• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Tort tkarkady

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Witajcie.
Już najwyższy czas na kolejną fotorelację z postępów w budowie makiety.
Zakończyłem montaż dolnego muru oporowego – arkady , zamykającej prześwit między poziomem 0 i 1 . Wzór i kolorystyka tym razem inna niż poprzednio ale całość również przystosowana do szybkiego demontażu..
Na makiecie jest już coraz więcej zieleni ale ciągle nad nią pracuję . Zarosły również niektóre bocznice oraz z lekka tory na dolnej stacji. Pojawiły się również wskażniki W13 i W16 które wymieniłem na trawione. Jeszcze kilka innych wskaźników właśnie szykuję do montażu.
Pozdrowienia. :)

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.503 34 1
Witam :D . Nie mogłem obojętnie przeglądać tej relacji. Zachwycające! Zieleń jak w realu, ale z bluszczem to już przesada - to jest już robota artystyczna. Dyć nawet listki widać :shock: :shock: :shock: Jutro idę po środki przeciwdepresyjne (zmiażdżyła mnie "zachwytozazdrość"). :D .

R@dek

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 0 0
:shock: :shock: :shock: Fotki juz są na dysku...Jesli mozna to skorzystam z kilku pomysłów w budowie swojej makiety.Mysle ze niebawem pokaze kilka fotek.Mur oporowy to pewnie NOCH.Super wygląda i extra sie go obrabia.Naprawde dobra robota!!!

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Wielkie dzięki Wszystkim za grad pochwał i słów uznania . 8)
Ja to widzę na tych zdjęciach nie to co wyszło dobrze tylko braki i niedoróbki :? , w ogóle to polecam robienie w trakcie budowy zdjęć o wysokiej rozdzielczości , takich „roboczych” na własny użytek – doskonale demaskują wszelkie niedoróbki.

bstok70 : środki przeciwdepresyjne to mnie były potrzebne przy „sadzeniu” tego bluszczu :D
patryk70 : styrodur z naniesioną fakturą muru , gotowiec Fallera ale patynka i kolorki są już moje
stare tory : nie „pozazdrościć” tylko budować swoje – miejsca u Ciebie dostatek ( pozazdrościć :D )
KuKu : grunt to natchnienie , potem już jakoś leci :D
R@dek : a proszę bardzo , nie widzę przeciw wskazań dla podglądania ;)
Wojtek1951 : całość "zrobię" znowu w następnej relacji (były w poprzednich)

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Zbyszek napisał(a):
tylko z zielenią (na torach) to nie przesadzaj, bo na makiecie to chyba złote lata kolei?
No i tu mam niewielki problem :( . Założyłem że na makiecie będą lata 1960 – 80 , niezbyt dobrze pamiętam jak wtedy były utrzymywane tory na prowincjonalnych szlakach i małych stacyjkach , doumentacji zwłaszcza kolorowej brak . Pozostaje znalezienie jakiejś równowagi z pomocą obserwacji tego co mamy dzisiaj , chociaż rozrzut jest ogromny . Inna sprawa że zdjęcia przekłamują i mocno tę zieleń uwydatniają , jak tak patrzę na niektóre to jakby nie moja makieta ale to niestety wina sztucznego oświetlenia .
Ale na przykład moi (rodzinni) kolejarze którzy niestety też są za młodzi żeby tamte lata pamiętać , patrząc na makietę jednogłośnie stwierdzają że tak "utrzymanych" torów to nie ma , chyba że nowe :) No i dalej nie wiem czy za dużo tej zieleni na torach czy za mało :?:

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Witajcie
Kupiłem rok temu , dwa wagony czyszczące , jeden w Roco a drugi w Piko i doraźnie co jakiś czas wypuszczałem je na dłużej lub krócej w trasę . Zauważyłem jednak że chyba z powodu dość dużej twardości i sztywności gumek czyszczących na szynach pozostają miejscami kilku lub kilkunastomilimetrowe odcinki notorycznie niedoczyszczone , w tym na rozjazdach. Poza tym wydaje mi się że te gumki nader szybko zapychają się brudem tracąc swoje właściwości więc trzeba kupować nowe i je wymieniać .
W tym samym czasie oczywiście wiele razy doczyszczałem tu i tam szyny klasyczną metodą na palec + szmatka + spiryt i wtedy zawsze sobie myślałem że jednak niema to jak czyszczenie na mokro.
Przypomniałem sobie o zamieszczonym kiedyś w Młodym Techniku planie budowy takiego wagonu czyszczącego na mokro i postanowiłem przeprowadzić pewien eksperyment przed kupnem i wymianą płytki z gumką w wagonie Piko.
1. Kupiłem w OBI za chyba 3 zł paczkę samoprzylepnych filcowych ślizgaczy do mebli.

