• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta wymiary maksymalne 2,3 x 1,2

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie
Może wyda Wam się to śmieszne, ale kupiłem dziecku pod choinkę kolejkę na baterię firmy Duplo. I tak bawiąc się z dzieckiem przypomniałem sobie jak to kiedyś z matką będąc w NRD kupiliśmy kolejke PIKO :)
Postanowiłem przypomnieć sobie lata młodości, z tym że tym razem chciałbym coś więcej, czyli makietę.
Miejscem maksymalnym jakim dysponuję to 2,3 x 1,2 nawet milimetra więcej (jak uda się coś mniej suuper) i tak to już podciągnąłem do maksimum.
Stąd moja prośba do Was forumowiczów z doświadczeniem, czy byłaby możliwość abyście zaproponowali mi jakiś sensowny układ torów na taki wymiar. Chciałbym aby po tym jeździły z 3 pociągi, jakieś tunele, mosty. Nie wiem czy nie za dużo wymagam nie zna się na tyle, dlatego też proszę o Wasze wsparcie. Zestaw będzie w 100% cyfrowy.
Wy jako doświadczeni, znający wszystkie wymiary prędzej stworzycie na takich wymiarach jak podałem coś sensownego, niż ja bym to zrobił. Chciałbym uniknąć wykolejania składów jak i odległości między torami dobrać dobrze aby potem wstawiać perony itp.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek projekty.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak przeglądałem, większość jest tam jednak o większych parametrach lub bardziej w kwadracie ;(
Próbowałem sam coś też tworzyć w SCARM ale kiepsko mi to wychodzi. Oczywiście cały czas coś klecę, jak wymodzę coś wstawię fotkę może łatwiej wtedy coś będzie zrobić, nie jest tak, że nic nie robię, ale u mnie potrwa to dużo dłużej, dopiero też poznaję ten program, jak już pisałem pod choinkę dziecku kupiłem Duplo i od nie dawna cztam fora, przeglądam jak to się kształtuje cenowo i tak powolutku.
[DOUBLEPOST=1422569755,1422568731][/DOUBLEPOST]Coś gdzieś w sieci wygrzebałem trochę na tym kombinuję ale nie wszystko wiem jak połączyć i czy taki układ ma sens a może coś pozmieniać

Załączniki

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zaqu
Może i na początek porywam się z motyką na księżyc :) ale jak już coś robić to chcę aby to miało potem fajny efekt końcowy. Zdaję sobie sprawę że jest to potężne wyzwanie, zajmie to parę lat, ale czego się nie robi aby stary chłop zaspokoił swoje dziecięce wspomnienie :p

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Proponuję, żeby kolega @jasieknet poczytał uważnie tematy dla początkujących. Jest wtedy szansa, że nie będzie powielał błędów, które już zostały popełnione i nie będzie zadawał pytań, na które już padły dość wyczerpujące odpowiedzi.
Z kolegą @Kris już wielokrotnie o tym pisaliśmy.
Powodzenia:)

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
widzisz przeglądałem Twój temat ale nie spojrzalem jakos na użytkownika :p

no chciałbym coś podobnie ale coś w stylu mojego aby były z dwa okręgi i lokomotywownia :D

mój projekcik zaczerpnięty z internetu pasuje mi, tylko nie wiem jak z tymi dwoma zakończeniami co tam zrobić ?

nie ukrywam że chcialbym go torchę pomniejszyć ale nie tracąc dwóch okręgów i tak kombinuję :p

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
451 8 0
Pomijając "te dwa zakończenia" pomyślałbym jeszcze nad torem na samym dole. Jeśli planujesz peron tak jak to jest teraz to zewnętrzny okręg nie ma peronu. Wieczorem podeślę moją propozycję jak to rozwiązać.

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
może kolega Boruch wstawiłby mi linki z chęcią poczytam, może nie jestem aż tak biegły w forach internetowych jak Ty, staram się przegladać ale zrozum nie zawsze też mam czas tylko na fora internetowe, mam też rodzinę i obowiązki, może jak kiedyś założysz rodzinę to zrozumiesz (oczywiście bez urazy, nie mam zamiaru tu Cię jakoś urazić)

więc jeśli to nie kłopot dla Ciebie wstaw linki lub po prostu wyedytuj mój rysunek i wskaż błędy z chęcią je poprawię aby było poprawnie, dla Ciebie to pestka patrzysz na rysunek i widzisz błędy, ja jak pisałem od miesiąca przypominam sobie zabawę z kolejką, a makiety w życiu nigdy nie robiłem
[DOUBLEPOST=1422628909][/DOUBLEPOST]Marqus

ślicznie dziękuję za wszelką pomoc i oczekuję propozycji :p

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Sorry, ale nie będę odwalał roboty za Ciebie (też bez urazy ;)). Wiesz, obowiązki i rodzina ;).
Też nie zawsze mam czas na fora...itp. itd.
Usiłuję pomóc przez podanie wędki. Nie chcesz, trudno, czekaj na rybkę ;)
Z tego co pamiętam, a pamięć jest zawodna, to dział dla początkujących jest stosunkowo od niedawna, więc i tak szczęśliwcami są tacy jak Ty, bo mają ułatwione zdanie:). I bardzo dobrze zresztą...
Jakby ten dział był wcześniej to najprawdopodobniej uniknąłbym bardzo wielu błędów.
"Biegłość" w forach uzyskuje się korzystając z nich, a nie oczekując na gotowca:p

Pozdrawiam i życzę bardzo, bardzo, bardzo dużo cierpliwości. Będzie Ci potrzebna jeśli chcesz skończyć to co dopiero zamierzasz zacząć.

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie chcę i nie chciałem aby ktoś odwalał za mnie robotę, o czym świadczy mój drugi post, ale skoro tak uważasz trudno się mówi :(
Chcę tylko profesjonalnych wskazówek jak i co można poprawić, ulepszyć w tym co wkleiłem, aby uniknąć błędów, które jak twierdzisz sam popełniłeś przy budowie swojej makiety.
Akurat co do cierpliwości to ją posiadam, a czy zajmie mi to rok, dwa lub dziesięć nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia, ma to być dla mnie czysta przyjemność.
No nic ale nie nasza dyskusja ma być tu tematem, myślę, że znajdą się tacy, którzy chętnie pomogą jak przykładowo Marqus ;) i na takich właśnie użytkowników liczę.
A Tobie dziękuję za pomoc za podanie wędki, przykro mi że z niej nie skorzystałęm widocznie zabrakło mi jeziora ;)
Pozdrawiam Boruch :)

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo ale to bardzo Panowie Wam dziękuję, pozwolicie że popatrzę na te dwa projekty na spokojnie nie ukrywam że oba są bardzo ciekawe :)

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję.

Jutro się odezwę :p

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Plan Marqusa jest dobry tylko ma jeden mały mankament :rolleyes: a mianowicie dla pociągu jadącego po torze zewnętrznym (w prawą stronę) na stacji do dyspozycji
właściwie jest tylko jeden tor, gdyż z innych nie da się zjechać na tor szlakowy do jazdy w prawą stronę.
Ale jeżeli komuś to nie przeszkadza to może tak zostać ;)
Moja sugestia jest taka aby dodać jeszcze dwa rozjazdy łukowe, te które są przy stacji przenieść wyżej
przed rozjazd do lokomotywowni a przy dworcu dodać dodatkowe dwa rozjazdy łukowe tak ułożone aby była możliwość zjazdu z toru środkowego na tor zewnętrzny.
Ewentualnie drugie rozwiązanie z rozjazdem krzyżowym.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31