• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Makieta w kształcie litery "L"

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Witam po dłuższej przerwie niestety, prace tak sobie idą mało czasu, ale pierwsze elementy już zamówione u stolarza. Watek jednak chce odnowić z innych przyczyn. Ostatnio myślałem nad zielenią. To może nie ten dział ale ma związek z moim powiedzmy "projektem" :)

Co sadzicie o takim drzewku?? jeszcze tylko nie wiem jak je zazielenić. Zrobiłem tez krzaczek i on jest jak widać za zielony ale efekt mi się nie podoba. Może macie jakieś pomysły a na pewno większe doświadczenie niż ja. Czekam na opinie.

Pozdrawiam
Artur

Załączniki

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Witam prace w końcu posuwają się do przodu. mam już4 skrzynki wiszące (segmenty) co ułatwi bardzo prace nad budową. Do końca tygodnia zrobię jeszcze dwie i powiesę (most na nowy rok). Teraz prośba nie mam pomysłu na układ torowiska i muszę mieć dobry plan którego nie zmienię w trakcje 20 razy. Muszą się tu znaleźć dwa kanały rewizyjne i szopa dwu stanowiskowa perony i dworzec z magazynem. Dla zaoszczędzenia miejsca użyje łuków R3 i R4.

Proszę o pomoc i porady.

Załączniki

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
To może najpierw rzeczywiste układy
http://www.semafor.prv.pl/plany.htm
http://wolf.ict.pwr.wroc.pl/covalus/stacje.html
lub coś jeszcze.
Oraz rozwiązanie makiety poprowadzonej wzdłuż ścian
http://www.rbd-breslau.de/

Dalej, co ty właściwie chcesz mieć: szopę i pewnie dworzec osobowy.
Chyba, że zamiast osobowego dasz dworzec towarowy, do którego pasuje taka mała szopa.
Bo wszystko razem się nie zmieści.
I może drugi od prawej segment zamień na skośny, chyba, że szopa będzie po lewej stronie.

Szopę proponuję umieścić w kącie, gdzie i tak będzie wolne miejsce obok łuku.
Spróbuj też rozłożyć tory i zobaczysz co tam zmieścisz -ile torów i peronów.

Wobec nie całkiem sprecyzowanego zagadnienia, można prowadzić wolną dyskusję, aczkolwiek będzie traktowana jak shout box i część postów po przyjęciu ostatecznej koncepcji zostanie wycięta.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Tomku nawiązując do wiadomości, ułożyłem tory i na razie wychodzi coś takiego jak na fotach. Ten segment jednak przerobie tyle że ten węższy. Mam wrażenie że to jednak będzie dość lipne jeśli chodzi o przecięcie torów. Jednak jeżeli to wszystko razem kiedykolwiek opuści mój pokój to i tak razem. ;)

pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Witam,

po konsultacja i dyskusjach z kolegą Helmim ustaliliśmy jak ma wyglądać układ torowiska.

Co wy na to??

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Moja propozycja. Miejsce cięcia szyn nie musi się bardzo pokrywać z tymi miejscami narysowanymi... (Tniemy tylko jedną szynę, najlepiej wszędzie tą samą: wewnętrzną albo zewnętrzną).

Odcinki przy A2 i K2 powinny być dłuższe niż narysowane... :LOL:

PS2. GbbKolejka potrzebuje jeszcze miejsce do profilowanie lokomotywy: dwa, jeden po drugim (najlepiej równe) odcinki izolowane na jednej prostej. Więc w twoim przypadku mozna jeden z odcinków podzielić na dwa.

Załączniki

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Jeśli możecie oceńcie jeszcze to, zrobione metodą najpierw zasypania podsypka a dopiero potem zalania rozcieńczonym wikolem. Na fotkach jest to trochę ciemniejsze ponieważ jeszcze dobrze nie wyschło. Technika najpierw wikol potem podsypka nie bardzo mi wychodziła więc spróbowałem inaczej.
Pozdrawiam
Artur

Załączniki

Kedziol

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szczerze to nie ważne jaką techniką robisz, ważne żeby sie trzymało i żeby ładnie wyglądało ;)

A tak z czystej ciekawości, jakiej grubości użyłeś korka? Na zdjeciąch widać, że tory są nisko nad makietą i tak sie zastanawiam ... :LOL:

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Korek ma 3mm, tak naprawdę to dopiero sprawdzam jak to będzie wychodzić, teraz robie element z kanałami rewizyjnymi.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
Moja propozycja. Miejsce cięcia szyn nie musi się bardzo pokrywać z tymi miejscami narysowanymi
Ja przeciąłbym jeszcze tory 3,12,14,16
oraz 6,8,10 gdzie linią cięcia może być linia łączenia lub dla zwiększenia długości użytkowej dla postoju cięcie można przesunąć bliżej rozjazdów.

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
xendx napisał(a):
Ja przeciąłbym jeszcze tory 3,12,14,16
oraz 6,8,10 gdzie linią cięcia może być linia łączenia lub dla zwiększenia długości użytkowej dla postoju cięcie można przesunąć bliżej rozjazdów
Czuję tu duch analogowca. Dla cyfry nie są potrzebne te cięcia. Pytanie było o cięcia potrzebne do informacji zwrotnej dla GbbKolejki, a nie dla analogu. Cięcia dla GbbKolejki są potrzebne w miejscach (i tylko w tych miejscach), gdzie program ma wykonać samodzielne zatrzymanie pociągu. W tych miejscach co zaproponowałeś lok nigdy nie będzie samodzielnie jeździł pod kontrolą programu, a wyłącznie w ruchu manewrowym (czytaj: sterowany ręką). Więc cięcia tam nie są potrzebne, bo i po co?

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Co do koloru szyn, to była to mieszanka kolorów humbrola 33, 82, 100 i 125. I mazanie jak wyjdzie. Podkłady malowałem 186. Efekt jak widać i jak na początki myślę że nie najgorszy :)

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
"Mnie się podobuje" układ torów, wygląda na taki z klimatem, mam makietkę ale chętnie również i po czymś takim bym pojeździł
pozdrawiam i życzę owocnych prac

FilipW

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem czy przypadkiem semafor C nie powinien podawać jedynie Sr1/Sr3 ze względu na tą zwrotnicę krzyżową przed nim...

Życzę powodzenia w dalszych pracach.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.818 138 3
Mam tylko nadzieje że uda mi się klimat odtworzyć dość dobrze, na razie nie wiem jak zasypać okolice kanałów rewizyjnych. Mam taką chęć aby od razu wszystko wyszło ekstra ....

Załączniki

Kedziol

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Takie łączenie sie stosuje, aczkolwiek u Ciebie na zdjęciu widać że tory są nierówno położone także możliwe, że tabor będzie sie wykolejał. ;) Sprawdź jak Twój składzik jeździ na tym odcinku. ;)