• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Marklin 29220

rafik__82

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Co sądzicie o zestawie Marklin 29220 który ostatnio pojawił się w Aldi.
Jest niby sterowany cyfrowo-tzn. można nim obsługiwać do 4 lokomotyw.
Nadaje się na początek?Nie jest drogi bo za 400zł

OP
OP
R

rafik__82

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szukam odpowiedniej alternatywy dla siebie Roco jest bardzo kuszące bo je zachwalacie ale w porównaniu do Piko ma mniejsze torowisko(szczegół) a teraz znalazłem tego Marklina z bardzo dużym torowiskiem no i możliwością sterowania w przyszłości kilkoma składami ale z racji że jestem zielony w tym temacie to wolę trzy razy spytać niż żałować. Zdaję sobie sprawę że jest mniejszy wybór ale oferta i tak jest kusząca-tak duże torowisko+sterowanie w zasadzie analogowo cyfrowe. Sam nie wiem doradźcie

D

Docteur

Gość
Kupno Märklina w Polsce to w zasadzie jest brnięcie w ślepą uliczkę. System trójszynowy z racji swojej odmienności konstrukcyjnej nie jest kompatybilny z systemem dwuszynowym, rozpowszechnionym w naszym kraju. Sterowanie w tym zestawie jest ograniczone funkcjonalnie: tylko 4 lokomotywy i to na z góry ustalonych adresach - brak w nim bowiem możliwości programowania, a oczywiście inne modele lokomotyw Märklina mają fabrycznie ustawione inne adresy. Więc jak zechcesz kupić kolejną lokomotywę, to od razu będziesz musiał zainwestować w bardziej funkcjonalne sterowanie cyfrowe, np. Mobile Station, co z kolei wiąże się z wydatkiem ok. 80 euro. Poza tym mając Märklina nie uruchomisz na posiadanym systemie chociażby fabrycznego modelu SM42 z bardzo prozaicznej przyczyny: nie jest on dostosowany do zasilania z trzeciej szyny i raczej nie liczyłbym na to, że wersja taka powstanie.
Poza tym weź pod uwagę jeszcze jedno: według strony Märklina zestaw o numerze katalogowym 29220 po prostu nie istnieje...

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
To prawda. Märklin ma bardzo kuszące zestawy. Powiem szczerze, że sam się prawie skusiłem na jeden z podwójnych zestawów. W ofercie Roco, czy Piko (bo w sumie nie do końca zrozumiałem o co Ci chodziło) na pewno znajdziesz dla siebie coś ciekawego. może nie będzie to tak rozbudowany jak Märklinowski, ale warto go sobie później rozbudować tak jak się chce.

Pozdrawiam
Olek

mercos1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właśnie parę dni temu kupiłem ten zestaw właśnie w Aldi :D. Zestaw jest bardzo dobry. W pierwsze dni w tych samych miejscach na torach pociąg się zacinał, jednakże dzisiaj nie było już żadnego problemu (nie wiem o co chodzi). Doskonały dla początkujących. Można dokupić różne rozszerzenia. Dla początkujących: POLECAM