• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Manipulator WiFi Roco

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.829 573 30
Przypuszczam, że koledze @Arti2811 chodzi o bibliotekę lokomotyw (nazwy przypisane do adresów). Taką bibliotekę można przekopiować z jednej zwykłej (przewodowej) myszy na drugą. Nie mam i nigdy nie używałem bezprzewodowej MM, ale byłbym zdziwiony, gdyby nie dało się biblioteki przekopiować ze zwykłej MM do MM w wersji przewodowej.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.829 573 30
Bibliotekę sam przenosiłem z jednej czerwonej MM na drugą, więc tego jestem pewien. W instrukcji MM jest to opisane w części 2, rozdział 1. Menu "lokomotywa":

1.5. „NADAWANIE“
1.6. „ODBIERANIE“
Obydwie opcje menu potrzebne są wtedy, gdy bibliotekę lokomotyw jednego urządzenia
multiMAUS chce się przekazać do innego multiMAUS (lub do wielu multiMÄUSE). W tym celu
w multiMAUS będącym nadajnikiem należy nastawić na „NADAWANIE“, inne urządzenie lub
urządzenia multiMAUS nastawić na „ODBIERANIE“. Transmisję inicjuje się przez naciśnięcie
przycisku „ŚWIATŁO / OK“ na urządzeniu multiMAUS będącym nadajnikiem. multiMAUS
odbierający będzie po zakończeniu transmisji w trybie biblioteki, multiMAUS nadający znajdzie
się na poziomie wyjściowym „NADAWANIE“.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.829 573 30
Ja mam tylko stary system Roco ze wzmacniaczem Roco 10764 i myszy były podłączone do wyjść "Master" i "Slave", zgodnie z instrukcją. Dawno to robiłem i nie pamiętam już, czy istotne było, która mysz (nadająca czy odbierająca) była podłączona do "Master", a która do "Slave", czy to nie miało znaczenia - ale możliwości są tylko dwie. ;)

OP
OP
Arti2811
Reakcje
2.617 79 2
Mam białe z21 START z czerwoną mm. Obecnie dokupiłem router jak i bezprzewodową mysz. Chciałbym przekopiować wszystkie informacje z czerwonej na bezprzewodową i niej korzystać. Postaram się pokombinować. Jak mnie się uda wrzucę instruktaż na forum dla innych gdyby mieli podobny problem.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
132 1 0
Cześć.
Sądzę, że nie powinno być najmniejszych problemów z przesłaniem biblioteki z "czerwonej" na "szarą".
Po podłączeniu rutera do centralki z21 oraz skonfigurowaniu wg instrukcji, masz możliwość korzystania z funkcji bezprzewodowego sterowania.
Można teraz sterować "czerwoną" lub "czymś" (telefon, tablet z odpowiednią aplikacją lub "szara" mysz ) po WiFi.
Dołączasz się do centralki z "szarą" myszą zgodnie z instrukcją.
Uważam, że po włączeniu odbierania na "szarej" i nadawania na "czerwonej" powinno zadziałać przekazanie biblioteki.
To tylko moje, nietestowane z braku podzespołów, domysły.
Jeśli się powiedzie, to super!
Pozdrawiam. Szymon.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
984 60 10
Z ciekawości i dysponując dłuższą chwilą czasu sprawdziłem podane wyżej informacje.

Zestaw z centralką Roco 10764, "pełna" mysz we wtyk MASTER "pusta" SLAVE.

W obu myszach Shift+Menu -> Lokomotywa->...

W "pustej" pozycja nr 6 ODBIERANIE, w "pełnej" pozycja nr 5 NADAWANIE.

Tu cenna uwaga, bo za pierwszą próbą nie wszystko się skopiowało, w pierwszej kolejności uruchomić ODBIERANIE, a po chwili NADAWANIE.

Za drugi, opisanym, razem w obu myszkach wszystkie lokomotywy.

Bolesław 102

Bolesław Wielki Znawca Wszystkiego
Reakcje
365 98 10
Masz w linku poniżej nagrany przez jednego z użytkowników forum, filmik z dokładną instrukcją kopiowania do biblioteki z jednego do drugiego multimausa.
Myślę że po obejrzeniu nie będziesz miał problemu podczas kopiowania?;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arti2811
Reakcje
2.617 79 2
Dzięki za film. Niemniej mam jeszcze jedno pytanie. Czy z automatu będzie się kopiować cała zawartość multimausa, bo mam jeszcze zaprogramowane dekodery rozjazdów.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.829 573 30
W instrukcji jest mowa o tylko bibliotece lokomotyw. A na czym polega zaprogramowanie dekoderów zwrotnic? Czy poszczególne dekodery mają jakieś specjalne nazwy? Biblioteka lokomotyw polega na tym, że do adresu dekodera lokomotywy jest przypisana ustawiona przez użytkownika nazwa lokomotywy - czy coś podobnego funkcjonuje również dla dekoderów zwrotnic? W instrukcji jest tylko mowa o możliwości przypisania 10 zwrotnic (dekoderów) przyciskom funkcyjnym - nie wiem, czy to przypisanie też się kopiuje, nie mam zwrotnic z dekoderami i nigdy z tego nie korzystałem.