2. Odciąłem z płytki dociskowej starą gumkę , trzymała jak diabli i musiałem do tego rozebrać wagon , wyczyściłem ślady starego kleju. Wyszło również że śrubki mocujące płytkę dociskową do wagonu są wkręcone na jakiś klej .

3. Okazuje się że filcowy ślizg jest tylko o 2 mm węższy od starej gumki ale za to o 1mm grubszy , po wycięciu kawałka z arkusza zrobiłem nożykiem po obu stronach fazy a w środku wycięcie wzdłuż żeby nie haczył o druty napędów.

4. Przykleiłem filc do płytki dociskowej , trzyma się bardzo mocno i nie robiłem na siłę próby wytrzymałości.

5. No i dylemat , czym nasączyć filc żeby czyściło szyny a jednocześnie nie rozpuściło kleju albo co gorsza plastikowej płytki . Od razu pomyślałem o izopropanolu ale błyskawicznie paruje i klej chyba by tego też nie wytrzymał , więc na początek wziąłem bezbarwny denaturat . Filc spokojnie wciągnął 2 cm3.

6. Czyszczenie przebiegło bez najmniejszych problemów , jeżdziłem około 30 min po całej makiecie , po około 15 minutach jeszcze raz nasączyłem filc bo wydawał mi się już zbyt mało wilgotny ( nie był suchy)

7. Wyraźnie poczerniał w miejscach kontaktu z szynami , a były na oko dość czyste i pod względem kontaktu absolutnie nie sprawiały problemów. Okazało się że jednak są brudne.

8. 30 – sto minutowy kontakt z denaturatem spowodował że klej rozmiękł do tego stopnia że bez trudu można zdjąć zużyty filc . Pozostało tylko zmyć resztki kleju i wagon wygląda jak na zdjęciu nr.2.

Zrezygnowałem z zamawiania nowej gumki dla tego wagonu , za miesiąc przyklęję następny filcowy placek i czyszczę na mokro. Szybko , łatwo i tanio , doszedłem do wniosku że budowa zbiorniczka na płyn nie jest konieczna. Pozostało jeszcze wypróbowanie innych środków myjących.

Załączniki

• 153,7 KB Wyświetleń: 1.360
  • 133,4 KB Wyświetleń: 1.357
  • 123,7 KB Wyświetleń: 1.359
  • 129,8 KB Wyświetleń: 1.359
  • 141,5 KB Wyświetleń: 1.359
  • 111,9 KB Wyświetleń: 1.360
  • 127,8 KB Wyświetleń: 1.358
  • 126,4 KB Wyświetleń: 1.357

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.503 34 1
:D Witam! Noo wreszcie jest co skrytykować!!! Moim zdaniem wagon jest nieprawidłowo pomalowany i oznakowany :roll: Poza tym wszystko jak zwykle fajne.

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Po ponad miesięcznej przerwie przygotowałem kolejną porcję zdjęć z placu budowy. Dorobiłem trochę wskaźników przytorowych oraz brakujące znaki przy przejeździe .Powstał warsztat –posterunek drogowców z budką narzędziową i takimi tam gratami . Trwa budowa ogrodzenia wokół lokomotywowni , większość z bramą wjazdową na bocznicę warsztatu już właściwie jest. Pierwsze wagony towarowe wreszcie dostały ładunki bo do tej pory woziły powietrze . Obecnie zbieram materiał do budowy semaforów świetlnych i pozostałe komponenty do uruchomienia sygnalizacji. Projekt rozmieszczenia semaforów na całej makiecie mam już doszlifowany , więc zajęcie na długie jesienne wieczory zapewnione. :)
pozdrawiam

Załączniki

• 287 KB Wyświetleń: 1.129
  • 264,5 KB Wyświetleń: 1.123
  • 110 KB Wyświetleń: 1.126
  • 141,6 KB Wyświetleń: 1.127
  • 203,5 KB Wyświetleń: 1.128
  • 111,4 KB Wyświetleń: 1.127
  • 160,4 KB Wyświetleń: 1.128
  • 161,6 KB Wyświetleń: 1.131
  • 225,5 KB Wyświetleń: 1.128
  • 121,8 KB Wyświetleń: 1.117
Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.