• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

G 1:22.5 Mocowanie szyn do podkładów

Reakcje
69 2 0
Mam same szyny w skali 1:22.5 i chciałem je jakoś w miarę wiernie przymocować do drewnianych podkładów w celu stworzenia torowiska, podkłady są z drewnianych listew ale nigdzie nie znalazłem (możliwe, że źle szukałem) zestawów mocujących.
Czy mógłbym prosić o jakieś nakierowanie - czego tak naprawdę musiałbym szukać ?

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.580 513 29
Z całym szacunkiem to jest wielkie gówno, taki badziew z H0 tylko powiększony, w tej wielkości można odtworzyć oryginalne mocowania.

Merten

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
To chyba najlepiej byłoby wydrukować mocowania szyn w 3D, a potem powielać jako odlewy z żywicy.
Tu na przykład zrobione w 1:35 do szyn z modelu "Trumpeterea" mocowania z czasu kolei pruskich (z planów z 1909 roku).
Czarne to wydruk i te jaśniejsze, to już odlew. Podkładka z odlanymi od razu dwiema śrubami i pojedyncze śruby do uzupełnienia oddzielnie.

on Flickr

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
To co kolega @Merten pokazał, to mocowanie szyn pruskich typu 6 i 8. Na zdjęciu taki tor. Widać też wiszący styk szyn zabudowany łubkami zetowymi. Rozdzielczość mała. Lepszego zdjęcia nie znalazłem.
s6.jpg

i jeszcze podkładka
podkładka 6.jpg

Ostatnio edytowane:

Merten

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy można prosić o źródło tych planów?
Wzięte z planów zwrotnicy z archiwum Zander-Heba. Szczęśliwie szyny Trumpetera pasują rozmiarem stopki.
To co wkleił kolega Ministerek, to chyba wersja "de-lux" takich mocowań (albo po prostu wersja późniejsza), bo na planach które widziałem szyny od środka były "łapane" tylko brzegiem łba śruby bez tej podkładki.

Żeby nie było: moja wiedza o mocowaniach szyn kończy się właściwie na wspomnianych planach i na tym co widziałem tu na forum we wspomnianym wątku "szyneczki".

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
Typ szyny 6 posiadał 5 wersji mocowań. Ten na rysunku pewnie jest najstarszy. Podkładka jest płaska i wymagało to ukosowania podkładu. Moje zdjęcie przedstawia podkładkę z pochyleniem i specjalną płaską łapką pod wkręt od środka toru.

Merten

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No tak. Sprawdziłem datę i rzeczywiście plan pochodzi z 1901, a nie 1909 roku jak pisałem.
Inna sprawa, że część śrub rozrysowanych tam (te na zwrotnicy) były już rysowane z podkładką od środka torowiska toru.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.543 556 30
Zgadza się, ale tu akurat nie chodzi o pomiary od osi toru, czy o samą oś toru, tylko o element przytwierdzenia szyny, znajdujący się między szynami, a nie na zewnątrz, czyli "od środka toru". Określenie "środek" jest tu użyte w znaczeniu "między szynami", a nie jako geometryczna linia, stanowiąca oś symetrii toru. Tak więc uważam, że nie popełniłem błędu. A moja uwaga dotyczyła użycia pojęcia "torowisko" zamiast "tor":
były już rysowane z podkładką od środka torowiska toru.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:22.5 (II) 2