• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Początki w budowie własnej makiety

Reakcje
0 0 0
Witam.Nie każdy zapewne widział mój komentarz u Witkoima więc od początku.Witam wszystkich tutaj obecnych.Mam na imię Tomek i jestem tu od niedawna.Kilka miesięcy wstecz postanowiłem pozbierać z powrotem zestawy wagonów i lokomotyw jakie miałem za czasów dzieciństwa.No i na tym w sumie miało się skończyć.Jednakże po oglądnięciu zdjęć makiet takich osób jak Witkoim i innych modelarzy postanowiłem zrobić coś swojego.Ponieważ nie jestem osobą która leży na pieniądzach prace idą dosyć wolno.Jak na razie udało mi się zrobić to co widać na załączonych fotach.Brakuje jeszcze jednego łuku prostej i zwrotnicy ale mam nadzieje że Poczta Polska się postara i choć raz na czas dowiezie paczkę z torami na czas.Wprawi modelarze na pewno zauważą Mix torowiska oraz błyszczące łebki od gwozdzików :D.Na razie jest tak jak widać na załączonych fotach

Załączniki

OP
OP
tomek25poznan
Reakcje
0 0 0
Witam niedawno wróciłem z pracy to i wpadłem od razu na forum.Dzięki za pierwsze oceny.Poniżej przedstawiam jak ma docelowo wyglądać układ torowy.Przy układzie trochę doradził mi Witkoim za co śle podziękowania.Moim zdaniem więcej chyba nie ma co dokładać, bo można więcej popsuć niż poprawić.Wymiary całej płyty to 182*128cm więc niezbyt dużo.Czekam z niecierpliwością na przesyłkę z poczty z łukami.Tory proste i zwrotnicę kupię zaraz na wypłatę i będę miał całość.

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Cześć Tomek
Witamy Cię na forum :grin:

dobrze Ci kolega radzi....... zrób dwa tory bezkolizyjne jak zmieścisz, tam w głębi nie łącz torów tylko omiń
i jak dla mnie
jakbyś usunął prostą zwrotnicę z "peronów" na łukową i na łuku zaczął bocznicę to byś zyskał "czysty tor" na perony.....

te zielone bazgroły to moje :oops:

jak chcesz Tomek to mam 4 pikowskie flexy i kilka prostych też się znajdzie
jakby co telefon lub mail masz do mnie :cool:

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Witam Cię Tomku.
Dokładam się do propozycji zrobienia 2 szlaków. Ciężko jest sterować kilkoma składami na raz, gdy ich szlaki mają wspólny odcinek. Poza tym fajny układzik torów :smile:

OP
OP
tomek25poznan
Reakcje
0 0 0
Witam.Dzięki za pozytywne oceny co do układu torowego.W sobotę nabyłem od Michała tory Flexy oraz proste.Jutro mam taką nadzieję powinny przyjść łuki R3 więc dokończę torowisko i dam foty na forum.Prawdopodobnie też jutro pojadę do składnicy harcerskiej po zwrotnicę łukową lewą,chyba że zostawię wjazd na bocznicę tak jak jest teraz.Pozdrawiam.

OP
OP
tomek25poznan
Reakcje
0 0 0
Witam w ten pózny wieczór.Dzisiaj skończyłem układać torowisko.Ponieważ poczta polska jeszcze nie dostarczyła mi zakupionych łuków,musiałem się ratować flexami przy wykonywaniu równoległego toru.I dlatego też trwało to dłużej niż zakładałem.Trasa przeszła już test jazdy składów.Pociągi ani się nie wykolejają ani nie ocierają między sobą na zakrętach.Ale mam takie jedno pytanie.Niektórych to rajcuje innych denerwuje.Chodzi mi o stukot kół. Przy układaniu torowiska pojawiły się małe szpary między łączeniami torów i moje pytanie brzmi czy jest jakiś sposób na wypełnienie tychże szpar?Poniżej prezentuję fotki z skończonego układu torowego.Sorka że niektóre zdjęcia są lekko rozmazane ale nie jest tak zle :)

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Tak nie może być... Tor nie może być aż tak na brzegu makiety... ! Musisz coś wymyśleć...

PS. Zawsze mnie interesował ten brak podkładów na łączeniach torów... Po co on jest?

OP
OP
tomek25poznan
Reakcje
0 0 0
Witam.A więc odnośnie torów na brzegu makiety.Płyta była cięta na szlak jedno torowy.Ponieważ pojawiły się dwa tory obok siebie to i też zabrakło miejsca.Ponieważ mam resztę tej płyty i doczepię z jednej jak i z drugiej strony odpowiednią część .Ponieważ cała makieta będzie stała na pewnej wysokości to boki makiety będą zabezpieczone żeby w razie wykolejenia się pociągu,cały skład nie zmasakrował się na ziemi.Co do braku podkładów u mnie pojawia się on przy łączeniu szyn.W miarę możliwości uzupełnię je pojedynczymi podkładami by zamaskować przerwy,bo muszę przyznać że nie wygląda to estetycznie.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
tomek25poznan, jestem pod wrazeniem ogromnym uklad torów wg mnie bardzio fajny, jedyne co ja bym ci doradzil to delikatne zwiekszenie konta torów bocznicy i przedluzenie jej, ja niesety popelnilem taki blad i w tej chwili na stacjach mieszcza mi sie same wagony a lokami musze manewrować bo nie mam ich gdzie trzymać

Ps rewelacyjne tempo prac tak trzymaj wg mnie projekt doskonale zbilansowany ;)

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
tomek25poznan napisał(a):
Ale mam takie jedno pytanie.Niektórych to rajcuje innych denerwuje.Chodzi mi o stukot kół. Przy układaniu torowiska pojawiły się małe szpary między łączeniami torów i moje pytanie brzmi czy jest jakiś sposób na wypełnienie tychże szpar?Poniżej prezentuję fotki z skończonego układu torowego

Żeby pozbyć się szpar wystarczy dobrze dopasować do siebie kolejne odcinki plus ewentualnie lutować na wsuwkach :)

PS Osobiście stukot mnie rajcuje, chętnie zrobiłbym na swojej makiecie więcej szpar :)

OP
OP
tomek25poznan
Reakcje
0 0 0
Witam.Sam jestem pod wrażeniem,że na tak małej przestrzeni (180x128) udało mi się zmieścić tak wiele.Żałuję że wcześniej nie pomyślałem że będę robił szlak dwutorowy to bym płyty nie przycinał.To bym miał jeszcze miejsce na bocznice dla lokomotyw i wagonów.A tak już nie chce ''zaśmiecać''.Co do stukotu kół też lubię te dzwięki,jakbym miał cały skład starych piętrusów to bym z uchem przy makiecie leżał :D.Ale u mnie jest za dużo tego i muszę te szpary czymś wypełnić.Bardzo dużo pracy jeszcze przede mną,a co za tym idzie wydatków.Więc nie zawsze będzie szło tak sprawnie.