dobrze, że próbujesz. Ale może warto tymczasowo obniżyć poziom trudności, wykonać prostszy model i zrobić to perfekcyjnie?

Kilku producentów ma w ofercie plastikowe modele kamienic w skali H0. Spróbuj skleić taki model dokładnie dopasowując elementy, szpachlując i szlifując gdzie wymagane. Jeżeli podczas budowy uznasz, że to zbyt proste, to możesz dodać pewne detale od siebie, pomalować elewację, itd.

Z chęcią obejrzymy w tym wątku zdjęcia wykonanego w ten sposób gotowego modelu.
Jednak wolę jak jest duże wyzwanie w kwestii modelarstwa :) Czy może mi Pan podsunąć jakieś rady odnośnie robienia drobnych zdobień? Pragnę zauważyć że moja drukarka 3D nie jest w stanie drukować tak drobniutkich elementów a też plastelina techniczna nie odwzoruje ich tak idealnie. Wiadomo że każda kamienica "w realu" jest że tak powiem indywidualna. Każda ma osobne, różne ozdoby. Jak to uzyskać?

OP
OP
Ja Murarz

Ja Murarz

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Zatem proponuję podpatrywać najlepszych i uczyć się na ich przykładzie. Sądząc po wielkości klocków-kominów, najbliżej koledze do skali 0.
W dziale "0" jest kilka prac będących wyzwaniami nawet dla bardzo doświadczonych modelarzy.

Powodzenia.
Czy mogę prosić o podesłanie mi jakiś linków do wartościowych kanałów modelarskich które zajmują się odtwarzaniem budynków, kamienic? Czy ogólnie podać jakieś źródło informacji typu strona itp. Będę wdzięczny!

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
381 1 0
Tak wiekowe kamienice nie miały płaskich dachów. Ta wygląda jak zabezpieczona plandekami po huraganie lub pożarze strychu. Płaskie dachy z papą to co najmniej jakieś 60 lat później.
Dachówki - można kupić gotowe arkusze tektury / plastiku z najróżniejszymi typami dachówek. Nie ma sensu tworzyć tego samemu.
Kominy - na pewno zbyt małe i chaotycznie rozmieszczone. Jest coś takiego jak przewody i piony / ciągi kominowe / wentylacyjne. W czasie budowy tej kamienicy stosowano jeszcze wspólne przewody wentylacyjne jak i kominowe / dymowe dla kilku kondygnacji, obecnie by to już nie przeszło i większe remonty to m. in. rozbudowa pionów o kolejne przewody jak i budowa nowych. W tak dużej kamienicy standard z XIX w to piony z przynajmniej 3-4 przewodami więc na 200% kominy nie są kwadratowe w przekroju. Rzuć okiem choćby na mapach Google na stare kamienice jakiegoś większego miasta - widać tam kominy. Budynków starych jak i po remontach.
Np. tu: https://msip.krakow.pl/ -> przycisk "galeria map bazowych" -> https://msip.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_plan.json - są tu fotki lotnicze w dobrej rozdzielczości.
Pomysł ciekawy, odwagi masz mnóstwo, działaj dalej - i pokazuj efekty.
I nie przejmuj się marudami bo takich nas wszelkich forach nie brakuje, słuchaj rzeczowych uwag.
A co to jest plastelina techniczna ?

OP
OP
Ja Murarz

Ja Murarz

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Dziękuję za fajny komentarz! Co do dachu to się jednak nie zgodzę :D. Są zdjęcia lotnicze z Warszawy przykładowo, gdzie większość kamienic ma dachy kryte papą, o małym nachyleniu. W sprawie kominów napiszę tak: Widziałem zdjęcie dachu tej kamienicy na stronie fotopolska, i tam był praktycznie identyczny układ kominów, starałem się to tak odwzorować, jak tylko potrafiłem. Być może tak jak piszesz - były jakieś rozbudowy / przebudowy kominów. Jeszcze raz bardzo dziękuję :) Plastelina techniczna to taka "miękka masa" która bardzo fajnie przylega do plastiku i innych twardych powierzchni. Fajnie nadaje się do mocowania lekkich elementów.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.548 0 0
Czy mogę prosić o podesłanie mi jakiś linków do wartościowych kanałów modelarskich które zajmują się odtwarzaniem budynków, kamienic? Czy ogólnie podać jakieś źródło informacji typu strona itp. Będę wdzięczny!
Wiele informacji można znaleźć na tym forum. Proponuję rozpocząć poszukiwania od wątków z makietą parowozowni "Niekłańsk" (skala 0) oraz makietą stacji Wysoka Gorzowska (dla odmiany skala H0). Gdy kolega opatrzy się z gotowymi pracami, to warto skupić się na wykorzystywanych materiałach, a później zacząć podpatrywać i naśladować konkretne techniki.

Z kanałów YouTube związanych w pewien sposób z budową budynków polecam trzy w kolejności jak poniżej:
- Boomer Diorama | River Road, szczególnie serię poświęconą modelowi jadłodajni, zainspirowaną obrazem "Nocne marki" Edwarda Hoppera,
- Boulder Creek Railroad,
- Jason Jensen Trains.

Inspirację może kolega czerpać również z prac wystawianych na festiwalach modelarskich. Polecam przejrzeć prace np. z Bytomia, Babaryby oraz innych.

Kończąc, na rynku jest obecnie również literatura poświęcona budowie dioram. Osobiście polecam dwie pozycje - "Diorama" Marcela Ackle oraz "Extreme Real Buildings" Emmanuela Nouailliera. Autorzy wykorzystują zupełnie inne techniki, przed zakupem warto więc zorientować się prace którego z nich bardziej do kolegi przemawiają.