• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta w szafce RTV

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
427 9 0
Ja mam ruch automatyczny na torcie, tylko w skali TT, podobny do założeń kolegi.
Pociąg rusza po wyświetleniu na semaforze sygnału Sr2 czy Sr3, odjeżdża, stoi w tunelu więc go nie widać i przyjeżdża na stację zwalniając szlak dla drugiego składu, który jedzie w przeciwnym kierunku. Do tego na bocznicy lokomotywa manewrowa jeździ luzem/ z wagonem/wagonami pod rozładunek, tam i z powrotem.
Na wystawie w NCK w Krakowie można było zobaczyć jak to działa.
Pełny analog, oparty na przekaźnikach czasowych i własnego pomysłu sterowniku oraz odcinkach izolowanych, można zastosować moduł ruchu wahadłowego Viessmana.
Na filmiku też widać. Scenariusz bez zatrzymywanie się w tunelu. Zarząd DR epoka 4.
A najważniejsze telewizor jest na ścianie ponad tortem.

OP
OP
A
Reakcje
14 1 0
Co do wysokości mebla to 60 cm jest najbardziej optymalne (oczywiście +/- kilka cm). Przy takiej wysokości telewizor o przekątnej 65" mieści się nad szafką (pomijając fakt, że w chwili obecnej mój TV ma 49" i trwają rozmowy czy TV będzie w domu w ogóle :) ).
Poniżej wstępna koncepcja:

1737625945900.png

Skoro ma być wyeksponowane to może szklany blat? I nie zasłaniać tego z tyłu? Mogło by być wtedy niżej.
PS. W przypadku zrealizowania tego pomysłu proszę mnie później nie linczować jak często trzeba będzie czyścić ten blat ;).
Zastanawiałem się nad tym ale blat musi być jednak użytkowy (sprzęt hi-fi).

60cm to nisko A oglądanie modeli z 2m odbiera przyjemność cieszenia się detalami.
Jeśli szafka jest dopiero w fazie projektu, to zastanów się nad zrobieniem blatu w części nad widoczną połową makiety w postaci tafli szklanej.
Tu z kolei nie mam pomysłu jak połączyć blat z płyty meblowej ze szkłem.
Co do oglądania z 2m to racja ale inną opcją - jak pisałem wyżej - jest schowanie modeli do pudełek. Gabloty nie ma gdzie powiesić

centralka DR5000 + moduły zajętości torów S88 ( odcinki torów muszą być izolowane ) + np. Gbbkolejka lub JMRI
Dodałbym jeszcze moduły ABC do zatrzymywania.
I o ile się nie mylę, to do z21 można podłączyć GenLi-S88.
Wyczytałem na forum, że teraz to jest YaMoRC. Wydaje mi się, że to jest kierunek którego szukam. W wersji analogowej odpuszczam temat.
Może jest ktoś na forum kto mógłby pomóc z zaprojektowaniu takiego systemu na bazie ww. elementów?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Tu z kolei nie mam pomysłu jak połączyć blat z płyty meblowej ze szkłem.
Ja bym to zrobił tak: w meblowym blacie trzeba wyciąć otwór o odpowiednich wymiarach, podobnie jak wycina się otwór pod zlew w blacie kuchennym tyle że starannie,(każdy stolarz Ci to zrobi). Dla estetyki krawędzie tak wyciętego otworu trzeba zaokleinować po czym dorobić
z kątownika aluminiowego ramkę dopasowaną do wycięcia wymiarami ,przykręcić ją wkrętami do płyty blatu a następnie na kątownikach
położyć szybę z oszlifowanymi krawędziami, oczywiście też o odpowiednich wymiarach. Na rysunku poniżej naszkicowałem przekrój.
blat.jpg

Reakcje
234 1 0
A może gięta plexa- lekka, brak klejonej krawędzi szkła na widoku. A z minusów- z czasem się porysuje nawet od wycierania kurzu, cena +- jedna lokomotywa :)

gablotka.jpg
Do mojej nowoprojektowanej gablotki długości 240cm giętą plexę wyceniono na 750zł

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31