• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta Paula

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.327 93 9
Witam
Planuje makietę domową o wymiarach 3,5 x 1 metr (być może będzie to makieta modułowa)

Założenia :):
Lokalna stacyjka z parowozownią wachlarzową trzystanowiskową :love:
Ilość torów - 3 tory przy dwóch peronach + tory odstawcze/dodatkowe
Planuje zastosować sygnalizacje kształtową
Przy peronach chciałbym zastosować rozjazdy Tillig Elite :love:
Łuk przy wschodniej głowicy stacji do połączenia z budowaną przeze mnie dioramką ... zastosowałem rozjazdy R9 PIKO

Może ktoś wie czy ktoś zastosował na makiecie lokomotywownie firmy Kibri (taką jak na zdjęciu poniżej)?
1680536278990.png

Na razie są to moje prace koncepcyjne - pierwsze szkice ... na razie tylko szkice
Niestety układanie torów w znanym wszystkim programie skończyło się na 5 metrach długości ... chciałbym 3,5 metra max z łukiem

Może ktoś doradzi jak skrócić/zoptymalizować makietę

Załączniki

OP
OP
P

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.327 93 9
Jestem w trakcie umieszczania na makiecie. Co chciałbyś wiedzieć?
Chodziło mi o motyw, inspiracje :)
Dodaje do obserwowanych ... i fajnie że się mieszczą średnie parowozy typu Ok1, Oi1 .. Oi2 też pewnie wejdzie?

Ile jest części zawiera zestaw do złożenia lokomotywowni?
Czy masz może schemat własnej lokomotywowni i kanałów do nawęglania parowozów? Jak to rozmieścić?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.713 522 30
A czy ma to być stacja końcowa, czy przelotowa? Jeżeli to drugie, to czy po lewej stronie ma dalej iść linia 1- czy 2-torowa?
Może ktoś doradzi jak skrócić/zoptymalizować makietę
Najprostsze, co się wydaje, to użycie rozjazdów krzyżowych zamiast dwóch zwyczajnych jeden za drugim - tu są dwa takie miejsca. A inna uwaga jest taka: na małej stacji, gdzie są trzy tory główne (jeden zasadniczy i dwa dodatkowe), lepiej te dwa tory główne dodatkowe dać po obu stronach toru głównego zasadniczego, a nie oba od strony budynku stacyjnego.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.715 51 5
Jeśli mogę coś doradzić, to najpierw wybrałbym jakąś realną stację, z której mógłbyś zrobić to, o co Ci chodzi.
Patrząc po planie-szkicu, to wg mnie ma być stacja przelotowa i dla Ciebie najlepiej będzie ubrać to w moduły.

Może jest jakaś stacja, do której masz sentyment, wtedy można potraktować ją jako bazę pod Twój plan.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31