• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Z 220 - wydruk 3D ( 30x40 )

pho3nix

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Dzień dobry,
Kilka lat temu przygotowałem projekt, podzielony na 4 części, aby zmieścił się na stole roboczym typowych drukarek na rynku ( 20x20 ). Jest dostępny online - można pobrać i samemu wydrukować, gdyby ktoś miał ochotę : https://www.thingiverse.com/thing:2564140
Makieta ma około 30x40cm. Wydrukowałem z PLA + malowanie aerografem + dołożyłem oświetlenie + podsypki + sztuczna woda itp
Tory z zestawu startowego Marklin 81520
IMG_2343.jpeg

IMG_2342.jpeg

IMG_2341.jpeg

OP
OP
P

pho3nix

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Nie do końca rozumiem… na drukarce 30x30 można 2 części po 15cm na raz wydrukować ( ustawić obok siebie ale tutaj jest 40cm dłuższy bok, ewentualnie można w darmowym Microsoft 3D builderze to szybko pociąć - 5m zabawy i darmowe narzędzie ), chyba że chodzi o stworzenie innego projektu w formie koła, tylko że w takim wypadku nie ma na rynku takich torów, ani zestawów startowych od Marklina, bo trzeba gdzieś podłączyć zasilanie - zwykle na torze prostym, w Mini-Club nie ma wtyczek w każdym torze jak w H0 Trix C-gleis niestety ). Generalnie z założenia jest to wersja najbardziej uniwersalna, bo jednak 95% drukarek FDM to 20x20 ( lub jak moja 22x22 ), SLA pomijam, bo te służą znowu do drukowania mniejszych i bardziej szczegółowych przedmiotów ( z żywicy drukowałem peron, pomost i inne małe detale do tej makiety ) :)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł Z 19
Makieta i moduł Z 13
Makieta i moduł Z 55
Makieta i moduł Z 15
Makieta i moduł Z 329